Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  28.06.2017 15:12:54

Šest důvodů pro růst ceny kovů

Zlato i stříbro mají za sebou ziskové období. Ačkoli v posledních týdnech došlo k určité volatilitě jejich cen, z hlediska dlouhodobého se rostoucí trend potvrzuje. Rozeběhl se počátkem loňského roku, tedy ihned poté, co se v prosinci 2015 ceny vzácných kovů odrazily od kritických hodnot.

Růst ovšem není automatický nikdy a nikde – tak jako třeba u akcií, je i u kovů třeba počítat s volatilitou. Důvody k panice kvůli poklesu cen však nejsou opodstatněné. Nejistoty v ekonomickém světě naopak nahrávají růstu cen, přičemž určitý pokles je právě vhodnou příležitostí k doplnění portfolia a zajištění majetku před negativními vlivy.

Dlouhé období klidu

Na první pohled se zdá být všechno v pořádku – ekonomikám po celém světě, včetně té americké, se daří, vezou se na pozitivní vlně, nezaměstnaných ubývá, akciové trhy jsou v náramné kondici, inflace na zdravé úrovni a tak dále. Tak růžové to ovšem není. Hlubší pohled do problematiky odkrývá obrovské a kupící se bubliny, jejichž splasknutí by mohlo mít nedozírné následky. Vzpomeňme hypoteční kriziUSAroku 2008, která nakonec smetla celý svět. Momentálně máme za sebou relativně dlouhé období klidu, takže je jen otázkou času, kdy, kde a co znovu splaskne…

Předpoklady pro růst ceny kovů

Úrokové sazby jsou stále blízko rekordních minim

Ke konci roku 2015 se americká centrální banka rozhodla pro zvýšení své základní úrokové sazbyminima, a to o čtvrt procentního bodu do rozpětí 0,25–0,50 procenta. Jednalo se o první zvýšení po téměř 10 letech (sazba byla od prosince 2008 na rekordních minimech, a to v rozmezí 0–0,25 procenta). Ačkoli se v posledních dnech dostaly úrokové sazby až do rozmezí 1–1,25 %, stále jde ve srovnání s obdobím předkrizovým, kdy se pohybovaly mezi 4 a 6 %, o enormně nízké hodnoty. Doba, kdy lidé mohli držet své úspory na bankovních účtech a měli nějaké zhodnocení, je bohužel pryč. Dnes hledají jiné útočiště.

Dluhopisy a jejich mírné výnosy

Přímým důsledkem ZIRP (Zero Interest Rate Policy, tedy politiky nulové úrokové sazby), je zhroucení výnosů z dluhopisů. Výnos amerických desetiletých státních dluhopisů je o zhruba 60 % výše oproti nejnižším hodnotám v červenci 2016, ale stále ještě pod hodnotou 40letého průměru.

Hospodářský růst je slabý

Mezi roky 1967 až 2007 rostla americká ekonomika v průměru o 7,3 % ročně. V posledních devíti letech však růst HDP dosáhl v průměru pouze 2,8 %. I když nový americký prezident Donald Trump sliboval, že ekonomiku znovu razantně nastartuje, splnit to už bude těžší. Brání mu v tom řada překážek, jako třeba enormní zadlužení USA. Kde na to oživení vezme vláda zdroje? Opět bude muset navyšovat už tak obrovský dluh. Zdá se tedy, že USA budou muset čelit realitě, že jejich ekonomický růst ztrácí na dynamice: v roce 2016 totiž činil 1,6 %, což je meziroční propad o 1 procento. Dodejme, že letos by se měl růst po pohybovat kolem 2,5 %.

Enormí zadlužení

Je známo, že oficiální hodnota amerického dluhu překročila již 20 bilionů dolarů, nicméně reálně to může být mnohem více. Bohužel tento dluh stále narůstá. USA neměly od roku 1960 skutečný rozpočtový přebytek a je velmi nepravděpodobné, že se to změní i za vlády Donalda Trumpa. Od zrušení zlatého standardu v roce 1971 prezidentem Nixonem rostl dluh průměrně o 9 % ročně. Celých 232 let (od roku 1776 do roku 2008) trvalo, než státní dluh narostl na 10 bilionů dolarů. Po nástupu Baracka Obamy v roce 2009 však stačilo pouhých 8 let, aby se dluh vyšplhal na téměř 20 bilionů dolarů. Podle Kongresové rozpočtové kanceláře (Congressional Budget Office – CBO) by se měl dluh v příštím desetiletí zvýšit o dalších 10 bilionů dolarů a odhaduje se, že jen náklady na údržbu tohoto dluhu (tedy jen platby úroků) budou činit 600 miliard dolarů. Taková čísla se zdají být neskutečná.

Hodnota dolaru klesá

Americký dolar může růst vůči jiným světovým měnám, jako je euro nebo jen, ale jeho kupní síla za posledních 50 let klesla o 86,5 % (i když v posledním desetiletí tento pokles poněkud zpomalil). Nicméně pokud se Fed bude snažit dosáhnout nejlepší úrovně inflace, můžeme si být jistí, že pokles dolaru bude i nadále pokračovat.

Akciové trhy jsou na vrcholu – probuzení medvěda ze zimního spánku se blíží

Na jaře letošního roku to bylo již osm let, co trh s akciemi zažívá postupný růst a dnes se dostává na historické hodnoty. Tento býčí trend už překročil průměrnou délku trvání daného růstového cyklu a očekává se, že dojde k obratu a opět se probudí medvěd. Vyvstává proto otázka, jak ochránit bohatství. Investoři mají jasno a obracejí svou pozornost k drahým kovům, jelikož akciový růstový cyklus se pomalu ale jistě blíží ke konci a očekávají splasknutí této bubliny.

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jakub Petruška

Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

29.06.2021Tři důvody pro další růst cen nemovitostí Milan Klempíř (Forexmag)
01.09.2020Ceny drahých kovů opět rostou! X-Trade Brokers (XTB)
25.11.2017Těžko hledat důvody pro růst ceny zlata Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
18.08.2017Ceny vzácných kovů letos prudce rostou Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688