Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  07.06.2017 08:47:22

DOWER-D: Evropská volební sezóna vs prázdninová letargie!

Evropské akciové trhy ovlivní do konce týdne dvě důležité události. Obě ve čtvrtek. Přesto očekáváme, že utlumí akciovou aktivitu už ve středu. (1) Výsledky britských parlamentních voleb budou známé v noci ze čtvrtka na pátek a ovlivní tedy spíš až páteční obchodování. (2) Výsledků rozhodování ECB a hlavně jejího komentáře k aktuální situaci v eurozóně a EU se investoři dočkají už v průběhu zítřka. Moc ale od nich nečekejme. ECB bude pořád ještě čekat kromě britských i na francouzské parlamentní volby a pak, na podzim, na výsledky německých voleb.

V úterý jsme psali, že globální obchodování postupně upadá, byť je do prázdnin ještě poměrně daleko, do prázdninové letargie. To je samozřejmě ve světle výše uvedených událostí pravda jen částečně. Evropa bude prožívat horké léto, nicméně konečného rozhodnutí se dočká až na podzim po německých volbách a my doma samozřejmě také po českých parlamentních volbách. Takže prázdninová letargie ano, ale jen částečná. Britské volby rozčeří jen období před začátkem prázdnin. Po prázdninách se však začnou dít věci!

Čtvrteční britské volby už na brexitu nic nezmění. Ostatně ani EU není na návrat před brexit moc zvědavá. Mohou však ovlivnit způsob, délku a formu rozvodu Velké Británie s EU a především forma odluky samozřejmě ovlivní i akciové trhy, Hned po britských volbách se však investoři soustředí na kvapem se blížící francouzské volby. Posílí Francouzi Macronovu pozici nebo budou mít tendenci vyrovnat síly?

Samozřejmě zlatým hřebem letošní volební sezóny budou německé podzimní parlamentní volby. Vyhraje je nekorunovaná královna evropské politiky Angela Merkelová?
Ano, na podzim se budou konat parlamentní volby i v Česku. Ty ovšem EU neovlivní, spíš jen ovlivní rychlost vylučování Česka z ní. Ať už z vlastní české vůle nebo z vůle samotné EU. Jinými slovy: prázdninová letargie nás čeká, ostatně jako každý rok, ale letos bude mít jinou příchuť, příchuť napjatého očekávání.

A nyní ještě pohled domů. Ve hře v tuto chvíli ještě zůstává "dividendová pozice" tuzemského akciového trhu. Pořád (ještě) řadí náš trh do skupiny spekulativně zajímavých trhů. Všechno ale může být po událostech, které nás do konce roku čekají jinak. Zůstaňme však ještě chvíli v červnu. Čekají nás ex-date Kofoly ČS, graf 1, ta už mnoho nenabídne, a ČEZ, graf 2.

 

Graf 1, Kofola CS, OS MACD a Bollingerova pásma k 6.6.2017

 


Graf 2,  ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 6.6.2017


 

ČEZ může být zajímavější, ale v podstatě už i u něj je rozhodnuto a žádná velká bitva o dividendu se na červnové valné hromadě asi konat nebudu. Nicméně i 33 /akcie navržených managementem je dost a navíc umožní ČEZ držet sympatickou "dividendovou linii" i v příštích letech.

Daleko důležitější bude jak se po všech těch evropských volbách bude vyvíjet situace v Evropě, na evropských akciových trzích a potažmo, samozřejmě, i na tuzemském akciovém trhu.

 

 DOWER-D










K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688