Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.06.2017 16:57:45

Kdo z koho? Rekordní dividendy amerických bank nenahrávají uvolnění regulace


Hodnota vyplacených dividend amerických bank atakovala předkrizové objemy z let 2006 – 2008. Z údajů americké Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) vyplývá, že jen za rok 2016 inkasovaly akcionáři amerických peněžních domů na dividendách 102,8 miliardy dolarů, což je třetí nejvyšší rekordní částka od roku 1984. V roce 2007, rok před finanční krizí, banky vyplatily na dividendách 110,4 miliardy dolarů. Objem dividend ale otevírá otázku, jak má být nastavena regulace finančních domů.
 
Zpravodajský server CNN.com data o výplatách dividend před blížícím se rozhodnutím amerického Fedu konstatoval: Na jedné straně chtějí velké banky uvolnění regulace, na druhé straně sílí názor, že banky mají více peněz, než aby věděly, co s nimi mají vlastně v těchto dnech dělat.

Americké banky vyplácejí rekordní dividendy

A pohled do účetních výkazů tomuto názoru dává za pravdu, americké banky v loňském roce zaznamenaly rekordní zisky. „Banky mají velký objem peněz na to, aby zvyšovaly hodnotu svých úvěrových portfolií. Rozhodli se ale, že tento kapitál vrátí svým akcionářům," konstatovala podle CNN.com nedávno při hodnocení investic bankovních institucí Bankovní komisi Senátu USA Saule Omarová, profesorka práva Cornellovy University.

Z dat vyplývá, že JPMorgan Chase, která je považován za nejzdravější z velkých amerických bank, minulý rok vyplatila na dividendách 6,9 miliardy dolarů, ve zpětném odkupu akcií navíc 8,1 miliardy dolarů. JPMorgan, Wells Fargo, Bank of America a Citigroup, čtyři největší americké banky, v loňském roce vyplatily na dividendách 23 miliard dolarů.

Objem vyplacených dividend americkými bankami


Zdroj: CNN.com


Srovnání objemu výplaty dividend akcionářům s rokem 2008 ukazuje, že investoři inkasovali na dividendách o polovinu méně, než v předchozím období - 51,1 miliardy dolarů. Od roku 2010 ale peněžní domy v USA objem vyplacených dividend navyšují. Finanční průmysl navíc podle CNN prosazuje uvolňování bankovní regulace. Podle dubnové zprávy lobbistických sdružení, kterou obdrželi američtí senátoři, velké americké banky čelí „zbytečné regulaci ", která jim odebírá kapitál na úvěry pro malé a střední podniky, na hypoteční úvěrování a další produkty.

Přijde uvolnění regulace? Objem dividend tomu moc nenahrává

Jenže podle profesorky Omarové výplata dividend „ukazuje fundamentální falešnost nároků tohoto odvětví". A to údajně proto, že stabilní a vysoké dividendy zvyšují ceny akcií, což zase nutí firmy předkládat vyšší bonusy a tím vystavovat odvětví vážným komplikacím. Bankovní sektor prý totiž zase zažívá kolotoč, který roztáčí krizi. Navyšování výplat dividend jako způsobu, jak lákat akcionáře k nákupům akcií, vede ke zvyšování akcií a nutí tak finanční instituce, aby trend udržovaly. Americká centrální banka Fed má v příštím týdnu rozhodnout, zda svolí plánům velkých bank na zvýšení dividend a navýšení zpětných odkupů akcií.

Podle CNN.com na dividendách není nic zlého. „Ve skutečnosti jsou tyto platby znamením finančního zdraví a jsou daleko lepší, než kdyby firmy seděly na penězích nebo je zbytečně spotřebovaly,“ konstatuje CNN. Jenže podle analytiků, které zpravodajský server oslovil rekordní dividendy podkopávají argument bank o tom, že regulace musí být upravena.




 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688