Ing. Petr Pasek (Slůně - svět jazyků )
Okénko pro podnikatele  |  14.07.2017 14:11:00

Otevřený dopis Asociace jazykových škol ministrovi školství

Slůně – svět jazyků, jako řádný člen Asociace jazykových škol, se přidává k tomuto otevřenému dopisu. A ptá se pana ministra – opravdu chcete podporovat nekvalitní jazykovou výuku?

Petr Pasek, ředitel

"Vážený pane ministře,
Váš úřad nedávno vypsal nadlimitní veřejnou zakázku v hodnotě téměř sedm milionů korun – Jazykové vzdělávání zaměstnanců MŠMT II.

Jediným hodnotícím kritériem pro výběr dodavatele této zakázky je nejnižší nabídková cena. Dle Zákona o zadávání veřejných zakázek má hodnotícím kritériem být ekonomická výhodnost nabídky, primárně na základě nejvýhodnějšího poměru nabídkové ceny a kvality. Hodnocení ekonomické výhodnosti pouze dle nejnižší nabídkové ceny je specifickým postupem vhodným zejména pro komoditní nákupy.

Považuje tedy Vaše ministerstvo jazykovou výuku, tedy v první řadě práci učitelů, za komoditu, ve které nehrají roli kvalitativní faktory a důležitá je jen nejnižší cena?

Je obecně známo, a tuto skutečnost lze doložit argumenty přesahujícími rámec tohoto otevřeného dopisu, že pouhé stanovení kritérií technické kvalifikace nemůže u veřejných zakázek na služby, a to zejména u služeb vzdělávacích, nahradit hodnocení kvality nabídky. Postup Vašeho úřadu je v této veřejné zakázce tedy nejen v rozporu s obvyklou dobrou praxí, ale i s duchem zadávací směrnice EU 2014/24/EU, jíž je Váš úřad povinen se řídit, a to zejména v případech, kdy na financování zakázky využíváte peníze z fondů Evropské unie.

Nevoláme po nákupu zbytečně drahých služeb. Cena pochopitelně musí být jedním z podstatných kritérií. Nikoli však jediným. Je smutné, že právě ministerstvu školství je třeba připomínat, že nákup vzdělávacích služeb není nákup zboží a že kvalitativní faktory jsou u vzdělávání zásadní. Vybírat dodavatele vzdělávání jen s ohledem na cenu je v důsledku velmi nehospodárné zacházení s veřejnými prostředky. Zejména u úřadu, jehož smyslem existence je podpora vzdělávání.

I vyučující v soukromých jazykových školách jsou učitelé. Na rozvoji jazykových kompetencí našich občanů se podílí jazykové školy v řadě oblastí přinejmenším stejně podstatně, jako veřejné školství. Myslíte tedy skutečně vážně Vaše snahy o zlepšení odměňování učitelů?

Nebo touto veřejnou zakázkou veřejnosti sdělujete, že konec levných učitelů je pouhou předvolební deklarací a ve skutečnosti vyznáváte heslo nejlepší učitel je levný učitel?

Postup Vašeho úřadu nemůžeme nechat bez odezvy. Z tohoto důvodu Asociace jazykových škol vyzývá své členy, aby se předmětného výběrového řízení neúčastnili. Upozorňujeme v této souvislosti na riziko, že výsledek výběrového řízení nepovede k výběru optimálního dodavatele pro Váš úřad s možnými důsledky z hlediska čerpání podpory z evropských fondů. Věříme proto, že využijete svých kompetencí a zajistíte, aby Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zrušilo předmětné zadávací řízení a v budoucnu nakupovalo vzdělávací služby efektivně, s respektem ke kvalitě a hodnotě práce učitelů.

Jménem Asociace jazykových škol, z. s.

Ing. Mgr. Vítězslav Bican, Ph.D.

předseda"

Asociace jazykových škol je profesní sdružení vzdělávacích institucí a jazykových škol v oblasti výuky cizích jazyků. Je přidruženým členem EAQUALS, evropského sdružení pro kvalitní jazykové služby. Sdružuje 46 jazykových škol z celé České republiky a reprezentuje většinu trhu jazykového vzdělávání v zemi.

Lucie Vlková

Ředitelka, jednatelka, převážné zaměření na HR činnosti, business rozvoj a business konzultace uvnitř firmy pro pobočky v rámci České republiky, aktivní networking jako součást rozvoje firmy. Studovala v České republice a ve Velké Británii. Před 18 lety s nejlepším kamarádem Petrem Paskem založila jazykovou školu a překladatelskou agenturu Slůně – svět jazyků.

Logo Slůně - svět jazyků

Slůně - svět jazyků

Jazyky, jazyky, jazyky.

1) jazyková škola: profesionální jazyková výuka po celé České republice. Kvalifikovaní lektoři, on-line správa kurzů. Firemní kurzy, skupinový kurzy, individuální kurzy, dětské kurzy, všechny úrovně, všechny jazyky. Blended learning, on-line výuka, jazykové poradenství. Jazykový audit, administrace mezinárodních zkoušek a dotačních programů pro jazykovou výuku.

2) překladatelská agentura: profesionální překladatelé a tlumočníci, 115 jazyků, CAT nástroje na zkvalitnění, zrychlení a zlevnění procesu překladů, soudní ověření, výjezdy do zahraničí, velké překladatelské a tlumočnické projekty.

3) jazykové kurzy v zahraničí: 13 zemí, 7 jazyků, prověřené školy, dlouhodobá zkušenost, možnost kombinace výuky v ČR a zahraničí pro rychlejší zvládnutí jazyka. Manažerské jazykové kurzy, speciálně zaměřené jazykové kurzy, kurzy pro mládež a děti.

Slůně - svět jazyků je na trhu od roku 1998. Působí na celém území České republiky. Pobočky: Ostrava, Brno, Praha, Plzeň.

Slůně, svět jazyků" www.slune.cz

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

14.07.2017  Otevřený dopis Asociace jazykových škol ministrovi školství Ing. Petr Pasek (Slůně - svět jazyků )
11.07.2017  Nemoc a podnikání se neslučují. Proč se živnostníci marodění vyhýbají? Ing. Bc. Jiří Jemelka (J.I.P. pro firmy s.r.o.)
29.06.2017  Rodilí mluvčí jako lektoři v ČR Ing. Petr Pasek (Slůně - svět jazyků )
24.06.2017  Case study – pravidelná výuka versus crash kurzy (intenzivní výuka) Ing. Petr Pasek (Slůně - svět jazyků )
23.06.2017  Jednotná vize a cíle – strategické řízení pomáhá firmám růst a předčit silnou... Ing. Bc. Jiří Jemelka (J.I.P. pro firmy s.r.o.)

Přečtěte si také:

11.05.2017Kvalitní jazykové školy v Anglii pro intenzivní jazykové kurzy angličtiny Ing. Petr Pasek (Slůně - svět jazyků )
31.03.2017Jazyková škola, překladatelská agentura, jazykové kurzy v zahraničí Ing. Petr Pasek (Slůně - svět jazyků )
27.11.2015Jak si vlastně jazykové školy vybírají lektory/ky? Ing. Petr Pasek (Slůně - svět jazyků )

Otevřený dopis Asociace jazykových škol ministrovi školství

Diskuze a názory

Příbuzné stránky

TOP: Akcie CZ Akcie svět Kurzy měn Komodity Zlato Forex Zákony Kalkulačka Hypotéky Tarify Práce Půjčky Školení Počasí

Práce, Úřad práce

Programátor python