TNBiz (TN.cz)
Internet a telefony  |  17.06.2017 09:00:12

Operátoři se snaží obejít konec roamingu! Na tohle si dejte pozor


Už brzy budeme po celé Evropské unii volat za domácí ceny. V polovině června začne platit nařízení, které zruší roamingové poplatky. Celá věc je ale složitější, přirážky totiž úplně nezmizí.  

Operátoři se teď v normě snaží najít skulinky, aby mohli zákazníkům příplatky účtovat dál. "Pravidla jsou nastavena poměrně precizně a neumožňují příliš mnoho právnické kreativity českých operátorů," uvedl pro TN.cz mluvčí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Martin Drtina.

I přesto se ale objevily pokusy nařízení obejít. Několik operátorů požádalo o výjimku, aby pro ně konec roamingu neplatil. To pravidla umožňují, avšak pouze v případě, že by operátorovi hrozil bankrot. Většinu poskytovatelů ale regulace roamingu nezruinuje.

Operátoři navíc nemají žádnou povinnost roaming poskytovat. Třeba Vodafone proto zrušil možnost roamingu u čistě datových tarifů, na kterých by prodělal nejvíc. Jakmile tedy s takovým tarifem vyjedete do zahraničí, SIM karta se nepřihlásí do sítě a "surfovat" prostě nebudete.

T-Mobile zase zkusil peníze, o které kvůli zrušení roamingu přijde, "nahnat" jinde. Podle portálu MobilMania.cz chtěl vydělat na firmách, které mají tradičně výhodnější smlouvy než jednotlivci. T-Mobile dal firmám na výběr, jestli si nechají bonusy, které si při podpisu smlouvy vyjednaly, nebo budou chtít zrušit roamingové poplatky.

Těmi bonusy, o které by firmy přišly, jsou buď vysoké slevy na paušál, nebo hardwarová výhoda - tedy např. každoroční "přísun" nových telefonů. Portál uvádí také reálný příklad. Od čtenáře obdrželi smlouvu, kterou jeho firma uzavřela s T-Mobilem na 3630 korun. Paušál ale dostane se slevou 89 %, bude tedy platit jen 399 korun měsíčně. Kdyby si teď ale vybral roaming za domácí ceny, platil by devětkrát víc!

ČTÚ už se několika podněty, které ukazují "nevhodnou reakci" operátorů, zabývá. Konrétnější ale úřad být nechtěl. "Průběžně vyhodnocujeme postup všech operátorů. Ukáže-li se, že je v nesouladu se zákonem, jsou tu nástroje, jak dosáhnout nápravy," sdělil stručně jeho mluvčí.

Zatím nejmazaněji na to šel slovenský operátor Orange. Ten se rozhodl snížit základní objem dat na směšných 100 Mb. Součástí tarifu jsou ale "bonusy", které dosahují až 6 GB. Mobilní data do tohoto limitu však bude možné používat jen na Slovensku.

Tento postup naprosto šokoval slovenská média i veřejnost, po nátlaku Orange do nabídky vrátil dva stávající tarify Flex a Max. Zároveň ale nabízí i ty nové, kterými už se zabývá Slovenský telekomunikační úřad i Evropská komise.

"Už z toho lze usuzovat, že takový protispotřebitelský krok je přinejmenším problematický a teprve dny příští ukáží, zda nesnese ještě přísnějšího hodnocení," doplnil mluvčí ČTÚ Drtina.

Výhoda operátorů teď podle odborníků spočívá v tom, že si mohli dokument pečlivě prostudovat a s nějakými "fígly" přijít. A než na jejich nekalé praktiky zareaguje Evropská unie nebo Komise, bude to trvat několik měsíců

Více: Zrušení roamingu po česku: Operátoři zvedli ceny až 150x! 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.10.2023Licence na výrobu elektřiny: Na co si dát pozor při podání žádosti ERÚ (Energetický regulační úřad)
09.08.2022Srpen na zahradě - na jaké škůdce si dát pozor Pavlína Jenková (VyplašTo)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688