Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.06.2017 15:53:21

Jestřábi ovládli ČNB?


Květnové zasedání bankovní rady se neslo ve znamení spokojenosti s vývojem ekonomiky a potvrzení dosavadní prognózy a především ochoty zvyšovat úrokové sazby už ve třetím čtvrtletí letošního roku. Dosavadní odchylky hlavních makroekonomických parametrů a především pak inflace jsou podle centrální banky marginální a rizika prognózy navíc centrální banka považuje za mírně proinflační. To znamená slovy ČNB, že může pokračovat podle plánu a sazby zvýšit už ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Nepochybně by to byl velmi transparentní efektní krok, avšak skutečnost až tak jednoznačná a jednoduchá nebude, aby k tomu mohlo tak lehce dojít?

Začněme u inflace a jejích rizik. Inflace se nachází pod prognózou a je docela pravděpodobné, že tato její odchylka se v dalších měsících ještě zvýší. Může se dokonce stát, že se inflace vrátí na cíl mnohem dříve než v prvním čtvrtletí příštího roku, jak s tím počítá ČNB. Nejednoznačné jsou i zmiňovaná proinflační rizika, která stojí především na víře v rychlejší růst domácí ekonomické aktivity a mezd (respektive jejich přelivu do inflace) a za proinflační ČNB považuje i uzavírání korunových pozic investorů. Tedy do jisté míry věří v pomalejší posilování měny či dokonce možná i v její oslabení. Jsou to docela silné argumenty, které se však nemusí hned tak naplnit. V první řadě mzdy zatím inflaci až na výjimky nijak zásadně nestimulují. V neposlední řadě pak koruna ráda slyší slova o vyšších sazbách, zvláště když ECB pokračuje v QE a v politice záporných sazeb. Ne náhodou proto po slovech guvernéra zamířila koruna od hranice 26,20 CZK/EUR, takže z „proinflační koruny“ se může ještě na čas státkoruna protiinflační“.

V každém případě nic ČNB nezkazí, pokud se nebude s růstem sazeb pospíchat a počká si jak na potvrzení inflačních rizik, které sama tak zdůrazňuje, tak především na ECB, která snad už na podzim ozřejmí, jak to vlastně se svojí politikou myslí. Riziko dřívějšího růstu sazeb se zvyšuje, i když vidíme jako pravděpodobnější, že k němu dojde až někdy na přelomu roku. O sazbách totiž stále ještě nemusí být rozhodnuto tak, jak naznačuje prezentace ČNB. Už příští inflace může ukázat, že centrální banka cenový vývoj přeceňuje a současně i další prognóza, která přijde na řadu v srpnu, bude nejspíše citelně nižší než ta současná. A samozřejmě nelze zapomenout ani na kurz koruny a poněkud zmatenou komunikaci ECB.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.05.2023V ČNB se vylíhli jestřábi SAB Finance (SAB Finance)
03.05.2023ČNB - naroste počet jestřábů v bankovní radě? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
22.03.2021Zůstane ČNB pandemickým jestřábem? Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688