Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Daně a účetnictví  |  22.06.2017 10:44:03

Daňový balíček: platit začne od července. Slev na děti se dočkají i podnikatelé s paušálem

 


Zásadní změny v daních z příjmů přináší novela zákona o daních z příjmů, která je součástí daňového balíčku 2017. Ten nabývá účinnosti 1. července.

 

Novela zákona o daních z příjmů přináší zvýšení daňového zvýhodnění na druhé dítě a na třetí a další dítě. „Pro první dítě v rodině sleva zůstává na 13 404 korunách ročně, u druhého dítěte se zvýší o 2400 korun na 19 404 korun ročně, což je 1617 korun měsíčně, u třetího a každého dalšího dítěte pak na 24 204 korun ročně, tedy 2017 korun měsíčně,“ uvedla Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu www.eDane.cz.

 

Změna vstupuje v platnost od 1. července, takže zaměstnanci s více dětmi mohou očekávat za červenec vyšší výplatu. Vyšší slevy na děti lze využít zpětně už od počátku letošního roku, a to v ročním zúčtováni nebo v daňovém přiznání. „Zvýhodnění na dítě uplatňuje jeden z rodičů, a to buď u zaměstnavatele, nebo v daňovém přiznání. Slevy je možné při více dětech kombinovat tak, že slevu na jedno dítě uplatňuje jeden rodič a slevu na druhé dítě uplatňuje druhý rodič. I u jednoho dítěte je možné, aby slevu uplatnili oba rodiče, musí se ale střídat – například v jednom měsíci může uplatnit slevu matka, v dalším otec. Dochází ale ke zpřísnění podmínek, za kterých je možné slevu na dítě uplatnit – nově se totiž do limitu příjmů, který je nutný pro získání bonusu splnit, nepočítají příjmy z nájmu a kapitálového majetku,“ vysvětlila Blanka Štarmanová.

 

Slevu na dítě budou nově moci uplatnit i podnikatelé s výdajovým paušálem. Novela ale zároveň přináší změny přímo do výdajových paušálů, nastavuje nižší stropy. „Osobám samostatně výdělečně činným s výdajovými paušály se vrací možnost uplatnit slevu na dítě a na manžela, manželku nebo registrovaného partnera bez příjmů. Zároveň ale klesá hranice pro uplatňování paušálních výdajů o polovinu na jeden milion korun příjmů. Podnikatelé s příjmy vyššími než 1 mil. mohou výdaje paušálem uplatnit také, uplatní však jen maximální částku výdajů odvozenou z limitu 1 mil. . U této novinky platí přechodné ustanovení, že podnikatelé si za zdaňovací období 2017 mohou vybrat, zda využijí novou úpravu, tedy nižší strop pro výdaje a uplatnění slev, nebo budou postupovat stejně jako v roce 2016, tedy využijí vyšší paušální výdaje bez možnosti využití slev na dani,“popsala Blanka Štarmanová.

 

Nové stropy výdajových paušálů

   

 

 

Součástí novely je také rozšíření uplatnění srážkové daně na příjmy ze závislé činnosti do 2500 korun měsíčně. „Novela se dotkne například příjmů z dohod o pracovní činnosti. Pokud bude mít například zaměstnanec ještě jiné příjmy ze závislé činnosti do 2500 korun, nemusí nově podávat daňové přiznání,“ řekla Blanka Štarmanová.

 
 

Daňový balíček přináší také nová opatření v boji s daňovými úniky. Zavádí institut nespolehlivé osoby, která doplní dosavadní institut nespolehlivého plátce. „Institut zamezí snaze některých podnikatelů zařazených na seznam nespolehlivých plátců o své fiktivní očištění tím, že účelově zruší svou registraci plátce a následně ji opět získají. V případě rozhodnutí správce daně se může nespolehlivou osobou stát jakákoli fyzická nebo právnická osoba, jestliže závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně z přidané hodnoty,“řekla Blanka Štarmanová.

 
 


 

Petra Ďurčíková, mediální konzultant společnosti TaxVision s.r.o. a portálu www.eDane.cz

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   1:00  Za deset let Daňová Kobra uchránila celkem 16 miliard Kč FS (Finanční správa)
St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688