Martina Dlabajová (poslankyně Evropského parlamentu)
Politika a události  |  31.05.2017 12:53:10

Uber musí žádat o licenci, míní advokát soudu EU. Je to jen doporučení, oponuje europoslankyně

Americká elektronická platforma Uber, jenž poskytuje alternativní způsob taxislužby, spadá do kategorie přepravních služeb. Podle generálního advokáta Soudu Evropské unie Macieje Szpunara je tudíž možné ukládat jí povinnost opatřit si licence a povolení podle příslušných zákonů zemí, ve kterých působí.

Soud se může, ale nemusí ve svém rozhodování tímto názorem řídit, ale v minulosti většinou tak činil. Česká europoslankyně Martina Dlabajová však zdůrazňuje, že se jedná jen o doporučení a Uber tak může i nadále fungovat na stávajících principech.

„Kauzou Uber“ se bude Soud EU zabývat na základě podnětu obchodního soudu v Barceloně, který projednává žalobu profesní organizace sdružující řidiče taxislužeb v Barceloně proti pobočce Uberu ve Španělsku pro nekalou soutěž. Barcelonský soud se domnívá, že pro řešení tohoto sporu je nezbytný výklad několika ustanovení unijního práva.

Maciej Szpunar ve svém vyjádření upozornil, že Uber není pouze zprostředkovatelská služba, jako jsou například portály, které zajišťují nákup letenek nebo rezervaci hotelů nebo které provozují on-line prodej zboží. „Tato výsledná služba je totiž na těchto zprostředkovatelích nezávislá. Naopak řidiči jezdící pro Uber nevykonávají vlastní činnost, která by mohla existovat nezávisle na této platformě,“ uvedl. Dodal, že aktivita řidičů může existovat pouze prostřednictvím Uberu a její hlavní náplní je přeprava osob.

Podle české europoslankyně Martiny Dlabajové současné zákazy nic neřeší. „Zákazníci budou vždy hledat výhodnější alternativu. Je třeba přijít s koncepčním řešením, které přispěje k harmonizaci národních úprav. Trh se zkrátka neustále mění a my se chtě nechtě budeme muset naučit na tyto služby reagovat,“ vysvětluje Dlabajová.

Martina Dlabajová

Martina Dlabajová

je česká politička, poslankyně Evropského parlamentu. Dříve působila jako podnikatelka a mezinárodní konzultantka přičemž založila a vedla několik firem v České republice, na Slovensku i v Itálii.

Kromě politiky je patronkou projektu motivačních stáží „PročByNe?“ a aktivní členkou Rotary Clubu Zlín. Mluví italsky, anglicky, německy, španělsky a rusky. Je vášnivou čtenářkou a vlastní jednu z největších sbírek vydání knihy Malý princ ve střední Evropě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688