Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  03.07.2017 12:58:09

Musk vyslyšel prosbu o slitování. První Model 3 sjede z linky v pátek


Americká Tesla začne v pátek vyrábět svůj první vůz určený širší veřejnosti. K prvním zákazníkům by se měl dostat do konce měsíce. Elektrický vůz Model 3 je součástí firemní strategie, jak zvýšit automobilovou produkci, která loni dosahovala 84 000 vozidel a příští rok by se měla zvednout na zhruba půl milionu. Větší automobilky jako Volkswagen nebo Toyota vyrábějí zhruba deset milionů aut ročně. Podstatně mladší Tesla ale zkušenosti s masovou výrobou aut zatím tolik nemá.

S novinkami přišel generální ředitel Tesly Elon Musk, když na Twitteru oznámil, že sedan Model 3 dva týdny v předstihu oproti původnímu plánu splnil všechny požadavky regulátorů pro výrobu. První auto určené k prodeji by z montážní linky mohlo sjet v pátek, uvedl také.

Model 3 passed all regulatory requirements for production two weeks ahead of schedule. Expecting to complete SN1 on Friday

— Elon Musk (@elonmusk) July 3, 2017

 

Tesla už dříve počítala s tím, že s výrobou Modelu 3 s americkou cenovkou 35 000 USD (27 500 USD s federální slevou na dani pro elektrická auta) začne v červenci. Analytici ale už tak optimističtí nebyli a poukazovali na zpoždění, která nabrala výroba nynějších dvou modelů ve firemní produkci, totiž sedanu Model S a sportovně užitkového vozu Model X.

Model 3 je pro Teslu výsledkem 15letého úsilí, jak zákazníkům nabídnout menší a cenově dostupnější auto. Firma se už dříve nechala slyšet, že do konce tohoto roku chce vyrábět více než 5 000 „trojek“ týdně a "někdy v příštím roce" zhruba 10 000 těchto vozidel. Na zprávy o tom, jak přípravy na výrobu Model 3 pokračují, byla nadále ztrátová firma ale relativně skoupá. Elon s novinkami na Twitteru přišel až poté, co mu jeden z followerů minulý týden napsal, aby „měl prosím slitování“ a řekl k zahájení výroby něco víc.

První 30 majitelů "trojek" by se svého vozu mohlo dočkat 28. července, napsal Musk také v noci na dnešek. Jejich výroba poroste exponenciálně, takže v prosinci by Tesla mohla vyrábět 20 000 těchto aut za měsíc.

Handover party for first 30 customer Model 3's on the 28th! Production grows exponentially, so Aug should be 100 cars and Sept above 1500.

— Elon Musk (@elonmusk) July 3, 2017

Looks like we can reach 20,000 Model 3 cars per month in Dec

— Elon Musk (@elonmusk) July 3, 2017

 

Akcie Tesla rostly dnes kolem 11:30 tuzemského času v premarketu o 2,6 procenta, zatímco futures na americký technologický index Nasdaq přidávaly ve stejném čase zhruba o 0,3 procenta. Od začátku roku je titul zatím vyšší o 69 procent. V grafu je vývoj titulu za poslední rok:

Zdroje: BBG, Reuters, Patria.cz, MarketWatch, Washington Post

 

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688