Lucie Vlková (Slůně - svět jazyků )
Okénko pro podnikatele  |  24.06.2017 16:10:05

Case study – pravidelná výuka versus crash kurzy (intenzivní výuka)

V letech 20082016 naše jazyková škola poskytovala službu jazykového vzdělávání ve firmě, která je jedním z nejvýznamnějších dodavatelů automobilových komponent na světě. Firma se specializuje na technologie v oblasti podvozků a hnacích souprav. Plzeňské vývojové centrum svým zákazníkům nabízí služby v oblastech vývoje i testování softwaru a hardwaru, konstrukce, výpočtů, mechatroniky a metrologie. Přestože se jedná o firmu německého původu, tak z celkového počtu cca sto dvaceti kurzů, které jsme pro tuto firmu v daném období organizovali, byl poměr počtu odučených kurzů anglického a německého jazyka téměř stejný. Ve firmě jsme rovněž realizovali kurzy českého jazyka pro tzv. expaty, tedy zahraniční odborníky, kteří v této pobočce firmy pracovali po dobu minimálně dvou let. Naši lektoři učili tyto studenty nejen základy českého jazyka, ale také rozvíjeli jejich mluvené dovednosti při komunikaci s jejich kolegy. 

Pro firmu jsme během školního roku připravovali firemní skupinové kurzy o délce šedesát či devadesát minut se zaměřením na všeobecnou i odbornou angličtinu a němčinu. Kurzy probíhaly jednou týdně a uspořádány byly do bloků. V září vždy nejdříve došlo k rozřazení studentů do jednotlivých skupin dle jazykových úrovní, které byly zjištěny na základě předchozího testování či konzultace s lektorem, který studenty při prvním setkání přezkoušel. Během školního roku pak bylo možno studenty do skupin zařazovat či je z nich vyřazovat podle potřeb klienta. Dále probíhaly pravidelné hospitace výuky, kdy se zástupce jazykové školy po předchozí domluvě s klientem zúčastňoval minimálně jednou ročně výuky, aby sledoval, zdali výuka probíhá v souladu s požadavkem klienta a plánem studia. Pokud to klient požadoval, v pololetí bylo zorganizováno pololetní testování jazykového pokroku. Na konci školního roku, tedy během června, se poté zrealizovalo závěrečné testování, při kterém došlo k prověření znalostí studentů ve všech oblastech – gramatika, slovní zásoba, psaní, čtení, poslech. Pro klienta byly následně zpracovány výsledky testování, ve kterých bylo možno vidět nejen procentuální výsledek testu, ale také slovní hodnocení, statistiku docházky a také doporučení lektora, která by se mohla pozitivně odrazit na pokroku studenta. S těmito informacemi klient mohl dále interně pracovat a použít je pro další nastavení jazykového vzdělávání v následujícím školním roce. Na základě výstupu z testování mohlo také dojít k vyřazení neaktivních studentů nebo k finančnímu či jinému ohodnocení aktivních studentů.

Jelikož se jedná o úspěšnou firmu, která se stále rozrůstá, pro stávající i nově příchozí zaměstnance jsme po celý kalendářní rok otevírali intenzivní individuální kurzy tzv. „crash kurzy“. Realizace těchto kurzů probíhala tak, že nám klient nejprve poslal seznam s kontakty studentů, jimž byla výuka schválena. Na nás pak bylo zajistit veškerou administrativu spojenou s rozjezdem kurzů, do které patřilo rozřazovací testování studentů, vytipování vhodného lektora pro každého studenta, stanovení termínů pro výuku, zajištění místa výuky a sestavení studijního plánu, který byl vždy připraven tzv. „na míru“, tedy podle konkrétních potřeb daného studenta v kurzu. Firma měla vyhraněný budget na jazykové vzdělávání každého studenta. V otázkách délky a četnosti výuky se pak jednalo o devadesát minut dvakrát až třikrát týdně. Při této intenzitě student docházel na výuku po dobu čtyř až pěti měsíců. Jednalo se o velmi efektivní formu výuky, při které měl lektor možnost svého studenta hlouběji poznat a zaměřit se individuálně na studentova slabá místa ve znalostech cizího jazyka. Zpětná vazba od studentů i od HR firmy byla vždy kladná. I přes časovou náročnost kurzu byl „crash kurz“ studenty velmi oblíbenou formou studia. Na konci kurzu pak student absolvoval závěrečný test a obdržel certifikát pro dosaženou jazykovou úroveň, který následně sloužil pro další práci personalistky. Úspěšnost jazykového pokroku u „crash kurzů“ byla neuvěřitelných 99%.

