Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.07.2017 06:48:00

Dokonalá predikce obratu trhu


Snad úplně všichni nyní hovoří o tom, kdy na trhu dojde k obratu. Znovu a znovu zaznívají ty samé argumenty: Tento býčí trh je už přestárlý, rally je tažena jen několika málo přeceňovanými technologickými giganty, valuace leží příliš vysoko a neodpovídají fundamentu. V takové situaci se o předpověď obratu na trhu může pokusit skutečně každý a pokud to vyjde, stane se z něj hvězda. Problém spočívá pouze v tom, že většina velkých hráčů už s podobnou predikcí přišla a tak budete potřebovat trochu pomoci s tím, aby právě ta vaše byla dokonalá, píše pro Bloomberg Barry Ritholtz. 

Mám tak pro vás několik rad, jak onu dokonalou předpověď vytvořit. V první řadě si musíte vybrat, co podle vás obrat na trhu vyvolá. Může to být politika Fedu, vysoké vládní dluhy, hrozba hyperinflace či třeba možnost kolapsu dolaru. Na konkrétní věci zase tak nezáleží, jen o tom musíte neustále tweetovat a psát analýzy. A pokud chcete být hodně kreativní, spojte více těchto faktorů dohromady.

Když si vyberete příčinu, měli byste v souvislosti s ní citovat nějakého známého odborníka. Takový citát vykompenzuje to, že vy sami zatím známí být nemusíte. Je dobře známo, že lidé dávají větší váhu těm, kteří jsou ve svém oboru považováni za experty, bez ohledu na to, jak dobrý jejich konkrétní argument je. Pro vás bude nejlepší, když si vyberete nějakého známého miliardáře, legendárního investora či poradce pro sebezdokonalení. Hlavní je, aby to byl někdo slavný.

Třetí rada zní: Buďte vždy hodně sebevědomí. Jestliže vám mají lidé věřit, musíte svým chováním a hlasem budit dojem, že si bezmezně věříte. Lidé totiž budou věřit mnohem více tomu, kdo hlásá své názory bez sebemenší známky pochyb, než odborníkovi, který hovoří o více možnostech, scénářích a pravděpodobnostech. Hodně vám pomůže, když budete ignorovat vše, co není v souladu s vašimi argumenty. Takové věci by vám jen podkopávaly důvěru ve vaši pravdu. Dobré je k tomu všemu přidat nějaký příběh ze světa mimo finance. Stačí na to sledovat nadpisy článků a něco z nich stvořit, číst celé je nemusíte. Nadpisy jsou sice hodně zkráceným příběhem a mohou být zavádějící, ale vašemu tvrzení dodají zdání hloubky a nadčasovosti.

Měli byste také hovořit o nějaké vybrané skupině aktiv. Populární je v této souvislosti zlato, ale to je u expertů na propady trhu hodně populární a lepší by tak bylo vybrat něco jiného. Dobrá jsou aktiva, která se neobchodují na burzách, jako třeba zemědělská půda. A když si vyberete potřebné aktivum, začněte hledat vhodné grafy. Musíte jich mít opravdu hodně, pečlivě vybrané tak, aby odpovídaly vašemu příběhu. Pak bude dost složité jej vyvrátit a vaše síla s nimi poroste. Nezapomínejte také, že volatilita trhu je vaším přítelem. Umožňuje vám totiž využívat toho, že trh se někdy pohybuje směrem, který jste predikovali. Pokaždé, když k tomu dojde, musíte to vydávat za důkaz správnosti vašich predikcí.

Úplně ignorovat je naopak třeba všechna data, která váš příběh nepodporují. Namísto nich využijte řady exotických technických indikátorů a nástrojů. Populární jsou VIX, Fibonacciho čísla, kříž smrti a podobně. Kreativitě se zde meze nekladou. Ale nejdůležitější rada zní následovně: Pokud nyní chcete predikovat obrat na trhu a následnou korekci, určitě nikomu nespravujte jeho peníze. Jak říkal bývalý stratég Morgan Stanley Barton Biggs: „Pokud jste býkem a mýlíte se, klienti na vás budou rozzlobeni. Pokud jste ale medvědem a zmýlíte se, pak vás vyhodí.“ A dost těžko můžete důvěryhodně hovořit o propadu trhu a dál držet dlouhé pozice. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.11.2023Predikce Goldman Sachs a současný fundament trhu Patria (Patria Finance)
12.07.2022Predikce amerického trhu pro konec roku Patria (Patria Finance)
20.07.2021Dokonalá bouře na ropném trhu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688