Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
11.07.2017 20:27:46

Kolem čtvrtka a soboty chladněji, jinak ale léto zásadnější trhlinu nedostane

 

Před námi je přechodné ochlazení, které příroda uvítá. Navíc milovníci tepla nemusí zoufat, velmi teplé proudění s vysokými teplotami se pravděpodobně příští týden obnoví ve velkém. Nad naším územím se už několik dnů udržuje zvlněné frontální rozhraní, které odděluje teplý vzduch na jihovýchodně od chladnějšího na severozápadě. Výsledkem byly četné a silné bouřky, které lokálně působily problémy. Asi nejsilnější z nich se objevila v pondělí u našich jižních sousedů nedaleko letiště ve Vídni, kde se dotklo země i výrazné tornádo! Nyní se dostaneme přece jenom více na stranu chladnějšího vzduchu, což ale hlavně na jižní Moravě prozatím ještě neplatí, tam jsou ještě teploty nad 25°C.

Nakonec se ale i tam dostane chladnější vzduch a vedra na chvíli poleví. Horší to je s předpovědí srážek. Ano, mají se dostavit přeháňky, bouřky i déšť, jenže nadále v lokálním trendu. Někde tedy zaprší dostatečně, jinde minimálně. A to je zejména pro jižní a střední Moravu dost nepříjemné. Noc na úterý přinesla plošnější srážky, i ty jsou ale někde mizivé. Jaká je tedy aktualizovaná předpověď na následující dny? 

Středa bude ještě dosti teplá, odpolední maxima vyšplhají k 24 až 28°C, na jižní Moravě bude až 30°C. Do počasí promluví studená fronta, která postupně přinese na většinu území přeháňky nebo déšť, bouřky se objeví hlavně na východě republiky. Čtvrtek bude za studenou frontou nejchladnější, většinou se odpolední teploty nepřehoupnou přes rozmezí 18 až 22°C. Přidají se místy přeháňky. 

Pátek bude o něco hezčí a teplejší, teploty se dostanou k 20 až 24°C. Sobota se může přechodně zase pokazit a přinést ochlazení na 18 až 22°C. Od neděle ale očekáváme postupný nástup vysokých teplot, které by se měly dostat v dalším týdnu opět až ke 30°C. Očekávané ochlazení tak není velké a ani tu nezůstane příliš dlouho. Výhled je od příštího týdne velmi teplý a podle ČHMÚ lze předběžně očekávat průměrné letní počasí



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty