Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.06.2017 15:01:46

JAR: 30 % dolů musí patřit černochům. Glencore a Anglo American protestují

Ministr pro doly Jihoafrické republiky (JAR) dnes podle agentury Bloomberg uvedl, že minimálně 30 procent podílu všech dolů v zemi bude muset být vlastněno černými Jihoafričany. Limit tak zvyšuje z původních 26 procent. Vláda se při uplatňování nového zákona nebude ohlížet na to, zda důlní společnosti v minulosti dokázaly 26procentní vlastnickou kvótu naplnit. Mnohé ze společností, kterým se to podařilo, se však dostaly opět pod limit, když se někteří černošští investoři podílů zbavili. 

Nejedná se o jediné nové opatření. Nová práva na těžební průzkum budou muset být vlastněná černochy minimálně z poloviny, přičemž minimálně procento z obratu těžebních společností by mělo putovat místním komunitám v okolí dolu. Ty jsou často sužovány chudobou. Regulován je také počet černochů a žen v managementu těžebních společností, dodává Bloomberg.

Podle informací Reuters ministr pro doly Mosebenzi  Zwane uvedl, že se opatření tento týden stane zákonem. Až do nynějška byl minimální limit na vlastnictví dolů černochy stanoven na 26 procent. První verze tohoto opatření pochází z roku 2002 a jeho smyslem je, aby výnosy z těžby putovali většinovému černošskému obyvatelstvu. Těžební průmysl podle Reuters představuje zhruba 7 procent jihoafrického HDP.

Reuters dodává, že jihoafrická důlní komora bojkotovala setkání, na kterém ministr opatření vyhlásil, a její zástupci se tam údajně nedostavili. Komora proti opatření bojuje u soudu – nelíbí se jí údajně zejména to, že musí podíl černošských vlastníků navyšovat i v případech, že se jiní černošští vlastníci sami rozhodnou svých podílů zbavit. Mezi nejvýznamnější členy komory patří zejména nadnárodní společnosti Anglo American a Glencore. Akcie jejich dceřinných společností utrpěly na burze v Johannesburgu ztráty, píše Bloomberg.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688