Lucie Vlková (Slůně - svět jazyků )
Okénko pro podnikatele  |  09.06.2017 13:52:08

Benefit pro zaměstnance: výuka cizích jazyků (1/2): E-learning

Jazykový kurz se jeví jako benefit, který zaměstnanci přivítají s povděkem, a zároveň něco firmě přinese. Je to možnost jak odměnit dobře pracující zaměstnance, především v dobách, kdy se firmě daří.

Jazyková výuka jako benefit je již v mnoha firmách dlouhodobě zavedený a může nabírat několik forem, co se praktické stránky týče. Faktické nastavení fungování benefitu však nechme na zvážení každé společnosti.

My se teď podíváme na to, co zaměstnancům můžeme v dnešní moderní době nabídnout a co všechno musí HR specialista zvážit a rozhodnout.

Klasické firemní jazykové kurzy, tak jak je známe, jsou stále nejoblíbenější formou jazykového vzdělávání u nás. Avšak moderní technologie se nevyhýbají ani jazykovému odvětí. Aktuálně existuje několik příjemných a efektivních alternativ, které výuku cizího jazyka mohou osvěžit, ale také urychlit kýžené výsledky.

Myslíme tím tzv. e-learning či online výuku.

Jak probíhá výuka jazyků formou e-learningu

Jedná se o interaktivní výuku, při níž je využívána výpočetní technika, internet a různé multimediální a motivační prvky.

 

Obsah může mít podobu textu, obrazu, zvuku, animace, videa, a dalších. Zahrnuje v sobě mnoho dílčích aktivit, které jsou chronologicky řazeny tak, aby tvořily ucelený vzdělávací systém. Probíhá bez nutnosti přítomnosti lektora a je založen na vysoké míře vnitřní motivace studenta.

Při e-learningové výuce jsou zapojeny téměř všechny smysly. Student se učí v cizím jazyce číst, psát, mluvit a porozumět. Každá lekce se sestává z gramatiky a nových slovíček, které se procvičují tak dlouho, jak je potřeba.

Velmi významnou roli v této výukové metodě tvoří vizualizace, neboť většina studentů si pamatuje „očima“. Rozvíjí se zde studentova kreativita a podporuje se samostatné učení.

Celý kurz by měl být individuální. Každý student si volí kurz dle své aktuální jazykové úrovně a studuje v tempu, které vyhovuje jeho časovým možnostem. Již při 20 minutách výuky denně je zachována kontinuita a pokrok ve studiu.

Systém výuky by měl být přehledný a vést studenta probíraným učivem velmi intuitivně a motivačně. Chybět by neměla ani zpětná vazba - jak průběžná, tak na konci celého kurzu. Student tak získá přesné informace o svých pokrocích ve studiu i o výsledcích průběžných a závěrečných testů.

Tyto výsledky by student měl mít k dispozici on-line, ve formě graficky zpracovaných reportů. Výstupem z kurzu by pak měl být certifikát, dokládající studentovu aktuální jazykovou úroveň dle Společného evropského referenčního rámce (SERR).

Významné výhody e-learningu jsou:

 

  • především úspora finančních nákladů,
  • úspora časových nákladů spojených s cestováním studenta do školy,
  • možnost absolvovat kurz bez ohledu na výukové místo nebo čas,
  • nevynakládají se zde finanční prostředky navíc za učebnice,
  • nepropadnou peníze za nevyužité lekce, jako tomu může být u prezenční výuky,
  • student si studuje, kdy potřebuje a kdy mu to pracovní a osobní možnosti dovolí,
  • využívá se i pro pracovníky, kteří mají flexibilní pracovní dobu, případně musí často vyjíždět mimo prostory firmy a pravidelnost výuky tak nemůže být zachována,
  • nemusí splňovat docházku, která často bývá kritériem pro získání benefitu i na další období,
  • šetří čas studenta obecně.

Nicméně, výuka online má i několik silných argumentů – proč ne.

Možné nevýhody e-learningu

Oproti prezenční formě studia je u e-learningu zapotřebí vysoká míra sebereflexe, zodpovědnosti a dostatek vnitřní motivace.

Nejlepších úspěchů a pokroku je při studiu cizích jazyků dosahováno vysokou intenzitou a pravidelností výuky. Je tedy vhodné procházet jazykovými lekcemi pravidelně bez větších časových odstupů.

Student studuje sám a ne každému to vyhovuje. Může kdykoli prohlížeč zavřít, takže u málo disciplinovaných studentů to nebude nést očekávaný efekt.

Ruku na srdce, kdo disponuje takovou sebedisciplínou, aby si denně, byť jen na 20 minut, otevřel angličtinu a ve volném čase studoval. Jistě z výše zmíněného cítíte, že to už tady jednou bylo. Boom učebnic pro samouky máme za sebou a máte pravdu, že si jsou tyto dvě formy v lecčems podobné.

Dle našich zkušeností pak velmi dobře funguje model kombinování, tzv. blended learning. Ten si představíme v dalším článku.

Popíšeme také, jak uvést tento model do praxe ve firmě a podle čeho vybírat jazykové kurzy.

Lucie Vlková

Lucie Vlková

Ředitelka, jednatelka, převážné zaměření na HR činnosti, business rozvoj a business konzultace uvnitř firmy pro pobočky v rámci České republiky, aktivní networking jako součást rozvoje firmy. Studovala v České republice a ve Velké Británii. Před 18 lety s nejlepším kamarádem Petrem Paskem založila jazykovou školu a překladatelskou agenturu Slůně – svět jazyků.


Logo Slůně - svět jazyků

Slůně - svět jazyků

Jazyky, jazyky, jazyky.

1) jazyková škola: profesionální jazyková výuka po celé České republice. Kvalifikovaní lektoři, on-line správa kurzů. Firemní kurzy, skupinový kurzy, individuální kurzy, dětské kurzy, všechny úrovně, všechny jazyky. Blended learning, on-line výuka, jazykové poradenství. Jazykový audit, administrace mezinárodních zkoušek a dotačních programů pro jazykovou výuku.

2) překladatelská agentura: profesionální překladatelé a tlumočníci, 115 jazyků, CAT nástroje na zkvalitnění, zrychlení a zlevnění procesu překladů, soudní ověření, výjezdy do zahraničí, velké překladatelské a tlumočnické projekty.

3) jazykové kurzy v zahraničí: 13 zemí, 7 jazyků, prověřené školy, dlouhodobá zkušenost, možnost kombinace výuky v ČR a zahraničí pro rychlejší zvládnutí jazyka. Manažerské jazykové kurzy, speciálně zaměřené jazykové kurzy, kurzy pro mládež a děti.

Slůně - svět jazyků je na trhu od roku 1998. Působí na celém území České republiky. Pobočky: Ostrava, Brno, Praha, Plzeň.

Slůně, svět jazyků" www.slune.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688