Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
26.06.2017 17:19:50

Výhled počasí na červenec: začátek měsíce chladnější, potom průměrné letní počasí se sklonem k epizodám veder

 

 Začíná období hlavních školních prázdnin a mnoho rodin se chystá na dovolenou v naší zemi, nebo je prostě jen zajímá, jak asi bude v červenci a srpnu. Předpověď počasí na měsíc dopředu je prakticky nereálná věc, do které se meteorologové pouští jen opatrně. Snaží se spíše díky numerickým modelům odhadnout trend počasí vůči průměrům. K výpočtům počítačů zapojí i intuici rosničky, jak by se mohla povětrnostní situace nad střední Evropou vyvíjet dle obvyklých situací pro dané roční období. Přinášíme výhled na červenec, který berte s rezervou, ale ledacos může prozradit. 

 Vypadá to, že přelom měsíců června a července bude oproti stávajícím skoro tropům chladný. Nyní ve čtvrtek dorazí po horkých dnech zvlněná studená fronta, po které se na nějakou dobu zřejmě tropické teploty v odpoledních hodinách neobnoví. Prozatím to vypadá, že na konci týdne a začátku dalšího budou teploty nejčastěji mezi 18 a 24°C. Následně by se ale mělo do střední Evropy vrátit teplé proudění a v dalším období očekáváme teploty v rozmezí 24 až 30°C. V dalším průběhu července jsou očekávány víceméně průměrné teploty pro dané období, takže předběžně lze po většinu dní očekávat nadále teploty mezi 24 a 30°C.

 Důležitou poznámkou zejména pro druhou až čtvrtou dekádu července jsou nadále tendence k epizodám vysokých teplot. Atmosféra je prohřátá stále o několik stupňů více, než je dlouhodobý průměr, a tato skutečnost bude určitě mít na počasí vliv. Počasí stále více připomíná středomořský charakter a srážek je žalostně málo. Pokud dorazí, tak jen ve formě silných lokálních bouřek s přívaly vody, které místo vsáknutí rychle odtečou. Proto neustále očekáváme výskyt silného až extrémního sucha. O jeho průběhu budeme průběžně informovat. Suma sumárum předběžně vyhlížíme průměrný červenec, který by neměl být počasím ani zkažený a snad ani nesnesitelně horký. Jeho začátek ale nepatrně chladnější bude. Bohužel, srážek nadále nebude dostatek.




Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty