Lucie Vlková (Slůně - svět jazyků )
Okénko pro podnikatele  |  14.07.2017 14:11:00

Otevřený dopis Asociace jazykových škol ministrovi školství

Slůně – svět jazyků, jako řádný člen Asociace jazykových škol, se přidává k tomuto otevřenému dopisu. A ptá se pana ministra – opravdu chcete podporovat nekvalitní jazykovou výuku?

Petr Pasek, ředitel

"Vážený pane ministře,
Váš úřad nedávno vypsal nadlimitní veřejnou zakázku v hodnotě téměř sedm milionů korun – Jazykové vzdělávání zaměstnanců MŠMT II.

Jediným hodnotícím kritériem pro výběr dodavatele této zakázky je nejnižší nabídková cena. Dle Zákona o zadávání veřejných zakázek má hodnotícím kritériem být ekonomická výhodnost nabídky, primárně na základě nejvýhodnějšího poměru nabídkové ceny a kvality. Hodnocení ekonomické výhodnosti pouze dle nejnižší nabídkové ceny je specifickým postupem vhodným zejména pro komoditní nákupy.

Považuje tedy Vaše ministerstvo jazykovou výuku, tedy v první řadě práci učitelů, za komoditu, ve které nehrají roli kvalitativní faktory a důležitá je jen nejnižší cena?

Je obecně známo, a tuto skutečnost lze doložit argumenty přesahujícími rámec tohoto otevřeného dopisu, že pouhé stanovení kritérií technické kvalifikace nemůže u veřejných zakázek na služby, a to zejména u služeb vzdělávacích, nahradit hodnocení kvality nabídky. Postup Vašeho úřadu je v této veřejné zakázce tedy nejen v rozporu s obvyklou dobrou praxí, ale i s duchem zadávací směrnice EU 2014/24/EU, jíž je Váš úřad povinen se řídit, a to zejména v případech, kdy na financování zakázky využíváte peníze z fondů Evropské unie.

Nevoláme po nákupu zbytečně drahých služeb. Cena pochopitelně musí být jedním z podstatných kritérií. Nikoli však jediným. Je smutné, že právě ministerstvu školství je třeba připomínat, že nákup vzdělávacích služeb není nákup zboží a že kvalitativní faktory jsou u vzdělávání zásadní. Vybírat dodavatele vzdělávání jen s ohledem na cenu je v důsledku velmi nehospodárné zacházení s veřejnými prostředky. Zejména u úřadu, jehož smyslem existence je podpora vzdělávání.

I vyučující v soukromých jazykových školách jsou učitelé. Na rozvoji jazykových kompetencí našich občanů se podílí jazykové školy v řadě oblastí přinejmenším stejně podstatně, jako veřejné školství. Myslíte tedy skutečně vážně Vaše snahy o zlepšení odměňování učitelů? 

Nebo touto veřejnou zakázkou veřejnosti sdělujete, že konec levných učitelů je pouhou předvolební deklarací a ve skutečnosti vyznáváte heslo nejlepší učitel je levný učitel?

Postup Vašeho úřadu nemůžeme nechat bez odezvy. Z tohoto důvodu Asociace jazykových škol vyzývá své členy, aby se předmětného výběrového řízení neúčastnili. Upozorňujeme v této souvislosti na riziko, že výsledek výběrového řízení nepovede k výběru optimálního dodavatele pro Váš úřad s možnými důsledky z hlediska čerpání podpory z evropských fondů. Věříme proto, že využijete svých kompetencí a zajistíte, aby Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zrušilo předmětné zadávací řízení a v budoucnu nakupovalo vzdělávací služby efektivně, s respektem ke kvalitě a hodnotě práce učitelů.

Jménem Asociace jazykových škol, z. s.

Ing. Mgr. Vítězslav Bican, Ph.D.

předseda"

Asociace jazykových škol je profesní sdružení vzdělávacích institucí a jazykových škol v oblasti výuky cizích jazyků. Je přidruženým členem EAQUALS, evropského sdružení pro kvalitní jazykové služby. Sdružuje 46 jazykových škol z celé České republiky a reprezentuje většinu trhu jazykového vzdělávání v zemi.   

Lucie Vlková

Lucie Vlková

Ředitelka, jednatelka, převážné zaměření na HR činnosti, business rozvoj a business konzultace uvnitř firmy pro pobočky v rámci České republiky, aktivní networking jako součást rozvoje firmy. Studovala v České republice a ve Velké Británii. Před 18 lety s nejlepším kamarádem Petrem Paskem založila jazykovou školu a překladatelskou agenturu Slůně – svět jazyků.


Logo Slůně - svět jazyků

Slůně - svět jazyků

Jazyky, jazyky, jazyky.

1) jazyková škola: profesionální jazyková výuka po celé České republice. Kvalifikovaní lektoři, on-line správa kurzů. Firemní kurzy, skupinový kurzy, individuální kurzy, dětské kurzy, všechny úrovně, všechny jazyky. Blended learning, on-line výuka, jazykové poradenství. Jazykový audit, administrace mezinárodních zkoušek a dotačních programů pro jazykovou výuku.

2) překladatelská agentura: profesionální překladatelé a tlumočníci, 115 jazyků, CAT nástroje na zkvalitnění, zrychlení a zlevnění procesu překladů, soudní ověření, výjezdy do zahraničí, velké překladatelské a tlumočnické projekty.

3) jazykové kurzy v zahraničí: 13 zemí, 7 jazyků, prověřené školy, dlouhodobá zkušenost, možnost kombinace výuky v ČR a zahraničí pro rychlejší zvládnutí jazyka. Manažerské jazykové kurzy, speciálně zaměřené jazykové kurzy, kurzy pro mládež a děti.

Slůně - svět jazyků je na trhu od roku 1998. Působí na celém území České republiky. Pobočky: Ostrava, Brno, Praha, Plzeň.

Slůně, svět jazyků" www.slune.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688