Research (Česká spořitelna)
Investice  |  12.06.2017 10:06:48

Kam až se vyšplhá ztráta ČNB?

Abychom zaměstnali nějaký ten oslí můstek, tak minulý týden jsem psal, že ČNB se v květnu propadla do ztráty 104 mld. CZK. Posílení koruny v červnu na dnešních 26,1 zvyšuje podle našich odhadů ztrátu o dalších cca 40 mld. CZK. A takhle to bude pokračovat. Kam až se ztráta může vyšplhat?

Odpověď souvisí s konvergencí. S tím, jak doháníme průměrnou produktivitu v eurozóně, tak se postupně zvyšují české ceny ve srovnání s těmi v EMU. V produktivitě jsme přesáhli 80 procent průměru EMU. V cenách bychom měli být na tom podobně, ale zde máme zpoždění: jsme zatím na cca 60 procentech.

Abychom viděli, že konvergujeme, tak před dvaceti lety jsme byli v produktivitě na 65 procentech a v cenách na 35 procentech.

Předpokládejme, že proces dohánění bude pokračovat a cílem je stovka. V tom případě by se české ceny měly relativně k těm v EMU zvýšit o dalších 40 procent.

Jak ceny mohou relativně růst? Dvěma kanály. Prostřednictvím vyšší inflace a/nebo posilování nominálního kurzu. U nás v minulosti docházelo k cenovému dohánění především prostřednictvím posilování měny. A v budoucnosti tomu bude taky tak. ČNB totiž cíluje cca stejnou inflaci jako v EMU, takže není moc prostoru, aby u nás inflace byla vyšší. A navíc, jak jsme si ukázali minule, se bankovní rada nechová k cíli symetricky. Spokojí se klidně s nižší průměrnou inflací, než jsou cílované dvě procenta. O to víc pak musí odpracovat kurz prostřednictvím posílení.

Takže až dokonvergujeme, tak kurz může být silnější o 40 procent.

ČNB drží 3 274 mld. CZK devizových rezerv. Zjednoduším si život a složitost a budu předpokládat, že všechny rezervy jsou v eurech. Potom posílení kurzu koruny vůči euru o 40 procent sníží hodnotu rezerv o téměř o více než tisíc mld. CZK. Plus mínus, protože ČNB nedrží jen eura, ale i další měny. Celková ztráta bude o něco menší, protože ČNB bude mít nějaký výnos z rezerv (jde o vklady, ale i o investice do dluhopisů, akcií).

Když se začneme bavit o ztrátě ČNB, tak často diskuse sklouzne k otázce „Kdo to zaplatí?“. A dostaneme odpověď, že ztrátu nemusí uhradit lidé prostřednictvím vyšších daní. A že centrální banka ve ztrátě nezkrachuje, protože si může vlastní měnu „vytisknout“.

Úhrada ztráty prostřednictvím „tisknutí“ peněz je rychlejší, čím vyšší je podíl hotovosti na rezervách. U nás patří spíše k nižším. ČNB tak má vyšší náklady spojené s držením rezerv: úrokové náklady za stahování likvidity. To by prodloužilo teoretickou dobu snižování ztráty prostřednictvím ražebného o další desítky let.

Argument, že náklady nezaplatí lidé přes vyšší daně, pomíjí jednu důležitou skutečnost. A tím jsou náklady ušlé příležitosti. Je obvyklé, že centrální banky své zisky odvádí do státního rozpočtu. ČNB ale díky intervencím a ztrátě, která bude narůstat, státní rozpočet odstřihla od zdroje příjmů na desítky let. Nepamatuji si diskusi, která by hodnotila efektivitu tohoto kroku.

Jak lze budoucí ztrátu snížit? Můžeme snížit naši konkurenceschopnost natolik, že se konvergence zastaví. Z této perspektivy o něco lépe vypadá varianta dřívějšího přijetí eura. V tomto případě by totiž fixní kurz tlačil cenové dohánění prostřednictvím vyšší české inflace a ztráta z devizových rezerv by se neprohlubovala. Podobně by působilo i zvýšení inflačního cíle nad cíl ECB. A poslední možností je postupný prodej devizových rezerv. Očekáváme, že k tomuto kroku ČNB přistoupí a minimálně začne odprodávat výnosy z devizových rezerv.


David Navrátil

29.1.2017 ČNB bude mít brzy záporný kapitál. Může zkrachovat? Ne tak docela, ledaže by ...




Přečtěte si také:

14.02.2022Ranní okénko - Kam až se vyšplhá inflace? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
31.12.2021Kam se příští rok vyšplhají sazby? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688