TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  30.05.2017 11:54:48

Důsledek vládní krize: Důvěra ve vládu a prezidenta rapidně klesla


Poprvé po téměř dvou letech klesla důvěra v prezidenta Miloše Zemana pod 50 %. Hlavě státu podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu České akademie věd (CVVM) věřilo v květnu 41 % dotázaných, 56 % respondentů odpovědělo, že Zemanovi nevěří. V dubnu přitom prezidentovi věřilo 55 % a 42 % odpovědělo, že mu nedůvěřuje.

Hlavě státu rozhodně důvěřuje 11 % dotázaných, spíše mu důvěřuje 30 %. Naopak 29 % prezidentovi spíše nedůvěřuje a 27 % označilo možnost, že mu rozhodně nedůvěřuje. Zbývající 3 % neví. Takto nízkou podporu měl Miloš Zeman naposledy na přelomu let 2014 a 2015.

"Častěji prezidentovi důvěřují či méně nedůvěřují lidé ve věku od 60 let výše, důchodci, věřící katolíci, obyvatelé Moravy a zejména Jihomoravského kraje, dotázaní z Libereckého kraje, voliči KSČM či ANO a ti, kdo důvěřují vládě a ostatním zkoumaným institucím, byť v případě Senátu a starostů je propojení důvěr s důvěrou prezidentovi slabší než u vlády či Poslanecké sněmovny," napsali výzkumníci z CVVM.

Naopak nižší podporu má prezident mezi absolventy vysokých škol, obyvateli Čech, zejména Prahy, Jihočeského a Středočeského kraje, vysoce kvalifikovanými odborníky a pracovníky na vedoucích pozicích, voliči ODS a TOP 09, nerozhodnutými voliči a také těmi, kteří nevěří ani ostatním institucím.

Ještě hůře se projevila vládní krize na důvěře v Sobotkův kabinet. Tomu v květnu důvěřovalo jen 23 % oslovených. Jen jedno procento oslovených označilo, že vládě rozhodně důvěřuje, 22 % procent označilo možnost, že vládě spíše důvěřuje. 43 % pak vládě spíše nedůvěřuje a 31 % vládě rozhodně nedůvěřuje. Vláda zaznamenala nejhorší výsledek od nástupu do úřadu v roce 2014.

Stejně špatně dopadla ve výzkumu Poslanecká sněmovna, které důvěřuje jen 21 % oslovených. Lépe je na tom Senát, který je důvěryhodný pro 27 % respondentů. Oproti květnu si ale pohoršily všechny ústavní instituce. Největší důvěryhodnosti se těší starostové (61 %) a obecní zastupitelstva (60 %). Hejtmanům důvěřuje 40 %, krajským zastupitelům 41 % oslovených.

Se současnou politickou situací je spokojeno jen 10 % respondentů, minulý měsíc to přitom bylo 19 %. Pětina oslovených uvedla, že není ani spokojena ani nespokojena. S politickou situací je aktuálně nespokojeno 67 % oslovených, což oproti předchozímu měsíci představuje nárůst o čtvrtinu!
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688