Dopřejte dovolenou i spotřebičům: sníží se vyúčtování a uchráníte je při bouřkách

Pozor na bouřky, o dovolené vypněte domácí spotřebiče Léto je v plném proudu a mnozí se právě chystají na dovolenou. Před odjezdem je dobré věnovat pozornost i elektrickým a plynovým spotřebičům. Během volna lze ušetřit výdaje za energie a zároveň přístroje uchránit před případným zásahem blesku. Bouřky jsou totiž v letních měsících v našich zeměpisných šířkách velmi časté. Zde je několik rad a tipů, jak na to.

 

Co můžete, zcela vypněte

Zařízení, která nemusí být elektřinou napájena po dobu vaší nepřítomnosti, odpojte zcela ze zásuvek. Pohotovostní režim (tzv. stand-by) sice umožňuje ihned přístroje použít, ale zároveň stále spotřebovávají elektrickou energii. Pokud během své dovolené úplně odpojíte zhruba pět zařízení ve stand-by režimu, může úspora za 14 dní dosáhnout řádu desítek korun, v některých případech dokonce až 100 . 

„Záleží na tom, o jaké typy spotřebičů se jedná, jaký mají příkon a také, kdy byly vyrobeny. Obecně lze říci, že čím starší zařízení máme, tím více při jejich úplném vypnutí ušetříme,“ říká Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy a dodává: „Pohodlí dálkových ovladačů stojí běžnou domácnost více než 1 500 ročně, proto se vyplatí přístroje odpojovat i v průběhu roku.“

V případě, že vaříte na elektrickém sporáku, nejlépe jej před dovolenou vypněte pomocí hlavního síťového jističe. Rovněž tak vypněte i plynové spotřebiče, zejména když máte spotřebiče s tzv. věčným plamínkem. Před samotným odjezdem ještě celý byt či dům překontrolujte, zda někde nezůstalo zbytečně rozsvíceno.

Pozor na bouřky

Preventivní odpojení přístrojů ze zásuvek se vyplatí zejména pro případ bouřek. Pokud blesk udeří v blízkosti vašeho bydliště do elektrického nebo telefonního vedení, v síti vznikne přepětí, které může zničit elektrospotřebiče v okruhu několika kilometrů. Zařízení takzvaně vyhoří. A nezapomeňte odpojit televizi i od antény. V tomto případě může být zásah do rodinného rozpočtu již zásadní.

Prázdninový provoz ledničky

Jestli bude vaše dovolená delší, zvažte, zda ledničku nevyprázdnit, neodmrazit a zcela nevypnout. „Velká námraza ledničkám ani vašim peněženkám rozhodně nesvědčí. Pokud je námraza větší než 3 mm, zvyšuje spotřebu elektrické energie až o 75 procent,“ uvádí Libor Holub z Bohemia Energy. Vypnutou ledničku nechte pootevřenou, aby se uvnitř netvořily plísně a zápach. Během čtrnáctidenní dovolené se vám pak odmění úsporou v řádu desítek korun.

Mnohé dnešní chladničky nabízí prázdninový režim, tzv. funkci „holiday“. Ta umožňuje nastavit teplotu na 12ºC - 15ºC, čímž se významně sníží spotřeba energie a zároveň se při ní nekazí trvanlivé potraviny a nedochází ke vzniku nepříjemného zápachu uvnitř ledničky.

Teplou vodu ani klimatizaci nevyužijete

Řada domácností využívá k ohřevu vody elektrický bojler. I on vám může během vaší dovolené několik desítek korun ušetřit. Nejlépe uděláte, pokud jej zcela vypnete nebo alespoň snížíte na minimum jeho teplotu. Jestliže vám sousedé či známí budou chodit zalévat kytky, domluvte se s nimi, aby vám bojler těsně před návratem zapnuli a vy si tak budete moci dopřát teplou sprchu ihned po návratu.

V letních měsících často bojujeme s přehřátými místnostmi. V případě, že máte nainstalovanou klimatizaci, není důvod ji nechat zapnutou. Jednoduchým řešením pro dobu dovolených je uzavřít okna, zatáhnout závěsy či žaluzie. Možná vaše klimatizace umožňuje načasovat její chod dopředu, a tudíž si ji můžete jednoduše naprogramovat na váš předpokládaný příjezd.

Stejně tak, jako si chcete o dovolené odpočinout vy, dopřejte oddychový čas i vašim domácím spotřebičům. Nebudete se muset obávat, zda se během vaší nepřítomnosti něco nečekaného nepřihodí a navíc ještě ušetříte.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky