Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.06.2017 07:28:31

Co si myslí o budoucnosti EU elity a běžní lidé?

Do Evropy se vrací ekonomický růst, v Nizozemí a Francii zvítězili proevropští kandidáti a zdá se, že brexit se pro Evropskou unii stává spíše zdrojem jednoty, než aby ji ještě více rozděloval. Vedení EU tak hovoří o tom, že existuje příležitost pro nebývalé oživení myšlenky společné Evropy. Jak ovšem ukazuje průzkum od Chatham House a Kantar Public, veřejnost může zastávat jiný názor, upozorňuje pro Politico profesor politologie Matthew Goodwin z University of Kent.

Zmíněný průzkum probíhal během posledních šesti měsíců v Rakousku, Belgii, Francii, Německu, Řecku, Maďarsku, Itálii, Polsku, Španělsku a Velké Británii. Plyne z něj jedna dobrá zpráva: Jak veřejnost, tak elity se na několika věcech shodnou. Existuje silná podpora solidarity a myšlenky, že EU by měla být unií, ve které funguje redistribuce bohatství. Zatímco na straně veřejnosti podporuje podporu chudších zemí ze strany těch bohatších 50 % lidí (proti je 18 %), u elit to je 77 %. Většina elit i běžných občanů také vnímá pozitivně roli Německa a je hrdá na společnou evropskou identitu.

Tato zjištění vyznívají pro budoucnost společné Evropy pozitivně. Nicméně se také ukázalo, že existuje rovněž řada rozdílných postojů, a to i v rámci elit. Když byly například dotázány na Spojené státy evropské, tuto myšlenku podpořilo 40 % z nich, ale proti bylo 47 %. Podobný nedostatek konsenzu ohledně dalšího směru byl zřejmý i z dalších odpovědí a je tudíž těžké říci, jak by mělo být zmíněné solidarity vlastně dosaženo. V některých oblastech je pak jasně patrný rozdíl v názorech mezi veřejností a elitami. Asi 48 % veřejnosti chce například opětovný přesun moci směrem k jednotlivým zemím a vládám a běžní občané se obvykle na rozdíl od elit nedomnívají, že jim EU výrazně prospěla.

Znepokojující je i to, že 54 % veřejnosti se domnívá, že v jejich zemi se před dvaceti lety žilo lépe než nyní. Přibližně 55 % lidí se také domnívá, že během následujících deseti let nějaké země z EU odejdou. A pouze 8 % veřejnosti věří, že politiky zajímá, co si běžní lidé myslí. Největší rozdíly v názorech pak panují v oblasti imigrace. Většina elit má za to, že imigrace jejich zemi prospívá, podporuje kulturní život a nemá výrazný dopad na kriminalitu, veřejnost je opačného názoru. S postojem většiny zástupců elit se v této oblasti ztotožňuje pouze 25 % veřejnosti.

EU má před sebou volbu, která není jen černobílá ve stylu „více, či méně Evropy“. Její vedení by mělo brát do úvahy širokou škálu názorů ve společnosti a snažit se vyřešit vnitřní konflikty. Vývoj ve Velké Británii ukazuje, že pokud jsou dělicí čáry ve společnosti ignorovány, má to tvrdé dopady.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688