Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  07.07.2017 14:15:15

Zahraniční investoři zpátky ve hře

Blížící se konec devizových intervencí poznamenal český finanční trh nejen rekordní likviditou, kterou vyráběla ČNB svými devizovými intervencemi, ale poznamenal i dění na tuzemském dluhopisovém trhu.

Na něj se vrhli zahraniční investoři, kteří hledali příležitost pro uložení korun, které získali právě v rámci intervenčního boje ČNB, a začali skupovat stále větší díl státních dluhopisů. V březnu už podle statistik MF drželi celkem více než 47 % všech korunových státních bondů, což se samozřejmě nemohlo neprojevit na jejich ocenění, respektive výnosech. Velká část křivky se tak nacházela v záporu, nicméně s ohledem na víru v budoucí zhodnocení koruny investoři tento problém až tak neřešili.

Po uvolnění koruny se zahraniční investoři začali z dluhopisového trhu stahovat. Jen během dubna se jejich pozice zmenšila o 24 mld. korun a na dluhu se již podíleli „jen“ ze 45 %. Exit tak nebyl spouštěčem masívních výprodejů ani bondů ani vlastně samotných korun a už v květnu se zájem nerezidentů o české papíry zase viditelně zvýšil. Téměř celou částku, které se v dubnu zbavili, v květnu zase nakoupili a průměrné výnosy tak znovu stlačili do záporu. Ukazuje se tak, že samotný exit a následné posílení koruny vytvořil pro některé investory příležitost k odchodu, pro jiné zase pro rozšiřování pozic.

Bondové investice sice reprezentují jen menší část z před-exitového přílivu likvidity na trh, nicméně mohou alespoň naznačit, že samotné uvolnění české měny a její následné posílení o více než tři procenta ještě samo o sobě nemusí vyvolat masívní výprodeje, respektive realizaci zisků a úprk zpět do zahraničí. Zvláště ne, když se koruna může stát ještě atraktivnější poté, co ČNB zvýší své úrokové sazby – jak to posledně jasně řekl guvernér. Vidina rozšiřování úrokového diferenciálu se tak může stát lákadlem pro ty, kteří to na koruně ještě nezkusili. O to více bude příští týden po inflačních datech zajímavé, zda ČNB vydrží její odhodlání sazby zvyšovat. Prozatím centrální banka považuje masívní korunové pozice za proinflační riziko, jenže jejich dosavadní nelikvidování spíše svědčí o riziku protiinflačním. Alespoň prozatím.

Petr Dufek, analytik ČSOB


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688