Martina Dlabajová (poslankyně Evropského parlamentu)
Politika a události  |  01.06.2017 12:32:44

Evropská komise diktuje autodopravcům, kde mají odpočívat jejich řidiči. Europoslankyně Dlabajová: Nařízení je neproveditelné

Evropská komise schválila v rámci tzv. silničního balíčku nová pravidla pro autodopravu. Řidičům kamionů jimi například zakazuje po šesti dnech na cestě přespávat v kabině. Autodopravcům nový předpis rovněž nařizuje vyplácet jejich řidičům minimální mzdu toho daného státu, kterým zrovna projíždí. Proti tomuto záměru, který ještě musí projít celým legislativním procesem v rámci unijních struktur, se ohradila česká europoslankyně Martina Dlabajová.

„Z prvních informací o obsahu takzvaného silničního balíčku jsem velmi zklamaná. Od začátku jsem apelovala na to, aby sektor dopravy byl vyjmut z působnosti nových pravidel pro vyslané pracovníky, podle kterých se řidičům musí vyplácet mzda té země, kterou zrovna projíždí. Komise se rozhodla stanovit limit ve výši tří dnů za kalendářní měsíc, po který tato povinnost platit nebude. Toto opatření teď vyvolá ještě větší nejasnost a zmatek. Jak bude tento limit počítán nebo jak se s ním vyrovnají například řidiči dálkových autobusů, kteří limit vyčerpají při první jízdě, je mně nejasné,“ prohlásila Dlabajová.

Stejně zásadní problém europoslankyně Dlabajová spatřuje v nařízení zakazujícím řidičů vykonávat řádný týdenní odpočinek 45 hodin po 6 dnech za volantem ve vozidle. „Toto opatření je zcela neproveditelné! Nejsou k dispozici odpovídající ubytovací zařízení ani bezpečná parkoviště. Přitom dnešní kabiny již splňují vysoké standardy - v posledních letech jsou vybavené často i lépe než běžné pokoje v motelech. Bohužel, výsledný návrh považuji za protekcionistický krok ze strany některý zemím jako je například Německo, které si tak chrání svůj trh před levnou pracovní silou z východu. Naopak pro české řidiče a dopravní firmy může být návrh likvidační,“ uzavírá europoslankyně Dlabajová.

Martina Dlabajová

Martina Dlabajová

je česká politička, poslankyně Evropského parlamentu. Dříve působila jako podnikatelka a mezinárodní konzultantka přičemž založila a vedla několik firem v České republice, na Slovensku i v Itálii.

Kromě politiky je patronkou projektu motivačních stáží „PročByNe?“ a aktivní členkou Rotary Clubu Zlín. Mluví italsky, anglicky, německy, španělsky a rusky. Je vášnivou čtenářkou a vlastní jednu z největších sbírek vydání knihy Malý princ ve střední Evropě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688