Pavel Hruška (SGG.cz)
Okénko investora  |  15.06.2017 11:23:45

Fed zatím nebrzdí

Na svém středečním zasedání Fed dle očekávání finančních trhů přistoupil k již druhému letošnímu zvýšení základních úrokových sazeb o 25 bps. Sazba Fed funds se nyní pohybuje v rozmezí 1% - 1,25%, diskontní sazba je stanovena na 1,75%. Také projekce vývoje základní sazby na další dva roky zůstává stejná. Stejně jako pro letošní rok jsou v ní zakomponovány tři zvýšení i pro roky 2018 a 2019.

Současně Fed oznámil blížící se zahájení programu kvantitativního utahování, které by mělo vést k zeštíhlení jeho bilanční sumy. Tento proces bude trvat několik let a měl by být odstartován již v průběhu druhého pololetí tohoto roku. Prodej cenných papírů, nakoupených americkou centrální bankou během stimulačních programů QE, bude pozvolný. Předpokládá se počáteční objem 10mld. USD měsíčně.

Předsedkyně Fed na následné tiskové konferenci vyjádřila přesvědčení, že momentální pokles jádrové inflace je pouze přechodný a nijak nemění současný pohled FOMC na dynamiku zvyšování sazeb. Očekává návrat inflačních hodnot ke stanoveným 2% a současně naznačila, že by hladina tohoto inflačního cíle mohla být v budoucnu přehodnocena. Se stavem ekonomiky a vývojem na trhu práce je Fed spokojen.

Finanční trhy na vystoupení předsedkyně americké centrální banky reagovaly smíšeně. Akciové indexy v průběhu tiskové konference ztrácely desetiny procenta, ale těsně před ukončením obchodní seance své ztráty dokázaly korigovat. Index S&P 500 zakončil obchodování na hodnotě 2,437 USD. Hůře se vedlo vzácným kovům. Jejich cena byla během dne podpořena slabšími údaji o spotřebitelských výdajích a nižší inflaci, které mohly zvýšit sázky na holubiččí komentář týkající se budoucí politiky Fed. Ten však nepřišel a vzácné kovy tak odpolední růst ceny zcela vrátily. Stejnou anabázi absolvoval i dolar, který odpoledne v reakci na nepřesvědčivá čísla z americké ekonomiky také na několik hodin ztratil jistotu zvýšení sazeb.

Ačkoliv Fed v letošním roce počítá s ještě jednou úpravou sazby, mezi členy FOMC se, na rozdíl od minulého hlasování, objevil hlas v neprospěch již tohoto hike. V následujících měsících tak mohou být trhy citlivější na údaje přicházející z americké ekonomiky, jejichž slabší hodnoty z první poloviny roku zatím benevolentně přehlížely. Zejména s ohledem na skutečnost, že v ekonomické prognóze pro tento rok Fed stále počítá s růstem HDP převyšujícím 2%, budou další indikátory stavu ekonomiky očekávány obzvláště netrpělivě. Pokud by trend horších výsledků pokračoval i v průběhu třetího čtvrtletí, dostal by Janet Yellenovou včera nastíněný jestřábí scénář holubiččí trhliny minimálně v podobě zpoždění dalšího kroku utahování měnové politiky prostřednictvím úrokových sazeb, který je nyní trhy predikován na září, resp. odložení termínu zahájení snižování bilanční sumy americké centrální banky.

Ing. Pavel Hruška

Ing. Pavel Hruška vystudoval ČVUT v Praze, před cca 15 lety nastoupil do finanční skupiny, ve které působí dodnes. Na počátku působil jako obchodní ředitel ŠtěpánekAuto a po zhruba 3 letech stál rovněž u zrodu společnosti Step Guarantee Group.




Logo Step Guarantee Group

Step Guarantee Group s.r.o.

Step Guarantee Group s.r.o. byla založena před více než 12 lety, primárně jako investiční skupina, v současné době působící převážně na komoditním trhu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

10.03.2022Pozor - U spotových produktů zdražování burzy nic nebrzdí ERÚ (Energetický regulační úřad)
06.05.2019Fed zatím šrouby nepřitahuje Patrik Mackových (TopForex)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688