Zbavte svého psa, nebo kočku parazitů, chráníte tím i sebe

Pes či kočka mohou přinést blechu i klíště

Pokud máte doma psa nebo kočku, měli byste být na pozoru před parazity. Nejenže můžou nakazit vaše domácí mazlíčky, nákazu můžou donést až k vám domů a ohroženi tak budete i vy sami.

Blechu či klíště může váš čtyřnohý přítel donést domů z každodenní procházky. Svého psa nebo kočku byste proto měli chránit účinnými přípravky, pravidelně je kontrolovat a jejich srst vyčesávat. Jedině tak lze případným problémům zabránit. Ochráníte tím nejen zvíře, ale také všechny členy rodiny. Poradíme vám, jak na to.

Blechy a klíšťata = celoroční riziko

Mezi nejčastější vnější parazity u domácích zvířat patří blechy a klíšťata. Právě klíšťata mohou přenášet například lymskou boreliózu nebo klíšťovou encefalitidu. Naopak blechy bývají přenašeči vývojových stádií tasemnice a způsobují alergie na bleší kousnutí. Na blechy si přitom musíte dávat pozor celoročně. Na zvířeti se totiž nemusí vyskytovat pouze blechy dospělé. Riziko představují vajíčka, larvy nebo i kuly. A ani klíšťata již nejsou vyloženě sezonní záležitostí. Dalším a poměrně častým onemocněním psů a koček je svrab. Ten u psů způsobuje zákožka svrabová. Její samičky vrtají chodbičky v kůži, kam kladou vajíčka. To způsobuje úporné svědění a vypadávání srsti.

Čím mazlíčky ochránit

Na ochranu psů a koček proti vnějším parazitům se používají antiparazitní přípravky. Ty jsou k dostání v nejrůznějších formách. Záleží na vás, jaký přípravek vám bude vyhovovat nejvíc. Odlišnosti jsou hlavně v aplikaci. Nejběžnější jsou spreje a také obojky. U nich je důležité hlídat jejich účinnost, která se výrobek od výrobku liší. Další preparáty jsou známe jako tzv. spot on. Jedná se o nejrůznější pipety s účinnou látkou, která se aplikuje přímo na kůži mezi lopatky. Účinná látka se prostřednictvím kožního mazu dostává do kůže a odtud se postupně uvolňuje zpět na povrch, kde odpuzuje nebo usmrcuje případné parazity. Zvířeti neuškodíte, ani když jen čas od času vykoupete a použijete speciální šampón právě proti parazitům. Vyzkoušet můžete třeba šampón Bela, který je vhodný pro psy i kočky. Nikdy ale zvíře nemyjte bezprostředně po aplikace antiparazitních přípravků. Vždy je potřeba několik dní počkat.

Pamatujte:

· Zvíře nestačí jednorázově odblešit.

· Antiparazitní přípravky se musí aplikovat pravidelně.

· Přípravky určené pouze pro psy nepoužívejte na kočky (platí i naopak).

· Pozor i na vnitřní parazity – zvířata pravidelně odčervujte.

V boji proti zevním parazitům nestačí pouze správná ochrana zvířete. Pozornost musíte věnovat i prostředí, ve kterém váš domácí mazlíček žije. Pravidelně proto perte jeho pelíšek a deku a desinfikujte boudy a kotce.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky