Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  12.07.2017 10:31:43

Trhem s kovy manipulovali velcí

Posledních několik týdnů se nese ve znamení výrazného poklesu cen drahých kovů. V přepočtu na koruny se tak kovy dostávají na pro investory poměrně atraktivní úrovně. Co způsobilo propad cen?

 Podíváme-li se o měsíc zpět, pak jsme 6. června zaznamenali cenu zlata kolem 1 293 dolarů a u stříbra 17,6 dolarů za unci. Dnes se pohybujeme okolo hodnot 1 213, respektive 15,65 dolarů za unci. Za měsíc tedy činil pokles ceny zlata cca 80,5 dolarů (6,2 %), u stříbra jde o cca 1,95 dolarů (11 %).

 Co ovšem stojí za zmínku, je skok, který zaznamenalo stříbro v prvním červencovém týdnu: po výrazném pádu až na úroveň 14,37 dolarů se téměř okamžitě vrátila jeho cena ke stabilním 15,70 dolarům. Šlo o změny v rozmezí 7–10 %.

 Ihned vyvstaly otázky, co se vlastně stalo a proč. Možností odpovědí je několik.

- Nejpravděpodobnější variantou je nenadálý prodej velkého množství stříbrných futures pozic, a to konkrétně ve výši cca 450 milionů dolarů za minutu. Někdo zkrátka spěchal. Tento agresivní prodej měl všechny charakteristické rysy manipulace s trhem.

- Další možností je, že kvůli dravosti trhu, kde je povoleno vysokofrekvenční obchodování, došlo k nějaké technické chybě.

- Možnou příčinou je také lidská chyba – tzv. „Fat finger“, kdy při práci s počítačem dojde ke stisknutí špatného tlačítka a zadání špatných dat.

Je velmi pravděpodobné, že onen skok zapříčinila varianta první, a sice že došlo k manipulaci trhu velkými hráči a k ovlivnění aktuálního vývoje ku vlastnímu prospěchu.

 Je třeba ještě zdůraznit, že za poklesem korunových cen je také posilující koruna vůči dolaru a rovněž vůči euru. Dolar se nachází pod hodnotou 23 a je nejníže od ledna 2015. Koruna se přitom ještě v dubnu pohybovala nad 25 , v květnu pak kolem 24,50 . Vůči euru je koruna něco málo nad 26 . Je tedy zjevné, že velký vliv na pokles korunových cen obou kovů měla právě posilující koruna.

 Co se týče dlouhodobého pohledu na vývoj ceny zlata a stříbra, je vidět býčí trend. Vzpomeňme si na konec roku 2015, kdy cena zlata klesala až ke kritické úrovni 1 000 dolarů, u stříbra se pohybovala pod 14 dolary za unci. Rok 2016 přinesl nové oživení a nastartování nové růstové etapy a po referendu ve Velké Británii se dostalo až na hodnoty až 1 375 dolarů u zlata a nad 20 dolarů u stříbra.

 Dnes se zlato pohybuje nad 1 200 dolary, stříbro kolem 16 dolarů. Je tedy zřejmé, že růstový trend i přes určitou volatilitu, která provází všechny druhy obchodování, pokračuje. Zmiňovaný pokles ale v celosvětovém kontextu nepředstavuje nějakou pohromu, vývoj na finančních trzích totiž také není udržitelný – vznikají bubliny, které narůstají do obřích rozměrů.

 Berme tento pokles jednoduše jako pěkný dárek býkům, kteří mohou doplnit své portfolio a připravit se na další výrazný růst.

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jakub Petruška

Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
18.04.2024  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688