TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  28.06.2017 11:21:30

Tisíce dětí budou mít obědy zdarma! Získejte je i pro vaše dítě

 

Pomoc dětem, jejichž rodiče si nemohou dovolit platit obědy ve školních jídelnách, pokračuje již třetím rokem. Do aktuální výzvy "Potravinová pomoc dětem ve vážné sociální nouzi" Operačního programu potravinová a materiální pomoc, kterou ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vyhlásilo na jaře, se přihlásilo osm krajů. Ve školním roce 2017/2018 bude mít bezplatné stravování zajištěno téměř deset tisíc dětí z nemajetných rodin.

"Ke čtyřem krajům, které již pomoc čerpají, se od září připojí další čtyři. Nemusí jít přitom o konečné číslo, protože výzva je stále otevřená,“ uvedla ministryně Michaela Marksová.

 

Které děti mají na bezplatné obědy nárok?

Pomoc formou bezplatného stravování ve školních jídelnách a mateřských školách je určena pro děti ve věku 3 až 15 let, jejichž zákonní zástupci pobírají alespoň tři měsíce dávky v hmotné nouzi.

"Ředitelé zapojených škol odhadli počet potřebných dětí na deset tisíc. Nejvíce jich je opět v Moravskoslezském kraji (3 011 dětí) a Jihomoravském kraji (1 945 dětí). Rodiče, kteří o pomoc projeví zájem, musí během června a července prostřednictvím Úřadu práce vyplnit potvrzení, že dávky v hmotné nouzi pobírají a souhlasí se zapojením dítěte do projektu," upřesnil mluvčí MPSV Petr Habáň.

Kraje, které se dosud do výzvy nepřihlásily, mají čas do konce října. Podpora jim může být přiznána ale už jen na 2. pololetí školního roku 2017/2018.

 

Na bezplatné obědy dosáhnou i další děti

S placením školních obědů pomáhá rodičům v nouzi také organizace Women for Women v rámci svého projektu "Obědy pro děti". S Women for Women uzavřelo MPSV letos memorandum o spolupráci za účelem rozšíření pomoci i na ohrožené děti, které nespadají do cílové skupiny Operačního programu (matky samoživitelky, osoby, kterým nebyla zpracována dávka v hmotné nouzi).

O proplácení obědů pro své žáky žádá sama škola. Nejprve si vytipuje děti, které by mohly být na základě sociální situace do projektu zařazeny a poté podá online žádost. Za peníze, které dostane, pak škola dítěti obědy přímo financuje, a to z toho důvodu, aby pomoc nemohla být zneužita.

Cílem projektu Obědy pro děti je pomoci dětem, které se ocitly v takové životní situaci, kdy si jejich rodiče nemohou dovolit zaplatit jim obědy ve školních jídelnách. Dětem, jejichž situace je dlouhodobá, které nemají vidinu zlepšení situace, a pro které mohou být obědy ve školní jídelně mnohdy jediným, pravidelným teplým jídlem, ač se rodiče tuto situaci snaží řešit.

Pokud se v podobné situaci nacházíte i vy, zkuste s dotazem na zapojení se do projektu oslovit i školu, kterou navštěvuje vaše dítě. Žádosti pro příští školní rok mohou školy podávat právě teď.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688