Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.06.2017 14:20:42

IEA: Spotřeba ropy bude příští rok rekordní. A USA jí budou těžit o hodně víc


Globální spotřeba ropy bude příští rok rekordní a vůbec poprvé překročí hranici 100 milionů barelů denně. Jenomže ropa bude na trh přitékat zřejmě ještě rychleji. První pohled Mezinárodní agentury pro energii (IEA) do příštího roku asi nepotěší ropné šejky z OPECu. Více těžit bude totiž jejich konkurence. Hlavně ta americká.

IEA předpokládá, že globální růst poptávky se příští rok zvýší na 1,4 milionu b/d z letošních 1,3 milionu b/d. Hlavními tahouny spotřeby budou Čína a Indie.

Produkce černého zlata mimo země OPEC se ovšem zvýší, a to zřejmě dramaticky. Oproti letošnímu roku, kdy se ropný kartel a 11 nečlenských zemí zavázaly k omezování těžby, poroste těžba konkurenčních těžařů dvojnásobným tempem o 1,5 milionu b/d, „což je lehce nad očekávaným přírůstkem světové poptávky“, uvedla IEA. Následující graf o vývoji nabídky a poptávky do konce tohoto čtvrtletí pracuje se stabilní ropnou produkcí OPECu: 

Na tomto nárůstu se budou hlavní měrou podílet Spojené státy těžbou ropy z břidlic. Ta by se měla příští rok zvýšit o 780.000 b/d po letošním růstu o 430.000 b/d. A toto číslo nemusí být konečné. „Dynamika tohoto mimořádného, velmi různorodého odvětví je taková, že je možné, že tento růst bude rychlejší,“ uvedla také IEA.

OPEC a 11 dalších exportérů ropy včetně Ruska se minulý měsíc dohodli, že stávající dohodu o omezení těžby o 1,8 milionu b/d prodlouží do března 2018. Cílem je srazit světové zásoby ropy na pětiletý průměr. Teď jsou 292 milionu barelů na touto hranicí.

Jak se členským státům daří klíčovou dohodu dodržovat? Nepříliš valně, říká IEA. Irák od začátku roku spolupracuje na 55 procent a Venezuela a Spojené arabské emiráty také zaostávají za tím, co na konci loňského roku slíbily. Dva členy OPECu navíc dohoda nijak neváže. V Libyi přitom těžba nedávno narostla na úrovně (skoro 800 000 b/d), kde nebyla tři roky, a potenciál k dalšímu nárůstu je i v Nigérii. Charakter těchto zemí je takový, že produkce by se mohla zase snížit. Pokud se tak ale nestane, ponesou oba státy částečně vinu na tom, že se cesta ropného trhu do rovnováhy prodlouží.

Za předpokladu, že dohoda OPEC bude dodržena, může se podařit dostat zásoby ropy na kýženou úroveň až v závěru dohody příští rok na jaře. A nic na tom asi nezmění ani standardně větší růst poptávky po ropě ve druhém pololetí, píše také IEA.

Ceny ropy po její zprávě přechodně prohloubily ztráty, později se trh ale vrátil na předešlé úrovně. Pro Brent to znamená cenu kolem 48,3 dolaru na barel, což je 0,88 procenta pod úterním vypořádáním. Faktorem jsou podobně jako v uplynulých týden americká data. Komerční zásoby ropy a rafinerských produktů v USA se v předminulém týdnu zvedly nejvíc od října 2008. A nejnovější signály jsou takové, že růst minulý týden pokračoval.

Vývoj ceny severomořské ropy Brent za posledních 6 měsíců:

 

Nadbytek ropy na trzích drží ceny kolem 50 dolarů za barel. Před třemi lety byly více než jednou tak vysoko. Těm, kdo by chtěli vidět na trhu rovnováhu, vzkazuje IEA znovu jediné: trpělivost.

Zdroje: IEA, ČTK, BBG, Patria.cz

 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688