Research (Conseq)
Investice  |  27.06.2017 16:35:12

Před zasedáním ČNB aneb Desinflační podzim na obzoru

 

Blíží se druhé zasedání ČNB po ukončení intervenčního režimu a s ním tak znovu vyvstává otázka, co můžeme čekat.  Ačkoliv budoucnost nejistá je, zcela ve tmě nejsme.

Minulý týden totiž trojice bankéřů (Tomšík, Mora, Rusnok) na různých místech nezávisle od sebe přiznala, že jsme už zase v klasickém módu české měnové politiky, tj. v módu „slib stačí, trh pochopí“.  

Jak to funguje? ČNB v prognóze namaluje růst sazeb – naposledy v květnové prognóze čtyři zvýšení v příštích 18 měsících. Trh to vezme vážně (aby také ne, když je všude kolem výnosová mizérie a v okolních zemích se k růstu sazeb nikdo nechystá) a koruna posílí. ČNB pak přispěchá s komentářem, stejně jako trio Tomšík, Mora, Rusnok, že pokud to takto půjde dál, růst sazeb bude menší, než očekává prognóza, protože posilující koruna přece tlumí dovozní ceny, a tedy inflaci.

Toto určitě na čtvrtečním zasedání zazní – a pokud se tak stane s dostatečnou rázností, koruna se podívá na slabší úrovně.

Mnohem větším otazníkem je, jak se (zda vůbec) ČNB vymezí vůči prognóze inflace z května, a tím pádem vůči prognóze růstu sazeb.  Důvodů, proč by měla, a to směrem k pozdějšímu růstu sazeb, je totiž několik.

Měnově-politická inflace ve druhém čtvrtletí květnovou prognózu (v průměru 2,5 %) určitě podstřelí - v dubnu a květnu byla totiž inflace 2,3 % a ani červnová nebude vyšší. Dynamika poptávkové inflace (v hantýrce ČNB tzv. korigované inflace bez pohonných hmot) po určitém urychlení ve 4. čtvrtletí minulého roku a prvním čtvrtletí letošního roku nyní zpomaluje. Minulý rok byla touto dobou meziroční poptávková inflace na svém minimu (1-1,1 % mezi dubnem a září), nyní je nejspíš na svém maximu a ve 4. čtvrtletí velmi pravděpodobně klesne, a to citelně pod 2 %.

Dovozní ceny spotřebitelského zboží v lednu až dubnu klesly kumulativně o více než 1,5 %. Je to logické -  jádrová inflaceEurozóně, tj. u našeho největšího obchodního partnera, je už řadu let neměnná kolem 1 %, jakkoliv někteří němečtí politici už pár let kvůli ECB malují na zeď hyperinflaci.

A začtvrté, výrazně zpomalují světové ceny potravin. Toto je důležité, protože právě ceny potravin byly podstatným faktorem růstu české inflace: zatímco v prvních 5 měsících roku 2016 přispívaly k růstu celkové české inflace v průměru -0,1 p.b., v prvních pěti měsících letošního roku o +0,9 p.b. Decelerace tempa jejich růstu se tak nutně nakonec projeví i v českých cenách, nejvíce v posledním čtvrtletí tohoto roku.

Zatím to tedy není vidět, ale čeká nás desinflační podzim. Nevím, zda to ČNB uzná již nyní, ale i kdyby ne, nejpozději v listopadové prognóze před inflační realitou pukrle udělá.

Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a. s.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688