Jak šetřit drahou vodu a přitom se neomezovat

Šetřit vodou lze chytře Ekologické, etické a ekonomické. Průměrný občan ČR spotřebuje denně kolem 110 litrů studené pitné vody. Když to znásobíme průměrnou cenou za kubík, dostaneme se zhruba na 9 . Podle statistik dosáhla spotřeba vody v naší zemi svého maxima kolem roku 1965, kdy každý občan vyčerpal až 300 litrů vody za den. Od té doby jsme se značně uskromnili, především kvůli neustále narůstající ceně vody.

Přestože se jedná jen o pár korun denně, v ročním součtu hovoříme v řádu stovek, ne-li tisíců. Úspornější spotřeba vody nás však nemusí zajímat pouze z důvodu šetření peněz, racionální využití vody je také záležitost ekologická a etická, protože až 15 % světové populace nemá dostatečný přístup k pitné vodě.

2 tlačítka na záchodě

V podstatě zhruba jen 3 % vody, kterou každý den spotřebujeme, musí mít atributy vody pitné. Velkou část využijeme například na splachování WC, které na kvalitu vody není náročné. Prvním opatřením by měly být dvě splachovací tlačítka pro dvě množství vody – obvykle 3 a 6 litrů. Dalších úspor můžeme dosáhnout využíváním vody dešťové (hlavně na zalévání), nebo vody z vlastní studny, a to i když nemá ideální parametry. Samozřejmým vícenákladem jsou pak ale dvojí rozvody vody.

Osobní hygiena

Častým nešvarem bývá spuštěná voda po celou dobu čištění zubů a holení. Průtok klasické pákové baterie může být až 20 l/min, takže během 2minutového čištění zubů „zbytečně“ proteče okolo 40 litrů. Až 60% úspor dosahují bezdotykové baterie. „Výhoda automatické technologie spočívá v poskytnutí přesně takového množství vody, které je nezbytně nutné pro aktuální potřebu, přitom svým snadným ovládáním uživatele nijak neomezují,“ vysvětluje Radomír Ambrož ze společnosti Sanela, která se výrobou automatických baterií zabývá již bezmála 20 let.

Praní a mytí nádobí

Studie z univerzity v Bonnu, která hodnotila mimo jiné různé zvyklosti při mytí nádobí napříč Evropou, shromáždila zajímavá čísla. Pokud zapnete myčku až když je naplněná (tedy 12 sad nádobí), ani ten nejúspornější myč nádobí jí ve spotřebě vody nedokáže překonat. Zatímco myčka si na jeden svůj mycí program bere maximálně 15 litrů vody, nejúspornější kvalitní ruční umytí nádobí spotřebovalo 60 l. Cena za energii byla na chod myčky a ohřev 60 l vody srovnatelná. Ruční praní by snad nikoho z důvodu úspor už dnes ani nenapadlo. Přesto i při praní můžete šetřit.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky