Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.06.2017 17:33:55

Největší nákup největšího e-shopu na světě. Nepřináší rizika?

Amazon.com minulý týden oznámil, že se dohodl na převzetí obchodů s biopotravinami Whole Foods Market za 13,7 miliardy dolarů. Transakce může otevřít dveře dalším podobným akvizicím, ale také pozměnit způsob, jakým se v současné době (nejen ve Spojených státech) nakupují potraviny.

Největší internetový obchod světa Amazon.com dokázal v krátké době vybudovat ohromující logistickou síť. V sedmnácti městech včetně San Franciska nabízí dodání zboží do jedné hodiny a u Paříže otevírá výzkumné středisko, které má zkoumat, jak zajistit hladký průběh dodávek prostřednictvím dronů. E-commerce ale není to, na čem firma vydělává. V zisku je hlavně díky svým segmentům služeb, z nichž zásilková Amazon Prime Service (nabízející výhody za předplatné) začala s dodáváním potravin flirtovat ještě před koupí Whole Food Market.

Studujeme drony. A kupujeme stovky prodejen

Potraviny jsou přitom jedním segmentů, které měl zakladatel Amazon.com Jeff Bezos vždycky rád. O potravinách se říká, že jsou svatým grálem maloobchodu, a Bezos se, jak známo, poohlíží po něčem, co se tolik nemění.

Koupí bezmála 40 let staré americké společnosti teď Amazon získává 460 prodejen na domácím trhu, v Kanadě a v Británii. A kamenné prodejny potravin jsou něčím, co může zásilkovému byznysu Amazonu pomoci s další expanzí. Akcie Amazon.com v pátek stouply o 2,44 procenta a v první polovině dnešního newyorského obchodování rostly o dalších 1,2 procenta. Vývoj titulu za posledních 5 let do minulého pátku ukazuje následující graf:

Jak se z toho vyhrabat 

„Retailový sektor zažívá v posledním čase bouřlivé období. Chybějící organický růst tržeb, smrskávající se marže, zavírání prodejen. V takovémto napjatém prostředí jsou akciové tituly velice volatilní a na každou zprávu reagují prudce. Jeden příklad za všechny - po uveřejnění posledních kvartálních výsledků se akcie řetězce Macy’s propadly o 15 %. V takovémto prostředí je v podstatě jedno, co Amazon udělá, a stejně to vyvolá požár, který sežehne akcie celého sektoru,“ říká analytik Patria Finance Ján Hladký. Bezos tak nejnovější akvizicí podle něj potvrdil, že drží tradiční prodejce pevně pod krkem, „zatímco oni visí nad okrajem útesu a přemýšlejí, jak se z této šlamastiky vyhrabat“ .

„Velkou hrozbou je to, co může (Amazon) udělat dalšího,“ domnívá se podle webu USA Today analytik Joe Agnese ze společnosti CFRA. „V maloobchodu je teď zastoupen více než 400 prodejnami a dlouhodobě může expandovat,“ říká analytik. Firma podle něj také může vyvíjet tlak na ceny, nebo je rovnou snížit. Všichni ji budou muset následovat, jinak přijdou o podíl na trhu,“ dodává také.

Technorivaly nevidět

Potravinářský sektor je se svými ultratenkými maržemi zároveň možná jediným trhem s hodnotou přes bilion dolarů, který je zralý na zásadní technologickou proměnu. Konkurenci z řad technologií přitom nevidět. O sektor se Amazon uchází jako jediný z pětice technologických gigantů: Apple, Alphabet, Facebook ani Microsoft na dohled nejsou a logistika Amazonu už stojí v pozoru, uvádějí zahraniční analytici.

Koupí Whole Foods by se jeho akviziční apetit Amazonu vyčerpat nemusel, míní někteří. Akcie britského on-line supermarketu Ocado v dnešním evropském obchodování zamířily nahoru poté, co banka Exane BNP Paribas zvýšila doporučení pro tento titul na „outperform“ a cílovou cenu na 3,25 GBP, což je 18 procent nad zavírací cenou z posledního obchodního dne. Vynořily se spekulace, že právě Ocado by mohla být dalším akvizičním cílem Amazonu. Samotná Exane BNP ale vidí jako pravděpodobnější scénář spíše nějakou formu partnerství.

Poslední obchod - na jak dlouho?

„Nemyslím si, že to je poslední nákup Amazonu,“ říká o koupi Whole Foods Rafael Romero retailové divize floridské retailové společnosti CREC. „Jasně si uvědomují, že kamenný a online maloobchod znamená veškerý maloobchod a že potřebujete obojí.“

Podle analytiků společnosti Bernstein by mohla být na pořadu dne také případná fúze mezi Ahold Delhaize a Kroger. Takovýmto obchodem by vyrostl nový neopominutelný konkurent americkému Wal-Martu, aktuální jedničce na americkém trhu s potravinami, protože by spojil dva z největších hráčů na tamním trhu.

Synergie z takového spojení by mohly dosáhnout 1,2 miliardy USD. Vedení Aholdu ale takovému kroku, objeví-li se, nemusí být zcela nakloněno.

Zdroje: Bloomberg, Whole Foods, Yahoo Finance, USA Today, Business Insider, Patria.cz

 

 
 
 
 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

28.11.2023Nákupy online? Prověřte si e-shop! dTest (dTest, spotřebitelská organizace)
28.07.2021Snazší nákup na e-shopu díky odloženým platbám Iva Grácová (Bezvafinance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688