Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
29.06.2017 18:27:33

Přelom měsíců bude chladnější, kde se ochlazení vzalo a kdy se oteplí?

 

Po velmi teplém průběhu června dorazilo výraznější ochlazení. Postarala se o něj zvlněná studená fronta, na kterou navázal samotný střed tlakové níže, který nadělil Čechám pořádný příděl vody. Silné bouřky přešly v trvalý vydatný déšť. Nejvíce pršelo v okolí Prahy a srážkové úhrny na několika málo místech hravě přesáhly 120 mm. Bohužel Morava zůstala nadále vyprahlá bez vody. V následujícím období se čeká nepatrně chladnější ráz počasí, který doprovodí teploty nejčastěji v rozmezí 18 až 24°C. Není se tudíž proč obávat, že by byla opravdu zima. Naopak bude velmi ideálně na výlety a pobyty v přírodě i městech naší země.

Chladnější proudění se k nám dostane po zadní straně právě zmiňované tlakové níže, která zalila vodou alespoň západní část země, a zároveň vytlačila horký vzduch až do oblasti pobaltských republik a západního Ruska. Původem chladnějšího vzduchu jsou subpolární oblasti, odkud se přemisťuje přes Severní moře a naštěstí se dostatečně ohřívá. Pokud by podobná situace nastala na jaře nebo podzim, doprovodily by ji i velmi studená rána s možností přízemních mrazíků. Díky nejteplejší části roku ale budou rána spíše osvěžující s teplotami kolem 10 až 15°C. Po vedrech a takřka tropických nocích je příhodné ochlazení nepodcenit.

Přerušení vysokých teplot je vhodné pro ochlazení vyhřátých domů a objektů, přivítá je i organismus všech rostlin a živočichů včetně člověka. Na východě země se bohužel neustále prohlubuje sucho, které může být na konci léta opět rekordní, pokud se zavčas nedostaví srážky. Nejvážnější situace je nadále na západě Jihomoravského kraje (Znojemsko), jihovýchodě Vysočiny (Třebíčsko) a od Hornomoravského úvalu směrem na jih přes Hanou až po Hodonínsko. Oteplení se předběžně očekává kolem příští středy, kdy by mohly teploty po nějaké době vystoupat do rozmezí 24 až 28°C. Přejeme školákům pěkný začátek prázdnin, bude docela příjemně.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty