Pavel Šafařík (Sagefin)
Akcie ve světě  |  15.06.2017 22:12:46

FED dal býkům brutální knockout, akcie čeká zkáza!

Středeční zasedání FEDu, kde se dle očekávání odhlasovalo zvýšení hlavní sazby o 25 bps na 1,00-1,25 %, nesklidilo žádné bouřlivé reakce. A to navzdory poměrně nečekanému prohlášení, že FED již v tomto roce začne postupně snižovat svou bilanci. Vzkaz je jasný – kohoutky likvidity se budou čím dál více utahovat. Ještě do konce tohoto roku se navíc počítá ještě s jedním zvýšením hlavní sazby o dalších 25 bps. To pro tábor býků na dluhopisových potažmo akciových trzích to do budoucna znamená nižší kupní sílu. Poptávka po peněžních zůstatcích bude se zvyšujícími se úrokovými sazbamiUSA postupně narůstat, což zapříčiní růst výnosů spekulativních aktiv korespondující s pádem tržních cen.

Americká centrální banka navíc na trh začne postupně vrhat US vládní dluhopisy a další dluhové cenné papíry, jež během kvantitativního uvolňování v letech 2009-2014 skupovala do své bilance. Tlak na pokles cen spekulativních aktiv tedy bude i na nabídkové straně. Zpočátku by se mělo jednat pouze o objem ve výši 10 mld. USD měsíčně, což je vzhledem k tržní hodnotě dluhových aktiv ve výši cca 4,5 bilionu USD spíše symbolická částka. Nicméně i to může aktuálně negativním způsobem ovlivnit tržní sentiment a ochotu investorů nakupovat riziková aktiva. Navíc v době, kdy jsou americké akciové indexy poblíž svých historických maxim, je toto pro býky poměrně tvrdý zásah.

Znovu stojí za zmínku zajímavá situace, která nastala minulý pátek a v pondělí tohoto týdne. Na trhu s futures na index NASDAQ 100, jež můžeme z amerických akciových indexů momentálně považovat za jeden z nejvíce nadhodnocených, byla patrná abnormální prodejní aktivita. To se promítlo rovněž do ETF PowerShares QQQ, které index NASDAQ 100 kopíruje. Zobchodovaný objem v pátek a následující pondělí byl u futures více než dvojnásobný a u ETF až čtyřnásobný oproti průměru za poslední tři měsíce. Index NASDAQ 100 se během těchto dvou obchodních seancí propadnul až o 4 %, i když v následujících hodinách část těchto ztrát umazal.

To je poměrně pozoruhodné, jelikož pohyb tažený takto, můžeme říci až extrémním, zobchodovaným objemem, rozhodně není náhodný a zřejmě za ním stojí nějaký velký hráč či celá skupina velkých hráčů na trhu. O to více je celá situace „podezřelá“, že se tak stalo za absence jakýchkoliv významných ekonomických dat a pouhé tři dny před zasedáním FEDu, kdy nečekaně došlo k oznámení o redukci bilance. Samozřejmě se mohlo jednat pouze o velkou sázku, která následně strhla i další účastníky trhu, ale nelze se nezamyslet nad tím, že se jedná o velmi dobře promyšlený tah jednoho či více velkých hráčů, které s FEDem úzce spolupracují nebo jej dokonce využívají jako nástroj k dosažení svého cíle.

Pavel Šafařík
Sagefin.cz 

      SageFin.cz   je nezávislý finanční portál se zaměřením na světové finanční trhy a online investování. Projekt vzniknul na základě absence hodnotných informací ohledně fundamentální a makroekonomické analýzy akcií a jejím správném využití v praxi společně s technickou analýzou. Naším cílem je zkvalitnit služby na území České republiky v oblasti finančního vzdělávání a vytvořit zázemí pro stálou komunitu obchodníků." .

Více informací na: www.sagefin.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Út   9:01  22. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pondělním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688