Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  31.05.2017 17:08:56

Pražská burza ztratila. Obchodním objemům se stále nedaří překonat průměrná čísla

Pražská burza nenavázala na vývoj v Západní Evropě, která v závěru dne otočila celodenní ztráty a uzavřela už třetím poklesem v řadě. Index PX odepsal 0,37 procenta na 1 002,38 bodu a nejvíce mu ke sjezdu do červených čísal dnes pomohly akcie CETV (-5,07 % na 91,80 za kus), Pegasu Nonwovens (-1,16 % na 958 za akcii) a Erste Bank (-1,03 % na 856,60 za akcii). Obchodní aktivita nepřekonala průměrné hodnoty, když se zobchodovalo před závěrečnou aukcí 0,622 mld. . Průměrný objem obchodů za poslední rok je 0,669 mld. .

Nepříznivá nálada na akciových trzích v Evropě vydržela hlavně ve Střední Evropě přes celý den. Burzy na západě kontinetu těžily z příznivých makro ekonomických zpráv a dopolední ztráty otočily. Nezaměstnanost v eurozóně se dostala na osmileté minimum, na výraznější otočení komunikace ECB na červnovém zasedání to ale zřejmě stačit nebude, říkají analytici. Předběžné údaje o inflaci v eurozóně za květen také ukázaly, že meziročně přidala v květnu 1,4 % (odhad trhu: +1,5 %), proti 1,9 % za duben. Z Velké Británie přišly výsledky dalšího průzkumu, který naznačuje snižující se náskok britských vládních konzervativců před labouristy před červnovými předčasnými volbami. Poukazuje na možnost volebního patu, který by mohl ohrozit vyjednávání o brexitu. To ovšem nahrává tamním akciím.

To bankovní sektor na pražské burze v reakci na volatilní vývoj indexu Stoxx 600 Banks nakonec skončil smíšeně. Akcie Erste Bank odepsaly 1,03 procenta. Akcie Erste tak připsaly už třetí ztrátový den po sobě. Mínusový vývoj zaznamenaly také akcie Komerční banky, které ztratily 0,87 procent na 934,60 korun za akcii. I Komerční banka už třetí den ztrácí v akciových obchodech. Ziskový den naopak připsaly akcie Moneta Money Bank, které přidaly 0,31 procenta na 79,85 za akcii a VIG, jenž posílily o 0,97 procenta na 652,70 za kus.

Českého bankovního sektoru se týká zpráva o tom, že polská banka Powszechna Kasa Oszczednosci Bank Polski (PKO) má údajně zájem o koupi velké banky v Česku. Pokud by však byla nějaká k mání. Podle polského listu Puls Biznesu to řekl generální ředitel Zbigniew Jagiełło. Podle analytika Patria Finance Václava Kmínka je v Česku údajně na prodej čtyřka na tuzemském bankovním trhu UniCredit. Cílem případné akvizice by se ale mohl stát i šestý největší tuzemský bankovní hráč Moneta Money.

V umazávání ztrát po dividendě pokračují akcie Unipetrol, které se po jednodenní přestávce vracejí zpět na 270 za akcii a na této ceně uzavřely i středeční seanci. Znamenalo to zisk 0,6 procenta. Na konci prvního dne platnosti zákona zakazujícího kouření v restauracích a ve veřejných prostorách v České republice, akcie společnosti Philip Morris CR uzavřely se ziskem 0,72 % na 14 075 za kus. Kofola ČeskoSlovensko oznámila po uzavření trhu, že představenstvo Varšavské burzy přijalo usnesení o vyloučení akcií Kofoly z obchodování na Varšavské burze cenných papírů s účinností od 6. června 2017. Akcie v Praze skončily na „nule“ na hodnotě 403 za akcii.

Akcie O2 CR zaznamenaly už čtvrtou ziskovou seanci po sobě, když uzavřely se ziskem 1,58 % na 282,30 za akcii. Firma uvedla, že za rozsáhlým výpadkem roamingu zákazníků společnosti O2 v Česku a na Slovensku by mohl stát hackerský útok na mezinárodní ústřednu firmy CETIN, nebo softwarová chyba.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688