Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  14.07.2017 15:34:58

Wells Fargo: Čísla hospodaření ve stínu skandálu s vymyšlenými účty


Třetí největší banka Spojených států amerických podle hodnoty aktiv, společnost Wells Fargo & Co, oznámila za druhé čtvrtletí roku 2017 4,5% nárůst zisku, ke kterému přispěl hlavně růst objemu úvěrů a vyšší úrokové sazby. Tržby Wells Fargo sice dosáhly hodnoty 22,17 miliardy dolarů, což znamená meziročně beze změny, ale je o 300 milionů dolarů méně, než odhadoval trh, přesto jsou výsledky hospodaření na „vedlejší“ koleji zájmu investorů.

Wells Fargo žehlí nabouranou pověst

Americké zpravodajské agentury totiž upozorňují na to, že pro Wells Fargo nepřicházejí výsledky hospodaření zrovna v dobrý čas. A to kvůli poškození reputace ústavu, který se nezbavil černých mraků z loňska, kdy vyšlo najevo, že zaměstnanci banky vytvářeli doslova miliony účtů pro zákazníky bez jejich vědomí. „Výsledky hospodaření druhého čtvrtletí roku 2017 ale ukázaly přínos diverzifikovaného obchodního modelu, protože jsme ukázali silné finanční výsledky, investovali do budoucnosti a dodrželi obezřetnou rizikovou kázeň," citoval server CNBC.com Tima Sloana, generálního ředitele Wells Fargo.

Wells Fargo byl kritizován i ve vystoupení šéfky Fedu Janet Yellenové tento týden a senátorka Elizabeth Warrenová za stát Massachusetts dokonce v Kongresu žádala odvolání všech dvanácti ředitelů peněžního domu, kteří byli odpovědni za výše popsaný skandál. Agentury však připomínají, že banka se snaží napravit poškozenou reputaci, seč jí síly stačí. Prošla zátěžovými testy Fedu, oznámila navýšení dividendy pro akcionáře o penny na 39 centů za akcii a oznámila plán odkoupit akcie v hodnotě 11,5 miliardy dolarů.

Úvěrové portfolio se lepší
 
Zisk na akcii (EPS) Wells Fargo za druhé čtvrtletí dosáhl 1,07 dolaru a překonal odhady trhu ve výši 1,01 dolaru na akcii. Výnosy peněžního domu však dosáhly „jen“ 22,2 miliardy dolarů a skončily pod očekávanou hodnotou 22,5 miliardy dolarů. Mezi důležitá čísla patří i čistý úrokový výnos, který dosáhl výše 12,5 miliardy dolarů, což představuje nárůst o 183 milionů dolarů, dosažených v prvním čtvrtletí. Nejen analytici, ale i Fed konstatovali lepšící se kvalitu úvěrového portfolia. Objemy úvěrů na konci čtvrtletí dosáhly hodnoty 957,4 miliardy dolarů, což je pokles o 982 milionů dolarů z prvního čtvrtletí. Důvodem je pokles půjček na nákupy aut. Objem vkladů se udržel na hodnotě 1,3 bilionu dolarů, a to hlavně díky růstu vkladů od retailových klientů a malých firem.

Podle burzovních čísel výkon akcií Wells Fargo od začátku roku 2017 investory moc netěší, neboť akcie přidaly méně než 1% zisk. Podle analytiků to ovšem znamená, že jsou oproti svým bankovním konkurentům výrazně podhodnoceny.

(Zdroj:CNBC.com, Reuters, Bloomberg, Fed)

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688