Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.06.2017 09:25:08

Rozbřesk: Macron dostává od voličů silný mandát, týden bude ale ve znamení zasedání Fedu

Zdá se, že nový francouzský prezident Macron od voličů dostane skutečně silný mandát. Po vítězství v prezidentských volbách totiž jeho hnutí Republika v pohybu (REM) společně se spřáteleným hnutím MoDem dosáhly přesvědčivého vítězství (32,32 %) i v prvním kole parlamentních voleb, což může vést k zisku jedné z nejsilnějších pozic ve francouzském parlamentu v poválečné historii. Uvidíme, jak dopadne druhé kolo voleb příští neděli. Nejistotu totiž zvyšuje rekordně nízká účast voličů v kole prvním (méně než 50 %).

Pokud však dopadne vše podle projekcí, tak by Macron měl mít možnost prosadit své plány, které se trhům obecně zamlouvají. Připomeňme, že hovoří například o reformě pracovního trhu (na mušce je například 35 hodinový pracovní týden), o snižování daní (např. korporátních), o úsporách ve státním sektoru (propouštění). Na druhé straně plánuje vyšší investice (například do obrany). To vše by měla rámovat snaha o utužení spolupráce v EMU a zároveň plnění 3% cíle pro deficit veřejných financí (naposledy se to Francii povedlo v roce 2007).

Hlavní událostí tohoto týdne by však mělo být středeční zasedání Fedu. Vsˇeobecneˇ se sice pocˇi´ta´ s ti´m, zˇe Fed znovu zvy´sˇi´ u´rokove´ sazby o 25 bps, ale jde o to, co z jedna´ni´ FOMC da´le vypadne. Je velmi pravdeˇpodobne´, zˇe v ra´mci nove´ progno´zy Fedu budou sni´zˇeny odhady pro vsˇechny promeˇnne´ (HDP, mi´ru nezameˇstnanosti i inflaci), prˇicˇemzˇ hrozi´ i sni´zˇeni´ projektovane´ trajektorie u´rokovy´ch sazeb pro rok 2018 cˇi 2019. Dolar pak mu°zˇe da´le zklamat to, zˇe soucˇa´sti´ vy´stupu° z jedna´ni´ FOMC jesˇteˇ nebude konkre´tni´ za´vazek zaha´jit vyfukova´ni´ bilance.

TRHY

CZK a dluhopisy

Vyšší květnová inflace se v pátek koruně líbila a ta se tak vůči euru dostala na nová post-intervenční maxima. Korunu i dluhopisy bude jistě zajímat další inflační vývoj - ceny i nadále potáhnou nahoru dražší potraviny a bydlení.

Centrální banka může být s vývojem inflace vcelku spokojená, a proto by ji vývoj spotřebitelských cen neměl nutit k žádným radikálním akcím. S růstem sazeb není v době posilování koruny třeba pospíchat. Ostatně náznaky o možném zvyšování úrokového diferenciálů korunu posunují k silnějším hodnotám.

Tento týden není z hlediska domácích očekávaných událostí pro korunu nijak zvlášť zajímavý. Trh s dluhopisy čeká ve středu aukce. Hlavní impulsy v čele se zasedáním Fedu nicméně přijdou zvenčí.

EURUSD + zahraniční FX

První kolo francouzských parlamentních voleb ukázalo, že nový prezident Macron se bude patrně moci spolehnout na významnou parlamentní podporu - jeho hnutí má našlápnuto k výraznému vítězství (druhé kolo voleb je v neděli) a v novém parlamentu může dosáhnout výrazné většiny, což by se mělo euru na počátku nového týdne líbit.

Společné měně může na frontě s dolarem pomoci i zasedání Fedu, které může dolarové optimisty nakonec lehce zklamat.

Kromě toho trhy bude zajímat i čtvrteční zasedání Bank of England. Vzhledem k výsledku parlamentních voleb lze od zasedání čekat umírněné a opatrné komentáře.

Ropa

Cena ropy Brent se v pátek pohybovala kolem 48 USD/barel. Zásadněji tak trh nepřekvapil ani pokračující růst aktivity producentů v USA, ani komentáře ze Saúdské Arábie a Ruska. Ministři pro ropu z obou zemí vyjádřili optimismus ohledně očekávaných dopadů poslední dohody a saúdský ministr al-Falíh uvedl, že je v případě potřeby připraven k dalším krokům.

Tento týden bude z pohledu trhu s ropou poměrně zajímavý. Kromě zasedání Fedu zveřejní IEA svou měsíční zprávu z trhu s ropou (rovněž ve středu). V ní bude jistě reagovat na výsledky ze zasedání OPECu a představí prognózu pro rok 2018. Připomeňme, že v následujících měsících by se globální trh s ropou měl posunout do citelného deficitu, který by s sebou měl nést i tlak na růst cen.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688