Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  30.06.2017 14:55:58

Nike uklidnil investory dobrými výsledky. Podaří se ale firmě ustát postavení na americkém trhu?


Přestože výrobce sportovního oblečení Nike Inc. podle analytiků představil téměř shodné výsledky hospodaření jako v předchozím čtvrtletí, nalil investorům optimismus svým výhledem. Nike chce mít se svými zákazníky ještě intenzivnější vtah než dosud, což by například umožnilo uživatelům aplikací Amazon a Instagramu nakupovat zboží přímo z nich.

„Výrobce sportovního oblečení aktuálními hospodářskými výsledky v podstatě zopakoval předešlý kvartál,“ zhodnotil hospodaření firmy Ján Hladký, analytik Patria Finance. Tržby za F4Q17 vytažené meziročně o 5 % výš na hodnotu 8,7 mld. USD nebyly pro trhy žádným překvapením. Podle Jána Hladkého je nepříjemností opět o něco nižší hrubá marže, která ze 45,9 procenta ve čtvrtém čtvrtletí finančního roku 2016 sklouzla o dalších 180 bps na současných 44,1 procenta. Nižší prodejní náklady podle něj pomohly nahoru provoznímu zisku (meziročně +14 %), čímž mírně výsledek předčil tržní konsensus. Jeho výsledná hodnota byla 1,16 mld. USD. Výsledkem dílčích úspěchů byl podle Jána Hladkého čistý zisk na akcii (non-GAAP) připisující meziročně až 23 % na 0,6 USD při tržních odhadech 0,5 USD.

Zdaleka nejdůležitější zprávou je podle analytika Patria Finance ale sebevědomější severoamerický trh, jenž je pro NIKE bez debat klíčovým (45 % tržeb). Hrubá marže na tomto trhu se již ve druhém kvartálu za sebou rozšířila o 0,5 p.b. díky nezlevněným prodejům. „Zásoby, na jejichž rostoucí stav jsme upozorňovali v předešlé výsledkové sezoně, se teď meziročně smrskly o 6 procent,“ upřesnil Ján Hladký. Basketbalová produktová linie se podle něj konečně opět vrátila k růstu a nové produkty (tenisky Vapor Max a ZoomX) nabírají tempo. „Závěrem ještě dodáme, že čínský trh, nejdynamičtější trh celého NIKE, opět přidal plyn a zrychlil na 11% meziroční růst (+200 bps mezičtvrtletně),“ dodal Ján Hladký.

Ještě před třemi měsíci akcionáři a investoři Nike dostávaly špatné zprávy o tom, že kvůli neuspokojivým prodejům, což signalizovalo, že největší konkurenti - Adidas a Under Armor Inc. – sníží firmě tržní podíl v segmentu sportovního oblečení. Ale poslední data ukazují, že Nike odvedlo dobrou práci a obhájilo své „území“. Přesto – Nike má stále před sebou podle agentury Bloomberg vyřešení komplikované firemní byrokracie a hlavně – snižování počtu pracovních míst. Potýká se také s prodejním modelem, neboť praxe ukazuje, že firma stále více obchází prodejní partnery a prodává sportovní potřeby napřímo. Toto úsilí - nazvané Consumer Direct Offense – má právě podpořit dříve zmiňovaný záměr prodávat zboží prostřednictvím online aplikací.

Nike, založená před více než 50 lety jako Blue Ribbon Sports, má ale ambiciózní růstové cíle. Stále platí, že na konci roku 2020 chce dosáhnout ročních tržeb 50 miliard dolarů. Výhled na další kvartál předpokládá, že tržby dosáhnou 9,2 mld. USD a hrubá marže bude na úrovni 44 %, což odpovídá předpokladům trhu. Pro příznivou budoucnost Nike však bude důležité, jak se jí podaří uspět především na americkém trhu. A to nebude vůbec jednoduché.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688