Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  19.06.2017 17:14:04

Pondělí na pražské burze: Největší růst za dva měsíce, Tabák nejvýše za 11 let

Pražská burza vstoupila do nového týdne výraznějším růstem. Index PX v závěru zpevnil o 1,34 procenta na 1004,3 bodu, připsal si nejvyšší růst za poslední téměř dva měsíce a po dvoudenní pauze se vrátil nad hranici 1 000 bodů. Více než dvouprocentní přírůstek zaznamenalo pět velkých jmen v čele Erste a Tabákem, který se vyhoupl na více než 11leté maximum. ČEZ přidal 0,49 procenta a dostal se nad hranici 450 .

Trhu dnes pomáhaly nahoru především finanční tituly. Zmíněná Erste zpevnila o 2,48 procenta na 865,00 a pojišťovna VIG o 2,31 procenta na 659,90 . Komerční banka stoupla o 1,49 procenta na 911,40 . V červeném tak dnešní den zakončila z tohoto sektoru pouze Moneta Money se ztrátou 0,64 procenta na 77,50 . Rostly také evropské banky, index STOXX 600 Banks naposledy připisoval 1,4 procenta.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes uvedla, že zvýšení tzv. rezerv na ochranu úvěrového trhu, které minulý týden oznámila ČNB, bude pro úvěrové ratingy českých bank celkově příznivé. Podle agentury budou na tento krok muset reagovat posílením rezerv hlavně Komerční banka a česká dceřiná banka italské UniCredit. Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík v nedávném rozhovoru zveřejněném dnes agenturou Bloomberg řekl, že nedávné zvýšení sazeb proticyklických kapitálových rezerv kvůli vývoji na hypotečním trhu nesníží objemy půjčování.

Akcie tabákové společnosti Philip Morris dnes přidaly 2,55 procenta na rovných 14 974 poté, co se v průběhu seance podívaly až na 15 000 , nejvyšší hodnotu od dubna 2006.

Unipetrol stoupl o 2,31 procenta na 659,90 poté, co ředitel Benziny Marek Zouvala v rozhovoru s ČTK řekl, že provozní zisk EBITDA čerpacích stanic Benzina z petrochemického holdingu Unipetrol by letos mohl překročit jednu miliardu korun. Loni činil 960 milionů korun. Investice do roku 2018 plánuje Benzina také nad miliardou korun.

Telekomunikace O2 C.R stoupla o 2,14 procenta na 281,40 .

Z větších emisí bylo pondělí ztrátové pro akcie Kofola, Stock a CETV, pokles se pohyboval do 0,2 procenta.

Objem obchodů s akciemi na pražské burze za dnešní den zůstal před závěrečnou aukcí na 0,400 miliardy . Průměrný objem obchodů za poslední rok je 0,664 mld. .

Zelená vlna zaplavila také sousední trhy. Polský index WIG 20 rostl o 1,29 procenta, maďarský BUX o 1,15 procenta a rakouský ATX o 1,69 procenta. Zisky v obdobném rozsahu registrovaly burzy v Londýně, Paříži a ve Frankfurtu poté, co hnutí francouzského prezidenta Macrona přesvědčivě vyhrálo druhé kolo voleb do dolní komory parlamentu, kde bude mít absolutní většinu.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688