TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.06.2017 09:59:44

Juncker v Praze: Žertoval i káral. Česko to slízlo za 12 uprchlíků


Jean-Claude Juncker je v Praze. Jeho první kroky vedly na Univerzitu Karlovu. Tam předseda Evropské komise mluvil o budoucnosti Evropy. Zmínil, že Evropané potřebují jeden druhého více, než kdy předtím.

České republice vytkl, že nepřijímáme uprchlíky. Projev ale odlehčil několika vtipy, kterými pobavil i početné ceremoniáře univerzity. "Kdyby Karel IV. strávil více času v Lucemburku, Univerzita Karlova by byla tam. Naštěstí pro vás strávil více času v Praze," řekl například Juncker.

"Evropa je především spojení lidí a společných hodnot. Musí chránit mír, demokracii, toleranci a solidaritu každý den," řekl v projevu Juncker. Budoucnost Evropy mají podle něj v rukou mladí lidé – i proto mluvil zejména ke studentům: "Budoucnost mladých musí být o tom, mít odvahu a znovu objevit pýchu a smysl Evropy."

Evropa je podle Junckera různorodá. To ale prý ničemu nevadí. "Důležité je, že jdeme všichni stejným směrem, i když třeba nejdeme stejnou rychlostí. Různé rychlosti jsou pořád lepší než stát na místě," tvrdí Juncker.   

Zároveň připomněl, že Evropská unie pomohla zachránit přes půl milionu uprchlíků. Povzdechl si nad českou migrační politikou. "Mrzí mě, že Česká republika relokovala jen dvanáct lidí loni a nikoho víc," povzdychl si Juncker nad tuzemskou uprchlickou politikou. Přednáška J.-C. Junckera trvala necelých dvacet minut. Ve Velké aule Karolina ji sledovalo zhruba 300 lidí, polovinu tvořili studenti.

Jeden z nejmocnějších mužů Evropy měl opravdu nabitý program a bezpečnostní opatření v hlavním městě jsou na nejvyšším stupni. Předseda Evropské komise Juncker přiletěl do Prahy na armádní terminál v Ruzyni krátce před třetí hodinou odpoledne. Nezastavily se ani bezpečnostní složky. Už z letiště ho doprovázela dlouhá kolona. Prostory, kde šéf Evropské komise vystoupil, byly obzvláště hlídány pyrotechniky i psovody.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688