TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  19.06.2017 09:51:58

"Podnikatelé platí nižší daně!" Je to tak doopravdy? SROVNÁNÍ


Podle předsedy Senátu využívá nižší odvody pro OSVČ mnoho "pseudopodnikatelů", kteří by se po srovnání podmínek raději stali zaměstnanci. "Platí pouze jednu třetinu pojištění zdravotního a sociálního a to je enormně velká výhoda oproti zaměstnancům," podotkl Štěch. .

Jeho návrh na vyrovnání odvodových podmínek pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a zaměstnance vyvolal obrovskou kritiku. Podle živnostníků i různých organizací na podporu podnikání jde o naprostý nesmysl, který není podložený fakty.

Je opravdu výhodnější podnikat, než být zaměstnaný? A jaký rozdíl je doopravdy v odvodech OSVČ a zaměstnanců? Odborníci upozorňují, že na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Oba přístupy mají svá pro a proti, která se nedají příliš porovnávat - některé faktory lze jen těžko vyčíslit v penězích. Vycházeli jsme z údajů Hospodářské komory a odborných portálů finance.cz a pohoda.cz.

Největší výhodou zaměstnanců je to, že mají určitou právní ochranu dle zákoníku práce. Mají stanovenou pracovní dobu, minimální mzdu, přestávky na odpočinek, příplatky za přesčasy a práci ve svátku, nárok na placenou dovolenou minimálně 4 týdny, nárok na nemocenskou, odškodnění v případě pracovního úrazu nebo na ošetřovné člena rodiny.

Naproti tomu živnostníci žádnou z těchto jistot nemají. První dva týdny nemoci nedostanou žádnou náhradu mzdy, od třetího týdne jsou placeni státem, ale pouze tehdy, pokud si platí dobrovolné nemocenské pojištění. V případě úrazu je zase odškodněn pouze tehdy, když si platí komerční pojištění.

Podnikatel ale má obecně větší volnost. Sám si určí, kdy bude pracovat a kdy si vybere dovolenou, může za sebe poslat zástupce, který vykoná práci za něj. Rozhoduje, kterou zakázku přijme a kterou ne, zároveň jich ale musí zajistit dostatečný počet, aby se uživil. Za tato rozhodnutí navíc ručí celým svým majetkem.

Jak je to s daní z příjmu u zaměstnanců a OSVČ? Podrobné srovnání najdete na další straně:

Daň z příjmů

U zaměstnance se 15% daň z příjmů počítá ze superhrubé mzdy, což je hrubá mzda plus sociální a zdravotní pojištění, které platí zaměstnavatel (tedy 9 % + 25 % hrubé mzdy). Pokud by zaměstnanec pobíral plat 25 tisíc korun, superhrubá mzda by činila 33 500 korun. Z toho vychází 15% daň 5 025 - z této částky odečteme ještě slevu na dani (2 070 ) a vyjde nám konečná "záloha na daň" 2 995 .

I podnikatel by měl platit 15% daň z příjmů. Se základem daně je to ale o něco složitější. Zaprvé se určuje až po konci daňového období, tedy 1 roku, zadruhé může vycházet ze tří různých "čísel". Při výpočtu se vychází: 1) z hospodářského výsledku zjištěného z účetnictví, nebo 2) z rozdílu mezi příjmy a výdaji zjištěnými z daňové evidence, nebo 3) z rozdílu mezi příjmy a paušálními výdaji.

Většina živnostníků volí poslední možnost. Paušální výdaje jsou stanoveny na 80 % pro podnikatele v zemědělství a řemeslníky, 60 % pro ostatní živnosti a 40 % pro autorská a svobodná povolání. Pokud si tedy nějaký řemeslník vydělá, stejně jako zaměstnanec, 25 tisíc korun měsíčně, tedy 300 tisíc ročně a použije paušální výdaj 80 %, zdaní rozdíl - 60 tisíc. Z této částky vyjde daň 9 000 , jenže od té se ještě odečte daň na poplatníka - za celý rok 24 840 , čímž se dostaneme do minusu.

V konečném důsledku tak podnikatel nezaplatí daně žádné. To se může zdát jako obrovská výhoda, není ale jasné, jaké byly jeho reálné výdaje - kolik dal za materiál, benzín a další. Navíc by si nemohl uplatnit případnou slevu na dani na manželku nebo děti.

V jaké výši platí sociální pojištění zaměstnanec a jaké živnostník? Podívejte se na další stránce:


Sociální pojištění

Za zaměstnance dostane stát sociální pojištění vlastně dvakrát. Jednu část zaplatí zaměstnavatel (25 % z hrubé mzdy zaměstnance, tedy 6 250 ), další část sám zaměstnanec - 6,5 % z hrubé mzdy, v našem případě tedy 1 625 . Celkově je tedy za zaměstnance zaplaceno 7 875 měsíčně.

Živnostník platí sociální pojištění ve výši 29,2 % z poloviny daňového základu. Tím může být znovu jedna ze tří možností (viz výše). V našem příkladu je daňový základ znovu 60 tisíc korun, z toho vypočteme polovinu a z ní 29,2 %, což je 8 760 ročně.

To ale neznamená, že právě tolik bude OSVČ platit. Pokud je podnikání hlavní výdělečnou činností, musí živnostník platit alespoň minimální pojištění - pro rok 2017 je to 2 061 měsíčně. Pokud je vypočtené pojistné vyšší, musí platit vypočtenou částku. Pokud má OSVČ podnikání jako vedlejší činnost, platí minimální pojištění 825 měsíčně. Kdyby pak zisky z vedlejší činnosti byly nízké, nemusí platit žádné zálohy

Ani výpočet zdravotního pojištění není u zaměstnance a OSVČ stejný. Jak to je? Podívejte se:

Zdravotní pojištění

Zdravotní pojištění znovu platí zaměstnanec (4,5 % z hrubé mzdy) i zaměstnavatel (9 % ze zaměstnancovy hrubé mzdy). V našem případě tedy zaměstnavatel pojišťovně odvede 2 250 , zaměstnanec 1 125 , celkem tedy 3 375 .

Podnikatel platí zdravotní pojištění znovu z poloviny svého daňového základu, sazba je stejná jako u zaměstnanců - 13,5 %. V použitém příkladu by tedy živnostník měl zdravotní pojišťovně odvést 4 050 ročně. I u zdravotního pojištění však existují určité minimální zálohy - 1 797 za měsíc.

 

 

Čistá mzda

V našem příkladě by tedy zaměstnanec dostal měsíčně 19 255 korun "čistého". Podnikatel by naproti tomu bral 21 142 korun - ze mzdy by musel odpočítat pouze minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

20.06. 21:46  Nesrovnalost (Radek42)
19.06. 16:37  Nesrovnalost (Správce)

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688