Patria (Patria Finance)
Komodity  |  02.07.2017 09:10:01

Pimco: Propad cen komodit by měl rozvíjejícím se trhům prospět


Klesající ceny komodit jsou obvykle jasným varováním pro investory, kteří se zaměřují na rozvíjející se trhy. V současné situaci lze ale nalézt dobré důvody, proč by měly jít nižší ceny komodit, klesající inflační očekávání a slabší dolar ruku v ruce s pokračujícím optimismem na rozvíjejících se trzích, píše Gene Frieda z investiční společnosti Pimco.

Není pochyb o tom, že nižší ceny komodit dolehnou na některé rozvíjející se ekonomiky negativně. Projeví se to jak na jejich běžném účtu, tak na jejich fiskálním rozpočtu. Ceny ropy přitom nyní leží ve srovnání s vrcholem dosaženým v prvním čtvrtletí o 16 % níže, ceny železné rudy dokonce klesly o 37 %. Celou situaci ale nesmíme vnímat izolovaně, měli bychom ji posuzovat v kontextu globálního růstu, politiky centrálních bank, kurzu dolaru a míry současných nerovnováh v rozvíjejícím se světě.

Současný pokles cen komodit není podle našeho názoru známkou slábnoucí poptávky. Nižší ceny ropy a železné rudy jsou namísto toho znakem specifického vývoje na nabídkové straně příslušných trhů. Klesající ceny energií by se pak měly projevit pozitivně na poptávce ve vyspělých zemích, protože díky nim vzrostou disponibilní příjmy domácností. To by se mělo projevit pozitivně na exportech z rozvíjejících se zemí.

Pokles cen komodit také sníží tlaky na růst globální inflace, které byly patrné v posledním roce. Nižší inflační tlaky by měly následně umožnit centrálním bankám ve vyspělých ekonomikách pomalejší normalizaci jejich monetární politiky. U centrálních bank rozvíjejících se ekonomik by měl být zachován prostor pro další akomodaci. U významných vývozců komodit pak bude dopad nižších cen na platební bilanci tlumen kapitálovým přílivem vyvolaným vyššími reálnými sazbami. Tento efekt se projevuje i tím, že měny rozvíjejících se zemí už díky uvolněným finančním podmínkám v zahraničí vykazují nižší korelaci s pohybem cen komodit.

Všechny tyto argumenty nemají za cíl naznačovat, že ceny komodit už jsou pro rozvíjející se trhy nevýznamné. Domníváme se však, že současné oslabení těchto cen představuje pro celou globální ekonomiku pozitivní nabídkový šok, který by neměl rozvíjejícím se zemím uškodit. Naopak by mělo dojít k posílení dosavadního pozitivního trendu, kterému se těší. Náš pohled by změnilo zejména výraznější ochlazení v globální ekonomice a případný negativní vývoj v Číně.

V Číně dochází ke slábnutí úvěrové expanze a pokud by se to na konci letošního roku a v roce příštím projevilo ve výrazném zpomalení růstu ekonomické aktivity, dopad na ostatní rozvíjející se trhy by byl znatelný. Jednak by totiž došlo k poptávkou taženému poklesu cen komodit. A k tomu by se přidaly opětovné obavy z toho, že centrální banky nejsou v prostředí velmi nízkých sazeb schopny výraznější stimulace ekonomiky. Naštěstí se ale prozatím zdá, že v Číně probíhá jen postupný útlum růstu a k prudkému propadu nedojde. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688