Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.06.2017 17:49:17

Pražskou burzu podporovala Erste a brzdil ČEZ s napětím kolem Albánie

Především banky Erste a Komerční banka byly podporou obchodování na pražské burze v polovině závěrečného červnového týdne. Opačným směrem mířily akcie banky Moneta a energetiky ČEZ, u které se objevilo vyšetřování potenciální korupce, spojené s nákupem distributora elektřiny v Albánii.

Index PX stoupl o 0,13 procenta na 977,22 bodu. Akcie ČEZ a Monety zaznamenaly největší objemy obchodů z hlavních emisí pražské burzy, ale zároveň oslabily. Cenné papíry ČEZ zlevnily o 0,47 procenta na 402,10 koruny a akcie Monety o 1,18 procenta na 75,50 koruny. Další dvě nejobchodovanější emise, Komerční banka a Erste, ale posilovaly, takže ztráty ČEZ a Monety vyvážily. Akcie Komerční banky si polepšily o 0,32 procenta na 915,90 koruny a akcie Erste o 1,95 procenta na 860,90 koruny, což byl nejvýraznější růst z hlavních emisí.

Posílily také cenné papíry operátora O2, a to o 0,18 procenta na 282,30 koruny. Největší pokles naopak postihl akcie mediální skupiny CME, které odepsaly 2,63 procenta na 94,55 koruny.

Česká policie se zabývá tím, proč energetická společnost ČEZ v roce 2009 za éry generálního ředitele Martina Romana poslala do Albánie ve dvou transakcích celkem sedm milionů eur na soukromý účet kosovského lobbisty Nue Kalaje. Albánské úřady mají podezření, že mohlo jít o peníze použité na úplatky pro tamní politiky a úředníky v době krátce poté, co ČEZ ovládl albánského distributora energie. Píše to Mladá fronta Dnes a další média.

"Policie se na nás obrátila s dotazem ohledně této osm let staré bankovní transakce. S ohledem na fakt, že záležitost je v šetření, detaily nemůžeme blíže komentovat. Nicméně jako vždy poskytujeme plnou součinnost," potvrdil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Okolnosti, za jakých ČEZ v roce 2009 získal za 102 milionů eur 76 procent v distribuční společnosti později přejmenované na CEZ Shpërndarje, zkoumá vyšetřovací komise albánského parlamentu.

Případ se do Česka dostal díky zjištění albánského finančního zpravodajství, které na transakci ČEZ narazilo. Poznatky předalo svým českým kolegům z Finančního analytického útvaru, kteří podali trestní oznámení. Lobbista Nue Kalaj tvrdí, že české společnosti připravoval půdu pro potřebná jednání. Albánskému serveru Panorama Kalaj řekl, že pro ČEZ pracoval "na základě smluvních a právních vztahů". ČEZ se z Albánie stáhl v roce 2014 poté, co uzavřel s Albánií dohodu o narovnání, podle které získá zpět do roku 2018 v ročních splátkách 100 milionů eur.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688