V průběhu roku jsme s HR firmy absolvovali několik osobních setkání, zejména ve školním pololetí a na konci školního roku, kdy jsme diskutovali průběh stávající výuky a další kroky na zlepšení. Přicházeli jsme ke klientovi s řešeními pro jednotlivé potřeby či změny. Klient měl po celý rok neomezený online přístup do databáze kurzů, kde mohl sledovat průběh výuky u všech účastníků kurzů – docházku studentů, poznámky k hodině nebo přehled fakturace. Klient oceňoval naši flexibilitu a podporu, kdy jsme byli schopni na vyžádání kdykoliv vypracovat a zaslat potřebné výstupy či dokumenty.

Hlavní výhody crash kurzů (intenzivních kurzů):

- Začínají kdykoli, mají danou časovou dotaci a (např. 60 hodin výuky) a časový limit (např. 3 měsíce),

- Vlastní nastavení obsahu kurzu – i po obsahové, i po časové stránce,

- Rozfázovanost výuky do kratších, ale častějších úseků,

- Individuální výuka jen pro daného studenta – učí se jen to, co sám potřebuje zlepšit,

- Osvojení jazyka a/nebo postup do vyšší jazykové úrovně v krátkém čase, tzn. zapojení studenta do mezinárodních týmu prakticky okamžitě.

Crash kurzy jsou určeny všem firmám (studentům), kteří potřebují v poměrně krátkém času zvládnou výrazný jazykový pokrok. Crash kurzy se vyplatí především firmám, které potřebují zapojit své zaměstnance do mezinárodních projektů.

Pro srovnání – pokud byste se učili 1 x týdně 2 vyučovací hodiny, proberete stejnou látku za cca 8 měsíců a nebudete ji mít tak „zažitou“, protože je změřeno, že jazykový pokrok nebude tak velký, jako při intenzivním studiu.

Při dalším plánování jazykové výuku u Vás ve firmě, zvažte crash kurzy – budete mile překvapeni výsledky.

Hodně štěstí při studiu!

Lucie Vlková

Lucie Vlková

Ředitelka, jednatelka, převážné zaměření na HR činnosti, business rozvoj a business konzultace uvnitř firmy pro pobočky v rámci České republiky, aktivní networking jako součást rozvoje firmy. Studovala v České republice a ve Velké Británii. Před 18 lety s nejlepším kamarádem Petrem Paskem založila jazykovou školu a překladatelskou agenturu Slůně – svět jazyků.


Logo Slůně - svět jazyků

Slůně - svět jazyků

Jazyky, jazyky, jazyky.

1) jazyková škola: profesionální jazyková výuka po celé České republice. Kvalifikovaní lektoři, on-line správa kurzů. Firemní kurzy, skupinový kurzy, individuální kurzy, dětské kurzy, všechny úrovně, všechny jazyky. Blended learning, on-line výuka, jazykové poradenství. Jazykový audit, administrace mezinárodních zkoušek a dotačních programů pro jazykovou výuku.

2) překladatelská agentura: profesionální překladatelé a tlumočníci, 115 jazyků, CAT nástroje na zkvalitnění, zrychlení a zlevnění procesu překladů, soudní ověření, výjezdy do zahraničí, velké překladatelské a tlumočnické projekty.

3) jazykové kurzy v zahraničí: 13 zemí, 7 jazyků, prověřené školy, dlouhodobá zkušenost, možnost kombinace výuky v ČR a zahraničí pro rychlejší zvládnutí jazyka. Manažerské jazykové kurzy, speciálně zaměřené jazykové kurzy, kurzy pro mládež a děti.

Slůně - svět jazyků je na trhu od roku 1998. Působí na celém území České republiky. Pobočky: Ostrava, Brno, Praha, Plzeň.

Slůně, svět jazyků" www.slune.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688