Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  10.07.2017 09:30:42

Komentář k dění na akciových trzích v prvním prázdninovém týdnu

První prázdninový týden byl na trzích poznamenán několika volny. V USA se v pondělí obchodovalo jen půl dne a v úterý byl svátek. Na domácí burze bylo zavřeno ve středu a čtvrtek.

Investoři sledovali makroekonomické indikátory, kdy úzce sledovaná měsíční zaměstnanostUSA dopadla lépe, než se očekávalo (222 vs. oček. 178 tis. nových prac. míst). Ropa nadále předváděla zvýšenou volatilitu. Začátek týdne byl pro ropu pozitivní a WTI dosáhla až na 47 USD/bbl. Tento vývoj byl podpořen hlubším snížením zásob v USA, než se čekalo. Posléze však ropa do konce týdne veškeré zisky odevzdala bez výraznějších zpráv a týden zakončila na 44 USD/bbl. Domácí burza měřená indexem PX zakončila týden na 992 bodech, což představovalo 1,2% růst t/t.

Z domácích zpráv jsme sledovali informace okolo Philip Morris ČR. Tisk přinesl informace o téměř 5% poklesu výběru daně za prvních pět měsíců v roce. Pokles výběru daně je dán především zvyšováním cen. Z jiných zpráv mluvčí společnosti potvrdil strategický přesun výroby klasických cigaret z některých zemí EU do ČR. To bylo již patrné na předchozích výsledcích, kdy výrazně roste segment tzv. „výrobních služeb“. Daný trend je zahrnut v našich očekáváních na téměř maximální využití domácí kapacity. Titul zakončil týden na 15065 (-0,2 % t/t).

Unipetrol oznámil modelové marže za červen a celé 2Q17. Společná petrochemická marže za 2Q17 se prakticky nezměnila (843 EUR/t, -3,9 % r/r/ nebo 2,2 % q/q/). Rafinační marže je 3,8 USD/b (22,6 % r/r/ nebo -23,8 % q/q) a společně s rozdílem B-U meziročně klesla o 5,3 %. V meziročním srovnání sice marže mírně klesaly, ale stále jsou na vysokých úrovních, což slibuje silné výsledky za 2Q17. Titul zakončil týden na 286 (+0,8 % t/t).

Nejvíce klesající akcií týdne byla Kofola (425 -0,5 % t/t). Na titulu se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Menšinoví akcionáři pravděpodobně vyhodnocují reálnou možnost nabídky společnosti na odkup 5 % vlastních akcií za cenu 440 . Jen připomínáme, že pravděpodobná úspěšnost pro minoritní akcionáře je spíše malá vzhledem k očekávání účasti Enterprise Investors celým svým podílem.  Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla VIG (+4,8 % na 678,5 ). Ani VIG nezveřejnila žádnou kurzotvornou informaci. Nicméně je podpořena vývojem na finančních titulech v Evropě.

Tento týden začne v zámoří výsledková sezóna za 2Q17. Zaměření bude na pátek, kdy budou zveřejňovat svá data velké banky jako JP Morgan, Wells Fargo či Citigroup. Kromě výsledkové sezóny se bude jednat zřejmě o poklidnější obchodování bez výraznějších impulzů. Sledovat se bude nadále zvýšená volatilita na ropě, ale nečekáme výraznější zvrat. Celkově jsme na příští týden neutrální a nečekáme výraznější změny na akciových indexech.

Z makroekonomického výhledu se v Číně zaměříme na středeční obchodní bilanci. Exporty (oček. 14,8 po 15,5 % m/m) a importy (oček. 22,3 po 22,1 % m/m) by měly v juanovém vyjádření udržet solidní růsty. V USA se zaměříme na páteční data o spotřebitelské inflaci (oček. +0,1 po -0,1 % m/m), maloobchodní tržby (oček. +0,2 po -0,3 % m/m) a průmyslové produkci (oček. 0,3 po 0,0 % m/m).

Milan Vaníček, analytik J&T Bank


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.08.2023Týden na akciových trzích: V Praze pátý růstový týden v řadě - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.07.2023Akciové trhy: Pozitivní prázdninová vlna - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
24.07.2023Akciové trhy: Prázdninové obchodování, malý objem, lehká ztráta - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
18.07.2023Akciové trhy: Evropské trhy rostly, nálada je prázdninová - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688