Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.07.2017 16:10:41

Veteráni ropných polí: Vymírají nejrychleji za čtvrt století

Boj o nadvládu mezi ropnými šejky a americkými těžaři z břidlic má minimálně jednu méně viditelnou oběť: Stárnoucí ropná pole, do kterých se během krize na trhu s ropou přestalo tolik investovat. Tito veteráni nyní zanikají nejrychleji za skoro čtvrt století.

Hlavními vodítky, kterými se světový trh s ropou v posledních měsících řídí především, jsou těžba v USA a v zemích OPEC, ropné zásoby v USA a aktivita na tamních vrtech. Zatímco americká produkce v posledních měsících v zásadě velmi solidně prosperuje, dodávky z polí, odkud se ropa čerpá už od minulého století, klesly loni o více než 8 a předloni o 11 procent, tvrdí poradenská společnost Rystad Energy.

Celkově se ropná produkce ze starších polí od Číny po Severní Ameriku loni snížila o 5,7 procenta. Jde o pole představující zhruba třetinu světové nabídky „černého zlata“ – a loňský pokles těžby byl největší od roku 1992:

Ropy je nyní (poslední zhruba tři roky) na světovém trhu přebytek. Až se ale nadbytečné barely rozpustí, mohlo by prý toto „vymírání“ stárnoucích ropných polí způsobit odvětví újmu.

„Hodně pozornosti spočívá na OPECu a na břidlicích, a nikoli na poklesu na těchto dospělých polích,“ uvedl podle Bloombergu Espen Erlingsen z Rystadu.

Na pozadí zmíněného útlumu je třeba hledat boj o podíl na trhu s ropou, který se rozhořel před třemi lety a který vyvolal v ropném odvětví největší krizi za poslední generaci. Jak těžařské společnosti najížděly na úsporné programy, zaměřovaly se na aktivity s vyššími maržemi a nebyly už tolik ochotné lít další peníze do stárnoucích depozit, které tak začaly rychle degradovat.

OPEC loni zavelel ústup, když se rozhodl pro omezení vlastní produkce. Horko těžko prosazovaná kampaň ale prospěla paradoxně ropě z břidlic a znovuvzkříšená americká produkce drží ceny ropy v okolí 50 dolarů za barel. Cena americké lehké ropy (WTI) se dnes naposledy pohybovala kolem 43,8 dolaru za barel s jednoprocentní ztrátou po pátečním více než 2procentním poklesu.

Právě útlum ve starších vrtech je něco, co by ropnému kartelu mohlo pomoci. Rystad odhaduje, že pokud ceny zůstanou na současných úrovních, klesne produkce ze starších polí od Číny po Severní Ameriku letos o dalších 6 procent. Z trhu by tak mohlo zmizet zhruba stejně barelů, kolik jich na základě dobrovolných závazků chtějí odstranit spolupracující členové kartelu: 1,8 milionů denně.

Dlouhodobě by ale mohly existovat důvody k obavám. Těm dala už dříve v tomto roce průchod Mezinárodní energetická agentura.

Možnost nedostatečných dodávek ropy ve světě nejnověji předpovídá šéf gigantu Aramco, saúdskoarabského státního ropného obra, který se připravuje k úpisu 5procentního podílu na burze. V případě Amína Násira jsou tyto domněnky ale postaveny na jiném základu: za hrozícím globálním ropným mankem bude podle něj stát pokles investic do ropného průzkumu či dlouhodobých projektů. Obavy vyvolává také jenom malé množství nových objevů konvenčních ložisek černého zlata.

„Objem konvenční ropy objevené v posledních čtyřech letech ve světě se v porovnání s předešlými čtyřmi lety snížil na méně než polovinu,“ uvedl podle CNBC Násir na oborové konferenci v Istanbulu. Samotný Saudi Aramco, největší vývozce ropy na světě, chce v příští dekádě investovat přes 300 miliard dolarů, aby si uchoval rezervní kapacity v těžbě ropy a pokračoval v programu zaměřeném na zdroje zemního plynu - konvenční i nekonvenční.

Zdroje: BBG, CNBC, Patria.cz 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688