Inzerce (Inzerce)
Úvěry, půjčky  |  05.06.2017 10:27:05REKLAMA

Nebankovní půjčky již nadále nemusí být strašákem! Z 50 000 poskytovatelů jich zbyly desítky

Nebankovní půjčky jsou produktem, který v minulosti býval často považován za strašáka. Nutno podotknout, že některých případech oprávněně. Vysoké úroky a sankce při pozdním splácení, nebo rozhodčí doložky skryté ve smlouvě, to vše udělalo i poctivým nebankovním společnostem špatnou reklamu. Od letoška je ale situace jiná, trh prošel (a nadále prochází) dramatickou proměnou a nebankovní půjčky tak již - pokud použijeme chladnou hlavu a úsudek - rozhodně nemusí být produktem, kterého je nutné se obávat.

Nebankovní půjčky pod dohledem ČNB

Podle nové ho zákona č. 257/2016 Sb. musí všichni poskytovatelé nebankovních úvěrů (stejně jako jejich zprostředkovatelé) mít licenci od České národní banky. Poskytovatelé úvěrů přitom musí bez výjimky splnit řadu velmi přísných požadavků, například:

  • Mít základní kapitál společnosti min. 20 000 000 Kč

  • Musí být důvěryhodní a prokázat původ svého základního kapitálu

  • Musí zavést řadu interních etických a reklamačních postupů

  • Musí důkladně prověřit schopnost splácet u každé ho zájemce

  • Musí doložit odbornou způsobilost (např. složit znalostní testy)

  • atd.

Z armády téměr 50 000 poskytovatelů půjček jich v tuto chvíli zbylo pouze něco přes 150. Tito poskytovatelé mohou v přechodném období nadále podnikat. Bez potřebné licence od ČNB je však půjčování peněz na úrok zakázané . Zatímco ještě nedávno stačilo k půjčovaní peněz živnostenské oprávnění a na malé půjčky do 5000 Kč se zákon vůbec neptal, nyní je situace diametrálně odlišná a to je samozřejmě dobře. Nebankovní půjčky a celý trh kolem nich se totiž zásadně pročistil a zdůvěryhodnil!

Výhody nebankovních půjček

Nebankovní půjčky vždy měly oproti klasickým bankovním úvěrům jisté výhody:

  • Nebankovní půjčky jsou více flexibilní. Klient si může půjčit 1 000 000  kč, ale třeba i jen pár tisíc. Půjčku může splatit třeba za týden, ale i za mnoho let. Záleží na produktu. Díky individuálnímu posuzování každého žadatele tak má mezi "nebankovami" šanci i zájemce, který v bance při posouzení "neprojde" (tedy například zájemce s negativní platební historií).

  • Rychlé vyřízení (někdy i do 10 minut). Tzv. rychlá půjčka je doménou nebankovního sektoru. V ideálním případě může klient získat peníze ve stejný den jako vyplní svou online žádost (někdy dokonce ještě dříve). Celý proces je možné vyřídit přes internet (potřebné dokumenty často stačí ofotit, nebo naskenovat). Někteří poskytovatelé dokáží žádost vyhodnotit automaticky - a to třeba i o víkendu. To se v běžné bance nepoštěstí.

  • Půjčky v hotovosti, tedy bez bankovního účtu. Třebaže bankovní účet má v dnešní době naprostá většina zletilých osob, jsou hotovostní půjčky i nadále velmi populární a vyhledávané . Jejich výhodou je vyplacení peněz přímo doma, bez nutnosti schůzky na pobočce. Nejznámějšími zástupci v tomto segmentu jsou např. Provident nebo SMART půjčka. Hotovostní půjčku v běžné bance prozatím nezískáte.

  • Půjčka zdarma je promo akcí, kterou se poskytovatelé snaží nalákat nerozhodnuté klienty. Těm jsou nebankovní společnosti ochotné půjčit bez úročně. Pokud půjčku splatí včas, neplatí žádný úrok. Není v tom žádný háček, je ale nutné si dobře ohlídat dobou splatnosti. Každý další půjčka pak již je samozřejmě standardně úročena.

Náš tip: Půjčka Zaplo nabízí novým klientům až 8000 Kč na 30 dní zcela zdarma (RPSN 0 %).

Srovnání půjček má smysl vždy

Bez ohledu na to, zda-li jste již objevili produkt, který splňuje vaše představy a požadavky. Zkuste zvážit některý z nezávislých srovnávačů bankovních i nebankovních úvěrů. Jedním z takových je například www.kvalitnipujcka.cz. Díky pravidelně aktualizovaným parametrů a velké databázi produktů si snadno vyberete půjčku, která vyhoví vašim potřebám. Můžete si přitom přečíst zkušenosti ostatních, porovnat výši RPSN anebo si jen přečíst tématické články, které vám poradí jak lépe zacházet s domácí mi financemi.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688