TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.06.2017 15:03:20

Čechů spokojených v EU přibývá. Jsou to ti mladší a vzdělanější

 

Chudší, starší a méně vzdělaní - tak se dá zhruba popsat ta skupina Čechů, která je nespokojená s členstvím Česka v Evropské unii. Jejich protipólem jsou mladší lidé, kterým se daří lépe a jsou vzdělanější - těm se naopak v EU líbí. Ostatní populace je nevyhraněná někde mezi těmito póly.    

Agentura CVVM se ptala na téma EU svých respondentů v první polovině letošního dubna. U členství Česka v EU zaškrtlo možnost "velmi spokojen" a "spíše spokojen" celkem 32 procent dotázaných. To je výrazně více, než tomu bylo před rokem, kdy CVVM zjistilo, že spokojených je v EU jen 25 procent lidí.

Oproti tomu nespokojenost s členstvím Česka v EU letos projevilo ("velmi nespokojen" a "spíše nespokojen") 30 procent lidí. Oproti loňsku však jejich počet klesl z 36 procent. 35 procent letos prohlásilo, že se necítí "ani spokojeni, ani nespokojeni". Zdá se tedy, že Češi jsou v Unii čím dál spokojenější, přestože ve výsledku patří v mnoha ohledech k největším euroskeptikům.

Kromě zmiňovaných znaků nespokojenců - nižší vzdělání, životní úroveň a vyšší věk - existují i další společní jmenovatelé obou skupin. "Větší podíl spokojených najdeme mezi studenty a vedoucími pracovníky, nespokojeni jsou častěji důchodci.¨Z hlediska politického přesvědčení jsou spokojenější lidé hlásící se na škále politické orientace jednoznačně k pravici. Podle stranických preferencí to jsou častěji přívrženci KDU-ČSL, Zelených, Pirátů a TOP 09. Nespokojenost byla více patrná u respondentů řadících se k levici, stranicky zejména u voličů KSČM a dále mezi rozhodnými nevoliči," uvádí agentura CVVM v analýze svého průzkumu.

 Příznivci členství v EU dvakrát převyšují odpůrce                    

Téměř tři pětiny (57 %) obyvatel se cítí být nejen občany České republiky, ale také Evropské unie. Jen menšina z nich (14 %) však tento pocit zažívá podle svých slov "často", více než dvě pětiny (43 %) se tak cítí "někdy". Další přibližně dvě pětiny obyvatel (39 %) občanskou příslušnost k Evropské unii necítí "nikdy".

Zajímavé jistoty ale dosahují Češi, pokud dostanou otázku, při které už se lidově řečeno skutečně láme chleba: "Máme být členy Evropské unie?" Pro členství je 60 procent lidí (22 % rozhodně ano, 38 spíše ano). Odpůrci českého členství v EU tvoří menší skupinku. Je jich jen 29 procent (12 % rozhodně ne, 17 % spíše ne).

Jak tedy podle závěrů průzkumu CVVM vypadá průměrný Čech, který se cítí být také Evropanem a schvaluje a podporuje členství v EU a je s ní spokojený? "Jde častěji o respondenty deklarující dobrou životní úroveň své domácnosti, mladé lidi ve věku 15 až 29 let, obyvatele Prahy, dotázané s vysokoškolským stupněm dosaženého vzdělání, vysoce kvalifikované odborné pracovníky nebo lidi působící ve vedoucích funkcích a respondenty, kteří se na škále politické orientace sami řadí k pravici. Z hlediska stranických preferencí pak mezi příznivce členství naší země v EU častěji patří voliči TOP 09. Odmítání členství naší země v EU je častější mezi lidmi staršími 60 let, důchodci, respondenty hodnotícími svoji životní úroveň jako špatnou, obyvateli Ústeckého kraje, dotázanými řadícími se jednoznačně na levou stranu politického spektra, voliči KSČM a rozhodnými nevoliči," uvádí CVVM.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688