Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.06.2017 18:04:20

Politico: Česko se připravuje na volby, nože už jsou vytaženy

Za čtyři měsíce budou lidé v České republice volit novou vládu. Už nyní ale lídři dvou hlavních koaličních stran podle komentáře Siegfrieda Mortkowitze, který napsal pro Politico, brousí nože a dokonce padají i hlavy. Tou nejvýznamnější je Bohuslav Sobotka, který v polovině června překvapivě rezignoval na post předsedy ČSSD. Důvodem měla být snaha o zlepšení volebních preferencí jeho strany. Namísto něj do jejího čela nastoupil ministr vnitra Milan Chovanec, volební kampaň ale povede oblíbený ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

Sociální demokraté se snaží zotavit z drastického propadu volebních preferencí. Podle některých průzkumů by získali asi 10 % hlasů a jejich popularita by tak byla menší než podpora komunistů. Zaorálek k nedávnému vývoji řekl, že Sobotka přijal osobní zodpovědnost za pokles preferencí i přesto, že sociální demokraté dosáhli během své vlády velmi dobrých výsledků. Podle ministra zahraničních věcí roste v jeho straně nervozita a její členové se namísto politiky a vnějších protivníků zaměřují hlavně na problémy vnitřní. Dodal, že jako volební lídr ponese plnou zodpovědnost za výsledky říjnových voleb.

Na obrátkách nabírá zejména předvolební boj mezi ČSSD a hnutím ANO. Sobotka v květnu vyvolal krizi tím, že ve snaze dostat z vlády ministra financí Andreje Babiše nabídl svou vlastní rezignaci. Nyní se zdá, že svým odchodem z čela ČSSD bere za tento krok zodpovědnost. Babiše, který je úspěšným podnikatelem a stojí v čele koaličního hnutí ANO, viní Sobotka z daňových podvodů a manipulace s médii. Český prezident Miloš Zeman je ale považován za Babišova spojence. V reakci na Sobotkovu rezignaci přijal pouze ji, ale odmítl nechat padnout celou vládu. Následovaly týdny nejistoty, po nichž Sobotka nakonec vyhodil ministra financí. Řada lidí se sice domnívá, že v tomto sporu Sobotka vyhrál, ale popularita jeho strany se od té doby prudce propadla.

Zeman minulý týden přijal rezignaci ministryně školství Kateřiny Valachové. Stalo se tak v souvislosti s podvody ohledně dotací do sportu. Tato členka sociální demokracie sice není z ničeho viněna a Zeman ji žádal, aby ve své funkci setrvala, ona sama ale chtěla odejít, protože podle svých slov nechtěla dát Babišovi prostor pro útoky na její stranu. Pavel Rychetský, který stojí v čele Ústavního soudu, k tomu všemu říká, že Zeman dezinterpretoval zákony země týkající se rezignace vlády a celé krizi bylo možné se vyhnout. Podle něj znamená rezignace premiéra bezpochyby i pád celé vlády.

Zaorálek tvrdí, že kdyby nebylo neobvyklé Zemanovy interpretace ústavy a jeho spojenectví s Babišem, květnové problémy by byly hladce a mnohem elegantněji vyřešeny. Pro jeho stranu pak podle jeho názoru budou tyto volby jedny z nejtěžších v historii, protože jejím protivníkem je „mocný oligarcha“. Tím míní Babiše, jehož ANO má nyní podle průzkumů velký náskok. Je tak pravděpodobné, že Babiš bude novým premiérem, i když Zaorálek s tím nesouhlasí.

Chovanec je vnímán jako tvrdý odpůrce imigrace a je hlavní postavou za českým odmítavým postojem k uprchlickým kvótám. Země by podle nich měla přijmout 2 600 uprchlíků, ale učinila tak pouze u dvanácti. Chovanec těmito postoji voliče jistě zaujme, protože velká část populace je striktně proti přijímání muslimských uprchlíků. Babiš ale na sociální demokraty útočí s tím, že se chovají velmi nezodpovědně v oblasti rozpočtu a snaží se „kupovat si voliče“. Podle něj ČSSD slibuje, že za státní peníze zaplatí téměř vše, ale nestará se, kde na to stát vezme peníze.

Babiš tím reagoval na nové sliby, podle kterých chce například ČSSD do roku 2022 zvednout průměrnou mzdu na 40 000 ze současných 27 889 . Situace je ale taková, že pokud se ČSSD podaří získat zpět část ztracené popularity, bude nucena opět jednat o koalici s ANO. V tuto chvíli ovšem Zaorálek ANO kritizuje s tím, že jde o stranu jednoho muže, který jen slibuje zázračná řešení.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688