Lucie Vlková (Slůně - svět jazyků )
Okénko pro podnikatele  |  29.06.2017 15:29:47

Rodilí mluvčí jako lektoři v ČR

Pokud se chce člověk naučit cizí jazyk, je nutností, aby jej také dokázal používat při konverzaci v reálných situacích, i proto se jazykové školy snaží mít ve svém kolektivu rodilé mluvčí. Možnost jazyk při výuce aktivně používat je pro studenty přínosem. V případě rodilého mluvčího se většinou jedná o mladého člověka ve věku do 30 let z Anglie nebo USA, v poslední době spíše z Anglie, jelikož tam vzrostla nezaměstnanost. Mužských lektorů je více než lektorek, což může být dáno tím, že jsou odvážnější, když odcházejí do neznámé země. Schopnost učit však nemusí být v případě rodilých mluvčích vždy zaručena. Zpravidla mají bakalářský diplom, případně krátký učitelský kurz.

Ten je důležitý. Ne každý, kdo mluví anglicky, totiž také umí jazyk sdílet s někým, pro koho je tento jazyk cizí. Asociace jazykových škol (AJŠ) ještě před schválením novely zákona o pedagogických pracovnících obrátila na poslance s tím, že rodilý mluvčí, který nemá vysokoškolské (nejlépe učitelské) vzdělání, by měl povinně absolvovat alespoň metodický kurz pro výuku. „Ne každý totiž dovede zjednodušit svou mateřštinu v komunikaci s cizincem, vysvětlit pravidla a vyučovat jazyk bez adekvátní přípravy,“ argumentovala asociace. Poslanci tomuto návrhu však nevyhověli. Metodické kurzy jsou například v anglosaských zemích poměrně běžné. Existují ale i v Česku a bývají vybavené zahraniční certifikací, lze je tudíž absolvovat po příjezdu. Mohou je absolvovat i Češi, pokud umí dobře anglicky. „Podmínkou je, že dosáhli alespoň úrovně C1 mezinárodní stupnice,“ konstatuje zástupce AJŠ a vysvětluje, že součástí kurzu je i vstupní pohovor. Již tam by se tedy mělo ukázat, zda má uchazeč předpoklady k předávání jazyka.

V současné době anglicky mluvících rodilých mluvčích spíše ubývá. Hlavní důvodem je to, že se kvůli Schengenu zpřísnila pravidla k získání pracovního víza pro Američany, Australany a Kanaďany. Vyřizování víza stojí hodně peněz a může trvat až čtyři měsíce, mezitím však cizincům vyprší jejich tříměsíční turistické vízum. Dalším faktem je ten, že se lektoři neuživí. Eskalující tlak na cenu ze strany firem se přesouvá i na jazykové školy a zejména ty velké nabízejí velmi nízkou cenu a svým lektorům pak platí méně než 200 za 45 min. Jelikož lektoři většinou pracují na živnostenský list, v jejich finanční odměně je tak zahrnuto zdravotní a sociální pojištění, daň z příjmu, dojezd do firmy, příprava na hodinu a mnohdy také učební materiály. Nemají placenou dovolenou jako zaměstnanci.

Nyní se podíváme na srovnání volby výuky s českým lektorem nebo rodilým mluvčím. Záleží spíše na typu a povaze daného studenta, která volba je pro něho účinnější a komfortnější. Jistě jde také o úroveň jazyka, které chce dosáhnout. Začátečník se cítí s rodilým mluvčím nejistě a pro své seznamování s cizím jazykem tak raději volí českého lektora. Pro pokročilejší studenty naopak může být rodilý mluvčí velkým přínosem, díky kterému se ve svém studiu jazyka mohou posouvat dále.

Při výběru rodilého mluvčího jako lektora je doporučeno si dát pozor na to, jestli se studentem řeší cíle výuky, opravuje jeho chyby, hodnotí, jak se mu daří či dává zpětnou vazbu k jeho pokroku. Zkrátka aby nešlo pouze o bezcílné mluvení, při kterém se student neposouvá dál. Z tohoto důvodu může být dobrý český lektor lepší i pro pokročilé studenty. Pokud mluví výborně cílovým jazykem, nemusí ani vadit, že se nejedná o rodilého mluvčího a lze tak i od něho pochytit správný přízvuk. Ať už si pro svou výuku cizího jazyka zvolíte českého lektora či rodilého mluvčího, mějte na paměti, že by se hlavně mělo jednat o profesionála, který bude umět výuku zpříjemnit, a na hodiny s ním se tak budete vždy těšit.

Výhody výuky s RM

· používání pouze cizího jazyka = vyšší soustředěnost při výuce,

· autentičnost – reálná simulace cizojazyčného prostředí při výuce,

· naposlouchání perfektní výslovnosti (různých přízvuků),

· přirozený cit pro jazyk v různých kontextech.

 

Nevýhody výuky s RM

· obvykle nemají odbornou pedagogickou kvalifikaci (diplom ze škol vzdělávající učitele, např. neumí vysvětlit gramatiku),

· při probírání gramatiky nemožnost porovnání cizího jazyka s češtinou,

· u neznámých slovíček či neporozumění je nutné vysvětlování – bez okamžitého překladu.

Kvalitní jazykové školy Vám jsou schopny zajistit kvalitního rodilého mluvčího. V každém případě doporučujeme konzultovat s danou jazykovou školou, co je pro Vás vhodnější a jaké jsou aktuální reálné možnosti školy. Český lektor může být ve výsledku přínosnější pro Vaši výuku.

Lucie Vlková

Lucie Vlková

Ředitelka, jednatelka, převážné zaměření na HR činnosti, business rozvoj a business konzultace uvnitř firmy pro pobočky v rámci České republiky, aktivní networking jako součást rozvoje firmy. Studovala v České republice a ve Velké Británii. Před 18 lety s nejlepším kamarádem Petrem Paskem založila jazykovou školu a překladatelskou agenturu Slůně – svět jazyků.


Logo Slůně - svět jazyků

Slůně - svět jazyků

Jazyky, jazyky, jazyky.

1) jazyková škola: profesionální jazyková výuka po celé České republice. Kvalifikovaní lektoři, on-line správa kurzů. Firemní kurzy, skupinový kurzy, individuální kurzy, dětské kurzy, všechny úrovně, všechny jazyky. Blended learning, on-line výuka, jazykové poradenství. Jazykový audit, administrace mezinárodních zkoušek a dotačních programů pro jazykovou výuku.

2) překladatelská agentura: profesionální překladatelé a tlumočníci, 115 jazyků, CAT nástroje na zkvalitnění, zrychlení a zlevnění procesu překladů, soudní ověření, výjezdy do zahraničí, velké překladatelské a tlumočnické projekty.

3) jazykové kurzy v zahraničí: 13 zemí, 7 jazyků, prověřené školy, dlouhodobá zkušenost, možnost kombinace výuky v ČR a zahraničí pro rychlejší zvládnutí jazyka. Manažerské jazykové kurzy, speciálně zaměřené jazykové kurzy, kurzy pro mládež a děti.

Slůně - svět jazyků je na trhu od roku 1998. Působí na celém území České republiky. Pobočky: Ostrava, Brno, Praha, Plzeň.

Slůně, svět jazyků" www.slune.cz



Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688