Lucie Vlková (Slůně - svět jazyků )
Okénko pro podnikatele  |  13.06.2017 14:35:01

Benefit pro zaměstnance: výuka cizích jazyků (2/2): Blended learning

V první části článku jsme psali o výhodách, které přináší zaměstnavatelům výuka jazyků pomocí e-learningu, a také jak by měla probíhat, aby byla užitečná a přínosná.

Povídali jsme si také o určitých nevýhodách, které s sebou e-learning přináší. Proto se nyní podrobněji podíváme na model, který kombinuje e-learningu s prezenční  výukou, tzv. blended learning.

Blended learning je zatím nejmodernější a nejefektivnější metoda výuky cizích jazyků.

Termín blended learning se do češtiny nepřekládá, ponechává se v původním znění. Jako český ekvivalent se dá mluvit o kombinované výuce či smíšeném učení.

Jak už český název napovídá, jedná se o kombinaci výuky prezenční, tzv. face to face a e-learningu (výuka pomocí internetu a vhodně zvoleného softwaru). Rychlý vývoj informačních a komunikačních technologií nás vede k jejich zařazení do výukového procesu a to zejména pro jejich nesporné výhody.

Jak probíhá výuka jazyků formou blended learningu

U blended learningu se studuje v čase, který studentům nejvíce vyhovuje. Studují vlastním tempem. Jazykové dovednosti procvičují samostatně tak dlouho, dokud se s poslechem, svou výslovností a porozuměním necítí dostatečně komfortně.

 

Další nespornou výhodou je „přeskakování“ neboli urychlení látky, která je studentovi jasná.

Vzhledem k tomu, že v online prostředí studuje student samostatně, má volnou ruku ve výběru toho, čemu by se rád věnoval do hloubky a to, co už zná a dobře ovládá, jednoduše přeskočí. Nebere zde ohled na spolustudující, protože zde prostě žádní nejsou.

Navazující prezenční lekce s lektorem slouží k dovysvětlení či zopakování gramatiky, která nebyla studentovi v průběhu e-learningové lekce jasná a většina hodiny je pak věnována procvičování a konverzaci

Lektor opravuje jeho chyby a pomáhá je odstranit. Na hodině s lektorem je pak dostatek času na konverzaci.

Mezi jednotlivými prezenčními lekcemi student pracuje samostatně na zadaných úkolech (opakuje si látku, rozšiřuje znalosti, učí se nová slovíčka, gramatiku, poslech a zároveň získává nové dovednosti).  

Blended learning se využívá jak v podnikovém vzdělávání, tak ve formálním vzdělávacím systému.

Jazykový kurz v podobě blended learningu spotřebovává méně zdrojů (lidských, peněžních či časových) a jeho efektivita je díky kombinaci dvou výukových metod prokazatelně vyšší, než při využívání každé metody samostatně.

Samozřejmostí je ve výuce využíváno moderních technologií a také mnoha multimediálních prostředků, jako je video, online články, audio vstupy a další.

Hlavní výhody blended learningu:

  • vlastní nastavení obsahu kurzu,
  • vlastní organizace času – učím se, kdy mně to vyhovuje a kdy chci já, a končit mohu také, kdy se mi to hodí,
  • rozfázovanost během týdne/dne – učím se např. po kratších úsecích, ale o to častěji,
  • nezdržuji se s otázkami kolegů, učím se, co chci/potřebuji já,
  • lektora využívám na konverzaci, na vysvětlení toho, co nechápu, a ne např. na slovíčka, která se můžu naučit sám – lektora využívám efektivněji, neplatím si ho zbytečně,
  • online kurz je perfektní doplněk při klasické výuce. Kombinovat můžeme prezenční výuku obecného jazyka s lektorem a online kurzem dle svého profesního zaměření  (kurz technické angličtiny, kurz angličtiny pro personalisty, kurz angličtiny pro obchodníky, kurz angličtiny pro manažerské pozice aj.)

Uvedení do praxe

Nedávno jsme u našich dvou dlouholetých klientů řešili otázku, jak výuku angličtiny zefektivnit, aby studenti dělali pokrok více a rychleji. Na oddělení HR byl vyvíjen veliký nátlak na změnu koncepce výuky.

