Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  02.06.2017 17:19:13

Pražská burza neudržela dopolední zisky. Index PX pod 1006 body

Zatímco dobrá nálada v Evropě na akciových trzích vydržela téměř na celém kontinentu přes celý pátek, výjimkou byl znovu český kapitálový trh. Akciový index domácí burzy PX totiž nevydržel téměř celodenní zisk a uzavřel den se ztrátou 0,03 % na 1 005,81 bodu. Obchodní aktivita za pátek navíc nevybočila z trendu poslední doby, když se před závěrečnou aukcí zobchodovalo silně podprůměrných 0,372 mld. . Průměrný objem obchodů za poslední rok je 0,672 mld. .

Ziskovým premiantem nakonec v pátek byly akcie Kofoly, které připsaly 1,61 % na 410 za akcii. Naopak nejvíce se nevedlo akciím Pegasu Nonwovens, které odepsaly 2,4 % na 936 za akcii. Za týden nejlépe zhodnotily akcie Fortuna Entertainment Group N. V., které přidaly 8,54 %, nejvíce odepsaly za týden akcie Erste Group Bank, a to 10,0126 procenta. Pražská burza se v pátek 2. června neinspirovala většinou svých západních kolegyň a ztratila.

V Evropě vydržela dobrá nálada, podpořená předchozím globálním vývojem, těžícím z příznivých amerických makro ekonomických dat. Před koncem obchodního dne v Evropě ovšem přišly ze zámoří data z trhu práce, která mohou optimismus srazit. Americký trh práce se totiž nevyvíjel v květnu podle představ. Jak zaměstnanost, tak i mzdy se totiž vyvíjely hůře, než se čekalo. To česká ekonomika investory nepříjemně nepřekvapila. Zpřesněný odhad vývoje české ekonomiky za první čtvrtletí 2017 totiž ukázal, že vzrostla o 1,3 % oproti čtvrtému kvartálu loňského roku a meziročně o 2,9 %.

Domácí akciový trh v pátek naplnil očekávání analytiků, když páteční dopoledne bylo volatilní více, než obvykle. Akcie telekomunikačního operátora O2, jenž během čtvrtka prorazily hranici 280 při solidním objemu, dnes povýšily na ještě větší úroveň a den uzavřely na hodnotě 283 za akcii. Pokud započítáme dnešek, vezou se cenné papíry O2 už pátý den za ziskovém trendu. Cenné papíry Philip Morris nepřidaly slibně se rozvíjející ziskový den a uzavřely se ztrátou 0,27 % na 14 001 za akcii.

Finanční sektor na domácím trhu v pátek obchodoval ziskově. Kromě akcií Moneta Money Bank totiž v pátek uzavřely v zelených číslech nejen akcie Komerční banky, ale i Erste Bank i VIG. Český finanční sektor tak v konci navázal na vývoj evropského bankovního sektoru, který během pátku atakoval více než procentní zisk. Moneta Money Bank podle dostupných zpráv změnila akcionářskou strukturu, když podle dostupných zpráv americká skupina Grantham, Mayo, Van Otterloo & Co. LLC oznámila překročení jednoprocentní hranice na hlasovacích právech v bance Moneta Money Bank. Ke středě 31. května vlastnila přes 5,5 milionu akcií Moneta, tedy 1,07 % podíl. To největší investiční skupina světa BlackRock ke stejnému datu oznámila, že celkový podíl na hlasovacích právech v Monetě snížila ze 7,30 % na 7,25 %. Akcie peněžního domu nakonec v pátek uzavřely pod cenou 80 za akcii, na 79,55 za kus.

České utilitě ČEZ se tento týden nedařilo. Akcie ČEZ zaznamenaly tři ztrátové seance, a jen v pátek odepsaly 0,82 % na 447,90 za akcii. Majitel skupiny Czech Coal Pavel Tykač v reakci na květnové zamítnutí prodeje elektrárny Počerady dozorčí radou ČEZu domácím médiím řekl, že novou nabídku na koupi se v blízké době nechystá učinit. Jenže – podle analytika Patria Finance Václava Kmínka Czech Coal elektrárnu Počerady potřebuje, aby si dlouhodobě zajistila poptávku po uhlí ze svých dolů.



 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688