Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  29.06.2017 17:39:05

Akcionáři radujte se! Banky v USA vyplatí vyšší dividendy a skoupí víc vlastních akcií

Akcionáři třiceti největších amerických bank mohou být spokojeni. Fed totiž tento týden vystavil zelnou pro uskutečnění plánu velkých bank v USA na zvýšení výplaty dividend a objemu odkupovaných akcií. Podle Fedu mají finanční instituce dostatečně silné finanční základy k tomu, aby i přes vyšší hotovostní výdaje odolaly velkému hospodářskému poklesu.

Výběrovým sítem Fedu na navýšení výplaty dividend a objemu odkupu zpětných akcií neprošly jen plány dvou evropských bank, a to německé Deutsche Bank a španělské Santander. Španělská banka dostala už třetí rok od Fedu „červenou“ pro plány navyšování dividendy a zpětného odkupu akcií. Regulátor podle zpravodajských agentur konstatoval, že Santander a Deutsche Bank i přes některá zlepšení stále vykazují nedostatky v dohledu svého hospodaření, což by mohlo poškodit jejich kapitálové zázemí.

Fed americkým bankám: Vyšší dividendy můžete vyplatit

30 finančních institucí ale může své záměry na vyšší „odměnu“ investorů a akcionářů uskutečnit. S trochou nadsázky tak mohou investoři a akcionáři amerických bank poděkovat za navýšení dividend a zpětných odkupů právě výsledkům zátěžových testů. Capital One byla Fedem požádána o předložení nového kapitálového plánu do 28. prosince s cílem řešit „slabiny v procesu plánování kapitálu".

S výjimkami byl ale Fedem potvrzen plán na navýšení dividend a objemu odkupovaných akcií investiční banky Morgan Stanley. Ten získal pouze podmíněný souhlas na záměr navýšit objem zpětného odkupu svých akcií na 3,5 miliardy dolarů a navýšení dividendy o 33 procent. Bank of America v rámci zpětného odkupu investuje 5 miliard dolarů a Citigroup až 8,6 miliardy dolarů.

Banky ustály zátěžové testy 

Podle Fed zátěžové testy bankovních domů ukázaly, že firmy posílily své kapitálové pozice a zlepšily kapacity řízení rizik, což zvyšuje jejich odolnost. Zátěžové testy Fed uskutečňuje v důsledku finanční krize, která v roce 2008 uvrhla USA do nejhoršího hospodářského útlumu od Velké hospodářské krize třicátých let. Testy bank byly nasazeny v nejhorším hypotetickém scénáři Fedu, který předpokládal, že ekonomika Spojených států padne do hluboké recese, což způsobí, že akciový trh klesne o 50 procent, nezaměstnanost stoupne nad 10 procent a ceny bydlení spadnou až o 25 procent. Dále se počítalo s propadem cen komerčních nemovitostí o 30 procent a panikou na kapitálových trzích.

Fed konstatoval, že 33 velkých amerických bank by i přes opravdový nejhorší scénář možného ekonomického vývoje ustálo ztráty ve výši 385 miliard dolarů, které by mohly nastat ohrožením splatnosti úvěrových portfolií. „Zvýšení dividend a větší plány zpětného odkupu akcií jsou důležité pro obyčejné investory,“ konstatují analytici. Je třeba se mít ale na pozoru, aby se výplata dividend a objem zpětných odkupů nestaly důvodem zranitelnosti bank.

 
 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688