Research (Conseq)
Investice  |  12.06.2017 16:18:11

Britské volby aneb Bylo koze dobře, šla se klouzat na led

 

„Bylo koze dobře, šla se klouzat na led“ je rčení našich východních sousedů, které se dle mého nyní celkem hodí na popis toho, co letos předvedla premiérka Mayová. Ta letos překvapivě vyhlásila předčasné volby, evidentně průzkumy veřejného mínění ujištěna, že utopí labouristickou stranu v krvi a zajistí si ještě větší většinu, než kterou před rokem zdědila od svého předchůdce, Davida Camerona.

Nestalo se – konzervativci přišli o 13 hlasů a tím pádem i o většinu a nyní tak budou potřebovat spojence. Na britské poměry věc sice nikoliv nikdy neviděná, ale také moc často nevídaná. A s celkem tristní historickou bilancí: většinou se takové vlády u moci moc dlouho neudržely a skoro nic neudělaly. Co to znamená?

Zaprvé, že jednání o Brexitu, která mají za pár dní začít, jsou kompletně mimo koleje. Mayová neměla žádný plán pro Brexit - podobně jako ho neměl nikdo další (kde je mimochodem Nigel Farage?). Tedy, pokud za plán nepokládáme její březnové blouznění, že pokud ji EÚ nevyhoví v přístupu na trh no bez migrantů, udělá z Británie Singapur Západu, či to, že všechno vyřeší zavření dveří před ekonomickými imigranty ze střední / východní Evropy. Což je tedy předvolební rétorika, která by nezafungovala ani v situaci, kdyby na londýnském mostě útočila trojice polských instalatérů a v Manchesteru slovenský sběrač jahod, natož pak v situaci, kdy Brexit prošel minimální většinou reflektující masivní rozpolcenost společnosti.

Ale Mayová měla aspoň většinu a tedy možnost uzavřít nějakou dohodu relativně lehce. Nyní však bude vyjednávání, kdy na jedné straně sedí zavržený Brusel, komplikováno tím, že na straně druhé místo jedné strany dvě. Optimista by řekl, že tvrdý Brexit je mimo a že k němu nyní Mayová mandát nemá. Pesimista však odpoví, že vzhledem k historické (ne)efektivitě minoritních vlád pravděpodobnost, že Británie kvůli politické paralýze nic nedomluví a živelně z EU vypadne (= tvrdý Brexit), významně vzrostla.

Zadruhé, poučení: nesázejte se v kasině o dům, když dlužíte sto liber. Cameronovi ještě šlo jakž-takž rozumět, když vyhlásil referendum – bouřili se mu poslanci, UKIP mu užíral hlasy atd. Obětovat 40tileté členství v EU kvůli pár hlasům sice nebylo dle mého z dlouhodobého pohledu optimální, ale z krátkodobého cynického politického pohledu pochopitelné. Hrátkám s ohněm u Mayové však rozumět nikterak nejde. Nemůže se ubránit pocitu, že Konzervativci jsou spolek nepoučitelných gamblerů. Nebo ještě hůř…Takovýto výprodej „brandu“ Británie, jaký předvedli za rok, se jen tak nevidí.

Zmrtvýchvstání labouristů je dobrá zpráva pro aktuální českou politiku. Ne, nemyslím si, že je znárodňování podniků navržené partičkou kolem obdivovatele Huga Cháveze Jeremy Corbyna dobrým nápadem, podobně jako si nemyslím, že je dobrým nápadem šťouráním do daní z příjmů rozeštvávat zaměstnanecký stav (jak se snaží uskupení okolo B.Sobotky). Ale určitě je pro dlouhodobé zdraví české politické scény ujišťující vidět, že i ve velmi svízelné situaci (v dubnu ztrácely labouristé na konzervativce 20 p.b.) se lze za pár měsíců dostat. B. Sobotka by měl teď začít studovat kampaň labouristů den po dni – čas by na to nyní měl mít… Protože ačkoliv ČSSD nemusíme chtít volit, jako standardní stranu ji v situaci všech těch firemních a alternativních stran určitě chceme mít.

Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a. s.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 10:10  Nvidia: Zveřejnění nových AI čipů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688