 

Zajistit zaměstnancům výuku angličtiny denně je velmi neefektivní, co se finanční stránky týče, stejně jako není možné zaměstnance postrádat každý den po tak dlouhou dobu.

Pakliže se chcete zlepšit, tak 60 minut týdně prostě nestačí. Je potřeba jít za tuto hranici a to nejen v časové dotaci na výuku, ale také ji studentům zpřístupnit na maximum, což samozřejmě znamená i mírné navýšení nákladů na vzdělávání.

Zakoupit zaměstnancům pouze online jazykový kurz se velmi neosvědčilo a to z toho důvodu, že zaměstnavatel ani student sám nemá dostatečnou kontrolu nad postupem při výuce. K dispozici ovšem bývají procentuální výsledky splnění kapitol či úseků v kurzu.

Studenti nad sebou nemají tzv. bič věnovat se výuce soustavně. U blended learningu lektor funguje jako motivátor a kontrolor zároveň. Výuka má tedy jasný koncept a cíl a ten se dá pomocí měřitelných výsledků kontrolovat.

Kombinovaná výuka nemusí jednoznačně znamenat individuální. Dle naší zkušenosti je velmi příjemné, když je online kurz sdílen mezi kolegy či členy rodiny a účastníci pak mohou v off-line prostředí diskutovat a probírat věci, které se jim v kurzu objevily.

Výhoda online kurzů je ta, že licence se při fluktuaci zaměstnanců může převést na zaměstnance nového.

Podle čeho vybrat zaměření online kurzu

Odpověď je jednoduchá. Individuálně.

Jsou zaměstnanci, kteří ovládají sice limitované množství, ale dostatečné k vykonávání své práce. Tam bych doporučila volit online kurz obecného jazyka vhodné úrovně, aby zároveň ale byla i výzvou.

U studentů, kteří se víceméně domluví, ale při pracovních činnostech v cizím jazyce tápou, je pak nasnadě zvolit odborný balíček dle profesního zaměření.

Jak tedy tyto dvě metody zkombinovat, aby výuka byla efektivní, intenzivní a zároveň se značnou časovou úsporou?

Jednoduše. Učte se pomocí metody blended learning. Blended learning přináší efektivní kombinaci běžné výuky s lektorem a systematického samostudia.

Držíme palce!

 

Lucie Vlková

Lucie Vlková

Ředitelka, jednatelka, převážné zaměření na HR činnosti, business rozvoj a business konzultace uvnitř firmy pro pobočky v rámci České republiky, aktivní networking jako součást rozvoje firmy. Studovala v České republice a ve Velké Británii. Před 18 lety s nejlepším kamarádem Petrem Paskem založila jazykovou školu a překladatelskou agenturu Slůně – svět jazyků.


Logo Slůně - svět jazyků

Slůně - svět jazyků

Jazyky, jazyky, jazyky.

1) jazyková škola: profesionální jazyková výuka po celé České republice. Kvalifikovaní lektoři, on-line správa kurzů. Firemní kurzy, skupinový kurzy, individuální kurzy, dětské kurzy, všechny úrovně, všechny jazyky. Blended learning, on-line výuka, jazykové poradenství. Jazykový audit, administrace mezinárodních zkoušek a dotačních programů pro jazykovou výuku.

2) překladatelská agentura: profesionální překladatelé a tlumočníci, 115 jazyků, CAT nástroje na zkvalitnění, zrychlení a zlevnění procesu překladů, soudní ověření, výjezdy do zahraničí, velké překladatelské a tlumočnické projekty.

3) jazykové kurzy v zahraničí: 13 zemí, 7 jazyků, prověřené školy, dlouhodobá zkušenost, možnost kombinace výuky v ČR a zahraničí pro rychlejší zvládnutí jazyka. Manažerské jazykové kurzy, speciálně zaměřené jazykové kurzy, kurzy pro mládež a děti.

Slůně - svět jazyků je na trhu od roku 1998. Působí na celém území České republiky. Pobočky: Ostrava, Brno, Praha, Plzeň.

Slůně, svět jazyků" www.slune.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)

Přečtěte si také:

11.10.2017Blended learning - what is it? Lucie Vlková (Slůně - svět jazyků )
09.06.2017Benefit pro zaměstnance: výuka cizích jazyků (1/2): E-learning Lucie Vlková (Slůně - svět jazyků )



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688